hirdetés

Partnereink

Erre figyeljünk, mielőtt könyvelőt választunk

hirdetés

Erre figyeljünk, mielőtt könyvelőt választunk

Az esetek nagyon nagy százalékában nem azért bünteti a vállalkozókat az adóhatóság, mert adócsalók lennének, hanem mert valamit figyelmetlenségből elrontottak. Keresztesi Attila, az Optima Ratio Könyvelő Iroda Kft. társtulajdonosa elmondta, jogilag és pénzügyileg is az ügyvezető felel a saját cégéért, ezért fontos időnként ellenőrizni a könyvelő munkáját.

A szakember szerint a digitalizáció teljesen átalakítja a piacot, ennek viszont hátránya, hogy a személyes kapcsolattartás háttérbe szorul. A könyvelő kiválasztásával kapcsolatban azt javasolja, mindig nézzünk utána alaposan a szolgáltatónak, mert ha kóklerrel van dolga a cégnek, az később nagyon sokba kerülhet.

hirdetés

Horrortörténetnek is beillene néha, milyen hibákat vétenek a cégek a könyveléssel kapcsolatban, sok vállalkozóval ugyanis nehéz megértetni, hogy a cég pénze nem a sajátja, még akkor sem, ha ő a tulajdonos.

Hüttler Ágnes, az Optima Ratio Könyvelő Iroda egyik vezetője és társtulajdonosa elmondta, sokan azt hiszik, rendben van, ha céges kártyával fizetnek ki magáncélú költségeket, pedig ez jövedelemkivételnek számít, ami után adózni kell.

„A vállalkozók egy része el akarja kerülni az adófizetést azzal, hogy az összes bevételével szemben költségeket generál. Nagyon meglepődnek, amikor ennek ellenére mégis kell áfát fizetniük. Sokkal célravezetőbb megoldás lenne, ha tudatosítanák magukban, hogy az áfa nem a bevétel része, és aszerint is járnának el” – magyarázta a több évtizedes tapasztalattal rendelkező szakember.

Felhívta rá a figyelmet, hogy cégvezetők gyakran csak azután konzultálnak a könyvelővel, miután hoztak egy rossz döntést, és nehezen fogadják el, hogy utólag már nem lehet olyan megoldást találni a problémára, aminek nincs adóvonzata.

Rendszeresen előforduló hiba még, hogy a vállalkozók az adóbevallás határideje előtt egy-két nappal viszik el a könyvelési anyagot a könyvelőknek, így sokszor esély sincs rá, hogy a bevallások időben benyújtásra kerüljenek. Nagyon bosszantó hiba az is, hogy akár egy évre visszamenőleg adnak le számlákat, ami sokszor jelent plusz munkát a könyvelőnek, tette hozzá Hüttler Ágnes.

10 éven belül teljesen visszaszorulhatnak a papír alapú számlák

A hibák kiküszöbölésében segíthet a könyvelésben is egyre nagyobb teret hódító digitalizáció, de van még hova fejlődni. A papíralapú számlákat felváltják ugyan az e-számlák, nincs mindenki tisztában a papír alapú számla, az elektronikusan kiállított papír alapú számla és az elektronikus számla közötti különbséggel, illetve ezek eltérő kezelési, feldolgozási és megőrzési módjainak különbözőségével.

Keresztesi Attila, az Optima Ratio Könyvelő Iroda Kft. társtulajdonosa arról beszélt, hogy harmonizálni kellene egymással a különböző megoldásokat.

„Már ma is léteznek olyan korszerű megoldások, melyek a kiállított számlát azonnal továbbítják a partner számlázó vagy könyvelési rendszerébe, lehetővé téve az elektronikus feldolgozást. Vannak olyan programok, melyek a NAV online számla rendszeréből töltik le és emelik be a cég rendszereibe a vállalkozás nevére (adószámára) kiállított számlák adatait.

Ezek a megoldások igen nagy segítséget jelentenek a könyvelőknek. Én nagyon támogatom a digitalizáció mielőbbi elterjedését, hiszen ez a könyvelői munkát is pozitívan alakítja át. Gondolok itt arra, hogy az adatrögzítés helyett sokkal inkább a támogatói, tanácsadói és kontrolling feladatok felé tolódik el a hangsúly. „Úgy gondolom, hogy 10 éven belül jelentősen csökkeni fog a papíralapú számlák mennyisége, hiszen komoly kormányzati szándék mutatkozik arra, hogy a teljes számlázási rendszert digitalizálják, de ez pénz kérdése is” – magyarázta az adótanácsadó. Megjegyezte, a másik oldalról viszont aggasztó is ez digitalizációs folyamat, mert egyre inkább eltűnni látszik a személyes kapcsolattartás, ami nagyon fontos része egy olyan bizalmi kapcsolatnak, mint a könyvelés vagy az adótanácsadás, ahol ezen akár a cég léte is múlhat.

Sokba kerülhet az olcsó könyvelő

Az Optima Ratio Kft. tulajdonosai szót ejtettek arról is, a cégvezetőkben és tulajdonosokban nem tudatosult eléggé, hogy jogilag és pénzügyileg is az ügyvezető felel a saját cégéért, ezért kiemelten fontos időnként ellenőrizni a könyvelő munkáját. Ennek egyik első lépése, hogy a könyvelővel írásbeli szerződést kötnek, melyben a feleknek többek között azt is rögzítenie kell, hogy kinek mi a feladata, felelőssége, kit, milyen határidő köt. „A tapasztalatok azt mutatják, ha már megtörtént a baj, a legtöbben nem akarnak, nem mernek fellépni a hibát elkövető könyvelővel szemben, nem érvényesítik a kárigényüket, mert attól tartanak, hogy a könyvelő kiteregeti a bíróságon a cég titkait, az esetlegesen elkövetett szabálytalanságait.

Ez azért nem életszerű, mert ha a könyvelő olyan mértékű szabálytalanságot észlel, ami bűncselekmény is lehet, és azt a cég szándékosan követte el, a könyvelőnek a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvény értelmében jelentési kötelezettsége van, ha ezt elmulasztja, büntetőjogilag felelősségre vonható” – magyarázta Keresztesi Attila.

Hüttler Ágnes ezzel kapcsolatban megjegyezte, rengeteg a kókler könyvelő a piacon, akinek a hibáját másnak kell helyrehoznia. Hiába olcsóbb egy könyvelő havi szinten pár ezer forinttal, lehet, hogy később annak sokszorosát kell majd befizetni az adóhatóságnak bírságként a hozzá nem értés miatt.

Mint mondta, a jó szolgáltató legfőbb ismérve, hogy van felelősségbiztosítása. Mielőtt könyvelőt választunk, érdemes mindig rákeresni az interneten, hogy tényleg van-e megfelelő képesítése (ezt például Pénzügyminisztérium honlapján a regisztrált mérlegképes könyvelő névsorából pár perc alatt meg lehet tenni) és milyen referenciákkal rendelkezik. Fontos még a megfelelő tapasztalat is, mert ha egy könyvelő akár csak néhány évre kiesik a munkából, nagyon nehéz visszarázódnia a digitalizáció és a folyamatosan változó jogszabályi körülmények miatt.

Összegezve, minden cég elemi érdeke, hogy megbízható, felkészült, megfelelő gyakorlattal és nem utolsó sorban felelősségbiztosítással rendelkező könyvelőt válasszon, akivel írásos könyvelői szolgáltatói szerződést köt. Az Optima Ratio Kft-nél ez az együttműködés elő lépése, de természetesen nem elhanyagolható tényező a felek közötti kölcsönös szimpátia és együttműködési képesség, emelte ki zárszóként Ágnes és Attila.

Forrás: akoczka.com

 

 

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Szépség

Névnap 05.24.

Ma Eszter, Eliza napja van.

Padlizsános-répás rizstészta mogyoróval

Pillanatok alatt elkészíthető, energiadús fogás. Különösen ajánlott azoknak, akik imádják a keleties ízvilágú ételeket.

  • 2022-02-15 21:00
Egyedi rózsaszín kerül a híres kék festésbe

A BWT és az Alpine F1 Csapata stratégiai, hosszú távú partnerséget írt alá, amelynek értelmében az osztrák víztechnológia cég 2022-től az Alpine F1 Te...

  • 2022-02-15 18:02
Nagykőrösön találta meg új helyét hazánk egyetlen autós szafariparkja

Korábbi életterüknél jóval nagyobb, több mint harminchektáros területre költöznek a Magyar Nemzeti Cirkusz vadállatai, akik a nemzetközi állatvédelmi ...

  • 2022-02-15 16:44
Ingyen osztogatja részvényeit a startupper

Már egy 20 ezer forintos diszkont funkciós kártya vásárlásával is a Benefit Barcode Inc. részvényesévé válhatnak az új csatlakozók a startup alapítójá...

  • 2022-02-15 15:10
Itt van a leggyorsabb hamis carbonara!

Lehet, hogy szentségtörésnek fogható fel a következő recept az eredeti carbonara-val szemben. Viszont ez egy sokkal olcsóbb és gyorsabb verziója az ig...

  • 2022-02-15 14:00

hirdetés

Jó hírekkel jelentkezett a SZIN

Nemzetközi sztárokat és egy nagy csokor hazai fellépőt jelentett be első körben a legnagyobb nyárzáró bulink, a Szegedi Ifjúsági Napok. A Tisza-parti ...

  • 2022-02-15 12:30
Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonya-krémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészít...

  • 2022-02-14 12:00
A Kosnak szabadnapokra van szüksége

Lehet, hogy ma különösen kalandvágyónak érezheti magát. Ezért előfordulhat, hogy összeszedi a családját, bepattannak az autóba és elindulnak a hegyek ...

  • 2022-02-14 08:12
A jó főnök című film lett a Valenciában rendezett gála nagy nyertese

A jó főnök (El buen patrón) című film lett a nagy nyertes a legfontosabb spanyol filmes elismerés, a Goya-díj a vasárnap hajnalig tartó átadó ünnepség...

  • 2022-02-13 23:04
Tóth Evelin és Maria Mazzotta a Müpában

Két énekesnő lép színpadra a Müpa Dupla W című világzenei sorozatában február 18-án. Tóth Evelin Ewiwa! nevű formációjával zenél, mellette az olasz Ma...

  • 2022-02-13 21:48

Minden cikk

hirdetés

hirdetés