Partnereink

Idegméreg az anyatejben?

Idegméreg az anyatejben?

Az utóbbi hetekben számos oldalon találkozhattunk azzal a rémhírrel, hogy sok élelmiszerünket és ételünket idegméreggel fűszerezve fogyasztjuk, ami természetesen szörnyű betegségek egész sorát szabadítja ránk. A felsorolt tünetek a fejfájástól és a hasmenéstől a Parkinson- illetve az Alzheimer-kórig terjednek.

A tapasztaltabb olvasó már itt érezheti, hogy a közkedvelt tévhitek egyikével találkozott, de vajon mi a teljes igazság a nátrium-glutamát körül?

A nátrium-glutamát neurotoxin, vagyis idegméreg. Egyáltalán nem körülményeskednek a cikkek - természetesen ismeretlen - szerzői. Felsorolják továbbá, mennyi problémánk lesz, ha olyan ételt vagy élelmiszert fogyasztunk, amelyben megtalálható: migrénes fejfájás, hányinger, hányás, hasmenés, asztmás rohamok, egyensúlyzavarok, mellkasi fájdalmak, erős szívdobogás, allergiás tünetek, például bőrpír, orrfolyás, kiütések, sőt a gyerekeknél viselkedési zavarok léphetnek fel. De ez még mind semmi, mert a cikkek megállapításai szerint már évtizedek óta tudni lehet, hogy ez az anyag áll a Parkinson- és az Alzheimer-kór hátterében is. Mindez annak köszönhető, hogy tönkreteszi az agysejteket és az agyalapi mirigy által irányított funkciókat. Ezek alapján joggal gondolhatnánk úgy, hogy épeszű, az egészségét féltő ember aztán többet egy milligrammot sem fogyaszt ebből a méregből. A valóság viszont - ahogy ez már lenni szokott az ilyen jellegű írásokkal kapcsolatosan – messze van attól, amit itt összehordanak. Ideje, hogy megnézzük, mit tud jelenleg a tudomány a nátrium-glutamátról! Kétségtelen tény, hogy az MSG (monosodium-glutamate) néven is ismert anyagnak meglehetősen rossz a sajtója. Évente akár többször is elindulnak hasonló rémhírek, annak ellenére, hogy senki, semmilyen tudományos kísérletben nem bizonyította még káros hatását.

A nátrium-glutamát a glutaminsav, egy, a természetben is előforduló aminosav nátriummal alkotott vegyülete, vagyis sója. Önmagában ízetlen, azonban más ízeket képes felerősíteni, ezért már régóta ismert adalékanyag. Míg korábban bonyolult eljárással, tengeri hínárokból és moszatokból állították elő, ma már természetesen ezt is megfelelő, biztonságos eljárásokkal készítik üzemi körülmények között. Természetesen, mint minden „rendes” adalékanyagnak, a nátrium-glutamátnak is van E-száma, méghozzá az E621. A glutaminsav szinte minden ételünkben megtalálható, különösen a magasabb fehérjetartalmúakban. Így például sok van belőle a tejtermékekben, húsfélékben, halban, zöldségekben. Az ízesítésre használt alapanyagokban, mint a gombában vagy a paradicsomban, rendkívül nagy mennyiséget találunk belőle. Sőt, a szervezetünk is állít elő belőle, valamint a glutaminsav és a sói az anyatejben is megtalálhatók, méghozzá a közönséges tejhez képest körülbelül tízszeres koncentrációban. Ezek után elég merész dolog idegméregként feltüntetni, de ez a megszállottakat egyáltalán nem zavarja.

Szöveg: TÉT Platform Egyesület, Prof. Dr. Bíró György (az MTA doktora), Antal Emese (dietetikus, szociológus)

Kép: vk.com

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 03.31.

Ma Árpád napja van.

Carla Galli praxisa igazi titkokat rejt!

Művészek, élsportolók, politikusok, üzletemberek titkos életvezetési tanácsadója immár három évtizede, a magyar parapszichológia bábaasszonyként emleg...

  • 2017-03-30 10:46
Magyar bártender a Bacardí Legacy nemzetközi koktélversenyen

Idén május 23-án 38 ország legkiválóbb bártendere utazik Berlinbe annak reményében, hogy beírhassák magukat a Bacardí történelmébe. A Bacardí Legacy G...

  • 2017-03-30 08:30
Magyarország élen jár a klinikai vizsgálatok terén

Egyre ismertebbek a klinikai kutatások hazánkban. Magyarország már a negyedik helyen áll az egy főre vetített vizsgálatok számát tekintve egész Európá...

  • 2017-03-26 20:33
Derítsen mielőbb fényt a csecsemőkori szembetegségekre

Tíz szűrővizsgálaton átesett gyermek közül egynél valamilyen szemészeti rendellenesség állapítható meg. A leggyakoribb eltérések a rejtett dioptria hi...

  • 2017-03-26 19:12
Az MTV Movie Awards mostantól tévésorozatokat is díjaz

Az MTV 25 év után újragondolja filmes díjátadójának koncepcióját és idén májustól a hollywoodi produkciók mellett tévésorozatokat is díjaznak majd.

  • 2017-03-26 17:40

hirdetés

Tippek a tavaszi méregtelenítéshez

A legtöbben tavasszal szánják rá magukat a fogyókúrára és a méregtelenítésre, hogy magabiztosabban vághassanak neki a közelgő strandszezonnak.

  • 2017-03-24 19:09
5 érdekesség, amit nem tudtál az Oscar-díjas Viola Davisről

Hihetetlen, hogy a Dél-Karolinából származó színésznő már elmúlt 50 éves, hollywoodi csillagának azonban eszében sincs leáldozni, sőt, egyre magasabbr...

  • 2017-03-24 16:19
Áttörés jöhet a mobilfizetésben

A Mastercard szerint az egyérintéses mobilfizetés a következő olyan innovatív fizetési megoldás, amely széles körben elterjed Magyarországon, vagyis e...

  • 2017-03-22 16:26
Nevetni szex közben – ciki, vagy nem?

A menet legnagyobb hevében tört ki belőled a röhögés. Ciki? Szerintem nem. Kellemetlen szex-történeteket osztottunk meg egy buliban, ahol is Laura ezz...

  • 2017-03-20 20:55
Mága Zoltán tűzifa akciója sok emberen segített

Ötgyermekes családnál, a Pest megyei Acsán zárta le a „Meleget az otthonokba!” jelszóval, február elején a rekord hidegben indított egész országot átf...

  • 2017-03-20 13:37

Minden cikk

hirdetés

Likeolj minket

hirdetés