hirdetés

Partnereink

Mi Oroszország szerepe az európai földgázválságban?

hirdetés

Mi Oroszország szerepe az európai földgázválságban?

Sokan tartanak attól, hogy Oroszország, az EU fő földgázimportőre visszaél a jelenlegi válsággal, és nyomást gyakorol a hatóságokra és az Európai Bizottságra is az Északi Áramlat 2 gázvezeték érdekében. Az Euronews több szakértő segítségével próbálta meg felderíteni, hogy mi lehet Kreml szerepe a mostani válságban.

Mikor Vlagyimir Putyin orosz elnök október 6-án felajánlotta, hogy készek növelni a szállítást a gázpiacok stabilizálásának érdekében, a piacok szinte azonnal fellélegeztek. A földgáz ára azon a szerdán is az egekbe szökött, az utóbbi hónapok tendenciáját követve, amit elsősorban az okozott, hogy megnövekedett kereslet (a járvány miatti lezárások után újra megnyíló gazdaságok miatt) a tavalyi hosszú tél után Európában csökkentett készletekkel párosult. "Oroszország mindig is megbízható gázszállítója volt és marad fogyasztóinak a világ minden táján, Ázsiában és Európában egyaránt. Mindig is maradéktalanul teljesítette minden kötelezettségét. Mindig - és ezt szeretném hangsúlyozni."nyilatkozta Vlagyimir Putyin orosz elnök idén október 6-án.

hirdetés

Oroszország szállítja a legtöbb földgázt az importtól egyre jobban függő EU-ba, és megvan rá a hatalma, hogy megváltoztassa a folyamatokat, ahogy Putyin kijelentése után a piac is megnyugodott. Arra azonban nincs bizonyíték, hogy Putyin beszéde óta, vagy akár előtte Oroszország növelte volna a szállítmányokat. Az orosz elnök október 13-án megerősítette korábbi kijelentését. "Rekordmennyiségű gázt exportálhat Oroszország idén a világpiacra, és erre vonatkozó kérés esetén Európába is kész többet szállítani" - fogalmazott.

Oroszország azt állítja, hogy teljesítette hosszú távú szerződéseit, szakértők körében azonban felmerült a kérdés, hogy vajon miért nem használták ki az oroszok a magas árakat arra, hogy többet kereskedjenek az európai piacon. "Az orosz gáz Európába irányuló csővezetékes exportjára monopóliummal rendelkező Gazprom szállítása a szokásos ütemben történik. Tudomásunk szerint minden szerződéses kötelezettséget betartottak" - mondta Dennis Hesseling, az EU Energiaszabályozók Együttműködési Ügynökségének infrastruktúra-, gáz- és kiskereskedelmi osztályának vezetője az Euronewsnak. Elmondta, hogy általában a gázexportőrök több gázt bocsátanak rendelkezésre, hogy csillapítsák az emelkedő árakat. "Azt várná az ember, hogy a felek reagálnak az árjelzésekre. A múltban láttuk, hogy a Gazprom reagált az európai piac által kínált lehetőségekre. Ez most nem történik meg, és nem tudjuk, miért nem ez a helyzet" - mondta.

Lehetőség nyomásgyakorlásra a vitatott gázvezeték érdekében

Egyes európai politikusok és szakértők azon aggódnak, hogy Oroszország megpróbál nyomást gyakorolni a szabályozó hatóságokra a nemrég elkészült Északi Áramlat-2 gázvezeték jóváhagyása érdekében; más szakértők szerint Oroszországnak nincs felesleges gázkészlete, és a tél előtt megpróbálja feltölteni saját tárolóit.

Putyin szerdán egy oroszországi rendezvényen arról beszélt, hogy szerinte a szállítások növelése az Északi Áramlat-2 gázvezetéken keresztül csökkenthetné a feszültséget az európai gázpiacon, de ezt adminisztratív akadályok gátolják. Hozzátette, hogy ebben az ügyben a német szabályozó hivatott dönteni. Azt viszont visszautasította, hogy Oroszország politikai megfontolásból fogná vissza európai gázexportját. Álláspontja szerint a gázszállításokat növelni csakis a szerződések függvényében lehet, és az orosz fél sohasem utasította vissza az igények teljesítését. Az EU-ban a földgáz az otthonok fűtésének fő energiaforrása, ezért télen sokkal nagyobb a kereslet iránta. Jack Sharples, az Oxford Institute of Energy Studies kutatója, aki Oroszország és a Gazprom szakértője is, azt mondta, hogy Putyin befolyása a piacra azt mutatja, hogy "ez egy nagyon ideges piac".

"A keresleti és kínálati alapok mellett valószínűleg elég sok spekulációval is találkozunk. Ez abban látható, hogy az ármozgások [október elején] messze nem álltak arányban az Európába érkező fizikai gázszállítmányok ingadozásával" - értékelte a piaci folyamatokat Sharples. "Most már eléggé nyilvánvaló", hogy Oroszországnak köze van a válsághoz, mondta az Euronewsnak Simone Tagliapietra, a brüsszeli Bruegel kutatóintézet vezető munkatársa. Tagliapietra hozzátette: "most talán ők is közreműködnek abban, hogy véget vessenek ennek a válságnak, hogy megmutassák, megbízható beszállítók". Ellenkező esetben ugyanis csak tovább rontanák a képet a már most megbízhatatlan üzemanyagnak tartott gázról és annak szerepéről az európai energiakeverékben - magyarázta. A válság továbbra is nyomás alatt tarthatja a német szabályozó hatóságot és az Európai Bizottságot, hogy hagyják jóvá a vitatott Északi Áramlat 2 gázvezetéket, amely évente 55 milliárd köbméter földgázt pumpálna az EU-ba. Moszkva többször hangsúlyozta, hogy a vezeték elindítása segíthetne enyhíteni az európai gázválságot.

Brüsszeli aggályok

Szeptember közepén egy, több mint negyven EP-képviselőből álló csoport levélben kérte az Európai Bizottságot, hogy "sürgősen indítson vizsgálatot, hogy a Gazprom esetleg szándékosan manipulálta-e a piacot vagy megsértette-e a az uniós versenyszabályokat."

"Tudom, hogy önök közül néhányan aggódnak az uniós energiapiac esetleges manipulációja miatt, és ezek komoly aggodalmak" - mondta Kadri Simson energiaügyi biztos az Európai Parlament október 6-ai ülésén. Megvizsgálják ezeket az aggodalmakat versenyjogi szempontból, kiemelve, hogy az első értékelésük szerint "Oroszország teljesítette a hosszú távú szerződéseit, miközben nem nyújtott további ellátást". Ursula von der Leyen pedig Norvégiát hozta fel követendő példaként:"Norvégia, az egyik beszállítónk most fokozza erőfeszítéseit és növeli az ellátást" - mondta, hozzátéve, hogy "úgy gondolom, hogy ez nagyon jó példa, melyet mások is követhetnének".

Hasonló üzenetű közleményt adott ki pár nappal előtte a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA), melyben azt írták, hogy "Oroszország tehetne többet annak érdekében, hogy növelje az Európa számára elérhető gázmennyiséget és biztosítsa a tárolók megfelelő feltöltöttségét a téli fűtési szezonra való felkészüléshez". Fatih Birol az IEA vezetője a Financial Timesnak nyilatkozva kijelentette: Oroszország 15 százalékkal növelhetni exportját a szokásos téli szezonban küldött mennyiséghez képest. Sharples hangsúlyozta azonban, hogy Oroszországnak nem kötelessége több gázt adni az európai piacra.

Bár idén a meglévő vezetékeken keresztül érkező orosz szállítmányok mennyisége alacsonyabb volt, különösen Ukrajnán és Belaruszon át, ennek háttérben állhatott az a probléma is, hogy minden igényt ki kell elégíteniük. "A Gazprom által az elmúlt negyedévekben közzétett adatok alapján úgy tűnik, hogy nem állnak messze a teljes termelőkapacitásuktól" - mondta Sharples. Szerinte ami valóban "kicsit kellemetlen igazság lehetett" az orosz gázóriás számára, hogy komoly kihívást jelentett számukra a belföldi kereslet kielégítése, a saját tárolóik feltöltése és az Európába irányuló exportkötelezettségek teljesítése egyszerre - magyarázta a kutató. Angela Merkel német kancellár arról beszélt, hogy Oroszország csak a "szerződéses kötelezettségvállalások" alapján tud szállítani, és megkérdezte, hogy elegendő gázt rendeltek adtak le az országba.

Európa legnagyobb energiavállalatai a Reutersnek megerősítették, hogy a Gazprom teljesítette a szerződésekben foglalt kötelezettségeit. Sharples szerint nem lehet biztosan tudni, hogy Oroszország miért nem használta még ki a magas európai árakat. "Ezt csak akkor tudhatjuk majd biztosan, ha azt látjuk, hogy amint jóváhagyják az Északi Áramlat 2 kereskedelmi üzemeltetését, hirtelen előhúznak a hátsó zsebükből egy kis tartalék gázt, amiről nem is tudtuk, hogy van nekik" - fogalmazott az Euronewsnak a szakértő. "Ezzel szemben, ha az Északi Áramlat 2 jóváhagyása és elindítása után hirtelen azt látjuk, hogy az Ukrajnán keresztül jövő gáztranzit nagyon alacsony szintre csökken, az annak a jele lehet, hogy a Gazpromnak valóban nincs tartaléka, és az Északi Áramlat 2 célja egyszerűen Ukrajna kiszorítása" - vázolt Sharples egy másik lehetséges forgatókönyvet.

Forrás: Euronews

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Könyvajánló

Névnap 11.27.

Ma Virgil napja van.

3+1 tipp a sikeres és gyors ingatlanértékesítéshez

Lassan két éve lesz, hogy alapjaiban változott meg körülöttünk a világ, s vele együtt az életünk, a mindennapjaink is. Lenyomatokat hagyott a pandémia...

  • 2021-11-27 09:03
Ettél-e már valaha sütőtökös bablevest? Íme a Zuppa Frantoiana receptje

Ez a toszkán leves az őszi étkezések megtestesítője, amely kéz a kézben jár az olasz olívabetakarítással, amikor friss, új zöld extra szűz olívaolaj k...

  • 2021-11-27 07:59
A Halaknak megújulásra van szüksége

A párkapcsolatán és az önértékelésén is sokat javíthat egy kis megújulás.

  • 2021-11-27 07:00
Indul a karácsonyi szezon – az ünnepekre készülőket már várja a SPAR

Bőséges kínálattal és számos újdonsággal készül a SPAR az idei karácsonyi szezonra és a szilveszterre. Az áruházlánc széles ünnepi áruválasztékkal, ha...

  • 2021-11-27 05:30
A műanyag hulladék nem szemét!

Ha szétnézünk a háztartásunkban, szinte nem tudunk olyan területre pillantani, ahol a szemünk ne akadna meg műanyag terméken. Az ajtó, az ablak, a ber...

  • 2021-11-26 23:45

hirdetés

Páratlan lehetőség a pályakezdő zenei előadóknak

A Petőfi Kulturális Ügynökség Nagylemez-programot hirdetett, ami a pályakezdő előadók karrierjének elindulását támogatja. A győztes nemcsak egy saját ...

  • 2021-11-26 22:37
Versenyelőny az energiahatékonyság

A fővárosban és környékén, valamint a legnagyobb városainkban akár kétszeres is lehet a korszerű, hűthető-fűthető, szigetelt, nagyobb belmagasságú rak...

  • 2021-11-26 21:13
Így készül a méteres tekercs

A krémet nyugodtan variálhatjuk gyümölccsel vagy más pudingport is használhatunk. A végeredmény ugyanúgy ízletes lesz!

  • 2021-11-26 19:55
Emmy-díjas a Call my agent

Nemzetközi Emmy-díjat kapott vígjáték kategóriában a Tíz százalék című sorozat negyedik évada.

  • 2021-11-26 18:41
Baby boom Izlandon a karantén után

Rekordszámú kisbabára számítanak idén Izlandon a járvány miatt bevezetett lezárások után – az északi szigetország jó úton halad afelé, hogy az eddigi ...

  • 2021-11-26 17:23

Minden cikk

hirdetés

hirdetés