Mi mindenre van hatással a D-vitamin?( 1.rész)
hirdetés
Rengeteg kutatás történt az évek során a vitaminokkal kapcsolatban, így a D-vitamin is sorra került. Több dologban is találtak összefüggéseket a D-vitamin szervezetre kifejtett hatása között, lássuk miért is érdemes szinten tartanod a D-vitamint a szervezetedben.
Tudtad-e, hogy a nőknél a szellemi állapotot is befolyása a D-vitamin? A Journals of Gerontology Series című lapban két tanulmány is megjelent ezzel kapcsolatban. A lapban arra, hívják fel az olvasók figyelmét, hogy a nők korának előrehaladtéval sokat segíthet a szellemi teljesítményük javításában a D-vitamin. Több egyetem is kutatta a hatásokat, a franciaországi Angers Egyetem Kórház munkatársai Cedric Annweiler koordinálásával arra jutottak, hogy a D-vitamin helyes szinten tartása, nagyban csökkenti az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét, ezzel párhuzamosan egy másik kutatás mely a Minneapolisi Veterán Orvosi Központban zajlott, rámutattak arra is, hogy azoknál, akiknél alacsony a D-vitamin szint, nagyobb eséllyel indul meg a szellemi hanyatlás.
hirdetés
Több országra kiterjedő vizsgálat szerint melyet a Nutrition Reviews egyik számában jelent meg, arra jutottak, hogy gyerekeknél D-vitamin segítségével, 50 százalékkal lehet csökkenteni a fogszuvasodás előfordulását. Erre a következtetésre Dr-Philippe Hujoel és a Washingtoni Egyetem munkatársai jutottak, nem kevesebb, mint 24 klinika eredményeit vetették össze ehhez. A célcsoport a 2 és 16 éves fiatalok voltak és különböző klinikákból, fogorvosi rendelőkből, iskolai vizsgálatokból kapták az eredményeket.
Nagyon érdekes, hogy egy vitamin mennyire sokoldalú tud lenni, más kutatások szerint összefüggésbe hozható, az 1-es típusú cukorbetegséggel is a D-vitamin hiány. A Kaliforniai Egyetem orvosi kara közel 2000 ember vizsgált, és levonták a következtetést miszerint összefüggés van a vér D3-vitamin szintje és az 1-es típusú cukorbetegség kialakulása között. “Korábbi kutatások már felvetették a lehetőségét annak, hogy a D-vitamin hiánya és az 1-es típusú cukorbetegség kockázata összefügg egymással, de elsőként mi teszteltük a teóriát a dózis-válasz kapcsolat tekintetében” – jelentette ki Cedric Garland professzor a Családorvostani és Megelőzési Tanszékről.
A Kutatók a Védelmi Vérminta Iktató lefagyasztott mintáit használhatták fel, 1000 későbbi beteg és 1000 egészséges ember mintáit vetettek össze. Figyeltek, hogy a vérvételek időpontja nagyjából megegyezzen, a nagy eltérések ugyanis hibás eredményekhez vezethetnek. A vérkeringésben túlnyomó többségben levő D-vitamin-forma, a D-25- hidroxivitamin D (25(OH)D) szintjének összehasonlításával megállapították, milyen optimális mennyiség mellett csökken az 1- es típusú diabétesz kockázata. Ez az érték 50 nanongramm-milliliter. "Bár bizonyos betegségek befolyásolják a D-vitamin anyagcseréjét, a legtöbb embernek napi 4000 nemzetközi egység D3-vitaminra lenne szüksége” – mondta Garland. Arra bíztatta az érdeklődő betegeket, méressék meg a 25(OH)D szintjüket, mielőtt emelnék D3-vitamin adagjukat. “A kedvező hatás csak a D3-ra érvényes, a többi formára nem. Nem szabad túlzásokba esni sem, az előnyök ugyanis 10 000 NE alatt jelentkeznek.”
Adunk pár okot, hogy D-vitamin szintedre figyelj. Elsősorban támogatja a kalcuim és a foszfor beépülését a csontokba és a fogakba. Nagy szerepe van a fogazat és a csontozat normál kialakitásában. A normál sejtosztódást is segiti, és az immunrendszer megfelelő működésében is részt vesz.