Túl sok cukor
hirdetés
Rengeteg ételről nem is gondolnánk, hogy cukrot tartalmaz. Arról nem is beszélve, hogy sokat. A strandszezon előtt, nem árt tudni, mit is eszünk. Hagyományos kalauz meglepett fogyasztóknak.
Azt eddig is tudtuk, hogy a kedvenc csokiszeletünk, és a moziban elszürcsölt kóla rengeteg cukrot tartalmaz, de vannak olyan ételek is, amelyek rengeteg cukrot tartalmaznak, ahhoz képest milyen egészségesnek gondoltuk őket. Ezekből mutatunk be néhányat.
hirdetés
Amikor azt gondoljuk, milyen kalóriaszegény salátát készítünk, és meglocsoljuk öntettel, azzal ugyan nem járunk előrébb a fogyókúrázásban. Egy flakon saláta 7 és fél kockacukornyi cukrot tartalmaz (100g/11g). Egy üveg barbecue-szósz négy dobozos kóla cukormennyiségével egyenlő. Sajnos, a zöldségek sem feltétlen diétásak, amelyek a salátánkban vannak. Egy csomag csemegekukoricába majdnem 3 kockacukornyi édesítés kerül. Egy konzerv bab több cukrot rejt, mintha meginnánk egy nagy kiszerelésű energiaitalt.
A gyümölcsös finomságokra is jobb odafigyelni, egy gyümölcsjoghurtban 3 kávéskanál cukor található, és van olyan müzli, ami a tasakra nyomott fitt címke ellenére, majdnem fele cukrot tartalmaz. Nincs mit csodálkozni, hiszen 100 gramm tejcsokoládéban 50 gramm cukor található, ehhez viszonyítva az egészségesnek gondolt aszalt gyümölcsökben ennél jóval több, 63 gramm. Tehát több mint egy fél tábla csokié található meg benne. Van, hogy egy a gyerekek számára készült látszólag színezékből és cukorból készült zabpehely kevesebb cukrot tartalmaz, mint az egészségmániás fiatal nőknek szánt müzli. Például egy 300 grammos doboz gyümölcsös-magvas kiszerelés átlagban 66 gramm cukrot tartalmaz.
Tulajdonképpen maguk a gyümölcsök is cukortartalmú ételek, azaz gyümölcscukrot, és esetenként szőlőcukrot tartalmaznak. Ki van zárva, hogy a nagy melegben büntetlenül tömhetjük magunkba ezeket a csábító ételeket. A legmagasabb, 10-18 %-ú cukortartalmú gyümölcs, a szőlő, a cseresznye, a szilva, az ananász, a körte, a nektarin, a kivi, a dinnye és a sárgabarack. Ezekből a gyümölcsökből csak mértékkel fogyasszunk.
A kenyérről mindenki tudja, hogy hizlal, de azt már kevesebben tudják, hogy tartalmaz kevés cukrot is, 1,7 grammot. A gyerekeknek szánt bébiételek is szintén veszélyesek lehetnek ilyen szempontból, van, hogy egy bébiétel 5 és fél kockacukornyi cukrot tartalmaz, ami nem kevés. Érdemes odafigyelni a termékleírásokra, ha nem akarjuk megalapozni utódaink cukorbetegségét, és kóros elhízását már a gyermekkorban kialakítani.
Nem csak az evés, de az ivás is rejthet veszélyeket magában, ha nem figyelünk oda a termékcsomagoláson lévő táblázatokra. Édes italokból akad, nem is kevés, így ezekre fokozottan oda kell figyelni. Érdemes tehát a táblázatokat bújni. 1 deciliter aszúban 5,5 gramm cukor van, a 100 %-os gyümölcslében 7 gramm, a rostos levekben pedig 13 gramm. Egy gyümölcsjoghurtban (11,5 gramm) több a cukor, mint a kakaós italban (11,2 gramm).
Egy energiaitalhoz körülbelül 8 db kockányi édesítőt használnak fel, egy fél literes citromos jeges teához több mint tíz egységnyi szükséges. Egy másfél literes gyümölcsízű ásványvízben 44 gramm cukor van. A divatos kávézók által kínált ízesített, tejszínhabbal megspékelt kávék cukortartalma több mint egy tábla csokoládéé. A legjobb, amit tehetünk, hogy natúr ásványvizet, vagy teát fogyasztunk, ha már az ételekkel is túllépjük a napi ajánlott cukorlimitet.