hirdetés

Partnereink

Karikó Kataliné a L'Oréal-UNESCO A nőkért és a tudományért nemzetközi díja

hirdetés

Karikó Kataliné a L'Oréal-UNESCO A nőkért és a tudományért nemzetközi díja

A világ öt régiójának legkiemelkedőbb kutatónőit díjazta a L'Oréal és az UNESCO Párizsban, ahol a nemzetközi „A nőkért és a tudományért” elismerést Karikó Katalin észak-amerikai színekben kapta meg. Idén a 358 jelölésből 59 került a szakmai zsűri elé, közülük választották ki a magyar és másik 4 kutatónő kivételes munkáját és eredményeit.

Az elmúlt néhány év minden eddiginél jobban felhívta a figyelmet a tudomány fontosságára a világ előtt álló kihívások leküzdésében. Ezt az üzenetet erősítette meg a L'Oréal és az UNESCO tegnapi bejelentése is, ahol az L'Oréal-UNESCO A nőkért és a tudományért nemzetközi díjának 2022-es öt díjazottját mutatták be élet- és anyagtudományok kategóriában:

hirdetés

  • Az Észak-Amerika régió díjazottja Karikó Katalin professzor, az mRNS-vakcinatechnológia kifejlesztéséhez vezető úttörő munkájáért kapta az elismerést.
  • A Latin-Amerika és a Karib-térség díjazottja Maria Guadalupe Guzmán Tirado professzor, a dengue betegség átfogóbb megértése és megelőzése érdekében végzett úttörő munkájáért díjazták.
  • Az Ázsia és a csendes-óceáni térségben Hailan Hu professzor az idegtudományok terén tett jelentős felfedezései, különösen a depresszióval kapcsolatos kutatásai emelkedtek ki.
  • Afrika és az arab államok esetében Agnès Binagwaho professzor, a ruandai egészségügyi rendszer érezhető javulásához való figyelemre méltó hozzájárulásáért kapta meg a díjat.
  • Az európai díjazott Ángela Nieto professzor az embrionális fejlődés molekuláris alapjaival kapcsolatos alapvető felfedezéseit ismerték el.

A L'Oréal és az UNESCO elkötelezte magát a kutatónők támogatása mellett, ezért céljuk, hogy láthatóbbá tegyék munkájukat, tehetségüket, és hogy a jövő generációi felé ösztönző példaként mutassák be őket.

Az UNESCO júniusban közzétett legfrissebb tudományos jelentése szerint a tudományos pályán dolgozó nők száma ugyan növekszik, és világszerte a kutatók több mint 33%-át nők teszik ki, ez a fejlődés még mindig lassú. A kutatások terén ugyanis továbbra is létezik az üvegplafon: Európában a tudományos felsővezetői pozíciók 86%-át férfiak töltik be, és a tudományos Nobel-díjak kevesebb mint 4%-át ítélték oda nőknek.

A L'Oréal Alapítvány és az UNESCO minden évben öt kiemelkedő női kutató tudományos kiválóságát díjazza, akik a világ egy-egy jelentős régiójából származnak. A nőkért és a tudományért program 1998-as létrehozása óta 122 díjazottat és több mint 3800 tehetséges fiatal tudóst, doktoranduszt és posztdoktori ösztöndíjast támogattak és tüntettek ki több mint 110 országban.

A L'ORÉAL-UNESCO a nőkért és a tudományért 2022-es nemzetközi díjazottjai

Professzor Maria Guadalupe Guzmán Tirado – Fertőző betegségek

Director of the Research Center of A Pedro Kouri Institute (IPK) Intézet Kutatási vezetője Havanna, Kuba

A díjat a dengue-vírus okozta fertőzésekkel kapcsolatos úttörő munkájáért kapta. A betegség a halálozások tekintetében a világon az egyik legjelentősebb, kutatásai a dengue vírus, diagnosztikájának, felügyeletének és megelőzésének jobb megértéséhez vezettek.

Professzor Karikó Katalin - Biokémia

A Perelman School of Medicine, University of Pennsylvania adjunktusa, és a BioNTech RNA Pharmaceuticals alelnöke

A díjat az úttörő mRNA-technológia kidolgozásáért kapja, amely elengedhetetlennek bizonyult a COVID-19 elleni vakcinák gyártásában. A munkája megnyitotta az utat az olyan komplex betegségek, mint a rák, a szívelégtelenség, a stroke, a vérszegénység és az autoimmun betegségek jövőbeli terápiái előtt.

Professzor Hailan Hu - Idegtudomány

A Neuroscience Center of Zhejiang University School of Medicine professzora és ügyvezető igazgatója, Kína

A neurobiológia területén tett kiemelkedő felfedezéseiért, amelyek forradalmasították a szociális érzelmi viselkedés és a mentális zavarok megértését. Megfejtette a depresszió mechanizmusát, amely alapul szolgált a következő generációs antidepresszánsok kifejlesztéséhez.

Professzor Agnès Binagwaho - Közegészségügy

Global Health Equity University professzora és kancellárhelyettese, Kigali, Ruanda

A Ruanda, Afrika és a világ legkiszolgáltatottabbjai számára nyújtott méltányos közegészségügyi ellátás új modelljének kialakításában, támogatásában és létrehozásában játszott döntő szerepéért kapta a díjat. Munkája és a közegészségügy iránti rendíthetetlen elkötelezettsége elősegíti a HIV, a malária, a tuberkulózis betegek és az öt éven aluliak egészségügyi szolgáltatásaihoz való hozzáférést, valamint az általános egészségügyi lefedettséget szélesebb körben.

Professzor Ángela Nieto - Embriológia

Institute of Neuroscience (CSIC-UMH) professzora, San Juan de Alicante, Spanyolország

Díjjal jutalmazták azon alapvető felfedezéseiért, hogy a sejtek az embrionális fejlődés során hogyan változtatják meg identitásukat, hogyan terjedjenek azért, hogy különböző szöveteket alakítsanak ki. Munkája megnyitotta az utat annak megértéséhez, hogy a rák hogyan képez áttéteket.

Forrás: Avantgarde

 

 

 

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Szépség

Névnap 03.28.

Ma Gedeon, Johanna napja van.

Padlizsános-répás rizstészta mogyoróval

Pillanatok alatt elkészíthető, energiadús fogás. Különösen ajánlott azoknak, akik imádják a keleties ízvilágú ételeket.

  • 2022-02-15 21:00
Egyedi rózsaszín kerül a híres kék festésbe

A BWT és az Alpine F1 Csapata stratégiai, hosszú távú partnerséget írt alá, amelynek értelmében az osztrák víztechnológia cég 2022-től az Alpine F1 Te...

  • 2022-02-15 18:02
Nagykőrösön találta meg új helyét hazánk egyetlen autós szafariparkja

Korábbi életterüknél jóval nagyobb, több mint harminchektáros területre költöznek a Magyar Nemzeti Cirkusz vadállatai, akik a nemzetközi állatvédelmi ...

  • 2022-02-15 16:44
Ingyen osztogatja részvényeit a startupper

Már egy 20 ezer forintos diszkont funkciós kártya vásárlásával is a Benefit Barcode Inc. részvényesévé válhatnak az új csatlakozók a startup alapítójá...

  • 2022-02-15 15:10
Itt van a leggyorsabb hamis carbonara!

Lehet, hogy szentségtörésnek fogható fel a következő recept az eredeti carbonara-val szemben. Viszont ez egy sokkal olcsóbb és gyorsabb verziója az ig...

  • 2022-02-15 14:00

hirdetés

Jó hírekkel jelentkezett a SZIN

Nemzetközi sztárokat és egy nagy csokor hazai fellépőt jelentett be első körben a legnagyobb nyárzáró bulink, a Szegedi Ifjúsági Napok. A Tisza-parti ...

  • 2022-02-15 12:30
Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonya-krémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészít...

  • 2022-02-14 12:00
A Kosnak szabadnapokra van szüksége

Lehet, hogy ma különösen kalandvágyónak érezheti magát. Ezért előfordulhat, hogy összeszedi a családját, bepattannak az autóba és elindulnak a hegyek ...

  • 2022-02-14 08:12
A jó főnök című film lett a Valenciában rendezett gála nagy nyertese

A jó főnök (El buen patrón) című film lett a nagy nyertes a legfontosabb spanyol filmes elismerés, a Goya-díj a vasárnap hajnalig tartó átadó ünnepség...

  • 2022-02-13 23:04
Tóth Evelin és Maria Mazzotta a Müpában

Két énekesnő lép színpadra a Müpa Dupla W című világzenei sorozatában február 18-án. Tóth Evelin Ewiwa! nevű formációjával zenél, mellette az olasz Ma...

  • 2022-02-13 21:48

Minden cikk

hirdetés

hirdetés