Sütik és torták az esküvőre – Hogyan válasszunk?
hirdetés
Bizony nagy munka, és nem egyszerű feladat eldönteni, hogy milyen tortát is válasszunk a nagy napra, ahol mindenki igyekszik a legklasszabb formát kihozni magából, szép ruhákba bújunk, jókat eszünk illetve iszunk, táncolunk. Egy lakodalom fénypontja nem fér kétséges, hogy (természetesen az ifjú páron kívül) a menyasszonyi torta. De felmerül a kérdés, hogy milyen a tökéletes esküvői torta?
Minek alapján válasszuk ki ezt? Megkérdeztünk egy cukrászt ezzel kapcsolatban: Milyen szempontok alapján érdemes kiválasztani az esküvői tortát? Általában a fiatal pár konkrét kéréssel érkezik a cukrászhoz menyasszonyi tortát illetően. A XXI-ik században, az internet korában kitalálják a párok a formát, a díszítést is. a legfontosabb a pár szava az a döntő, leginkább ők jönnek be kiválasztani a tortát, de előfordul az is hogy a szüleik is elkísérik őket. A legfontosabb az, amit tudni szeretnének, - árulja el a szakember - az, hogy tudunk-e annyi szeletes tortát készíteni, amennyi vendég lesz az esküvőn? Mostanában egyre gyakrabban fordul az elő, hogy az internetről kinézett tortákhoz hasonlót szeretnének az esküvőn maguk előtt tudni, amely sokszor nagy kihívást jelent számunkra. Amennyiben profi cukrászról van szó, nem okoz gondot az ilyen elképzelések megvalósítása sem.
hirdetés
Nem is olyan régen egy bőrönd formájú esküvői tortát rendeltek tőlünk, de nem akármilyet, olyat, amelynek a tetején ült az ifjú pár. Természetesen, amit kitalál a fiatal pár, azt igyekszik minden cukrász megvalósítani, de ha olyan ötlettel állnak elő, amit képtelenség elkészíteni, akkor megpróbáljuk közösen megtalálni a közös nevezőt. Sokan figyelnek, arra mikor tortát választanak az, hogy milyen lesz az esküvői ruha és a csokor.
Amit tudni érdemes a menyasszonyi tortával kapcsolatosan az, hogy nagyobbak kell lennie egy átlagos tortánál, mivel sokszor csak az éjszaka közepén 12 óra után kerül a násznép elé. Addig természetesen pont olyan szépnek kell lennie, mint amikor elkészült.
Milyen díszekkel lehet széppé varázsolni egy esküvői tortát?
Sokan szuper virágokkal díszített tortákat látnak egy-egy fényképen, ami nem ritkán becsapós lehet. Hiszen ezek a torták (mindössze a fotó kedvéért) hungarocellből megvalósított, mű torták, ami a fotón gyönyörűen mutat, de cukrászatban semmiképp nem lehet elkészíteni, de legalábbis megenni semmiképp. Leginkább a karamellvirágokat használják díszítésre, az élő virágot pedig selyemvirággal helyettesítik, ennek előnye, hogy mosható, könnyen tisztán tartható és csodásan lehet vele díszíteni. A nászpár figurák készítésével kapcsolatban érdemes tudni, hogy ezek készülhetnek marcipánból, de mostanában kerámia díszeket használnak, aminek nagy előnye az, hogy eltehet emlékbe a fiatal pár.
Fontos minden cukrász számára az, hogy a díszítő elemek csak ehető élelmiszerből készüljenek. Ez alól csak a kerámiafigura és a selyemvirág képez kivételt. Élő virágokat azért nem használnak nagyon, mert nem lehet tudni, hogy mikor lettek permetezve és hogy milyen szennyeződések vannak rajta.
Esküvői tortákról egy pár szó: ezeket lehet díszíteni glazúrral is, ami tojásfehérjéből és porcukorból készül. Természetesen lehet torta tüllt is használni, ami harmonizál a torta színével valamint nagy előnye, hogy könnyen tisztítható. Ezen kívül pedig tűzijáték jellegű díszeket is lehet adni a torta mellé. A virágokat leggyakrabban karamellből valamint marcipánból készítjük, ez lehet akár rózsa, szegfű, ibolya, margaréta, de gerbera formájú is. 2015-ben inkább az elvontabb, nem valódi virágformákat kedvelik.