Partnereink

Milyen a jó vitamin: természetes vagy szintetikus?

Milyen a jó vitamin: természetes vagy szintetikus?

Január végére a szervezet vitaminraktárai igencsak kiürülnek, még akkor is, ha egész télen odafigyeltünk az egészséges táplálkozásra, a megfelelő mennyiségű zöldség és gyümölcsbevitelre. De milyen a jó vitamin, ami hatékony és segít megőrizni egészségünket?

„Az a jó, ha egy héten belül már érezhető változást produkál az adott vitaminkészítmény. Egy másodpercre se ringassuk magunkat abban a hitben, hogy a boltban vásárolt gyümölcsökkel, zöldségekkel megbízhatóan biztosíthatjuk napi vitaminbevitelünket. A szintetikus vitaminok azért furcsák, mert ahelyett hogy szép sárga virágok termelnék a napsütés hatására, inkább csövekkel körülvett polírozott fém reaktorokban állítják elő őket. Arra azonban senki sem gondol, hogy egy növényből kivonni a vitamint, sokkal agresszívabb kémiai eljárás, mint egyszerű cukorból kiindulva természetes enzimekkel előállítani. 100 gramm alma hozzávetőleg 3 mg C-vitamint tartalmaz, azaz a 3 mg C-vitaminról el kell távolítani 99, 997 gramm almát” – magyarázza a SCITEC NUTRITION szakértője, Szász Máté biológus.

„Ehhez képest a szintetikus C-vitamint egy közel 100 éve ismert biokémiai folyamattal állítják elő, amihez egyszerű cukrokat használnak kiindulási anyagként, és amelyet hasznos baktériumok által termelt enzimekkel alakítanak vitaminná. A folyamat egyszerű, tiszta és rendkívül megbízható” – állítja a szakértő.

Gyakran olvassuk, halljuk, hogy a szervezet vitamin- és ásványi anyag szükségletét elsősorban természetes táplálkozással tanácsos biztosítani. Ehhez segítségül táblázatokban, szemléletes ábrákon foglalják össze nekünk a különböző élelmiszerek vitamin- és ásványi anyag tartalmát. Ezek a táblázatok, ábrák viszont általában elfelejtik megemlíteni, hogy az adatok a frissen szedett, szüretelt zöldségekre, gyümölcsökre vonatkoznak. Azonban nemcsak a feldolgozás, de már a szimpla tárolás is csökkenti az élelmiszerek mikrotápanyagtartalmát. Száz évvel ezelőtt a szürettől a fogyasztásig maximum két nap telt el. Jelenleg a két hét a jellemző!

„A vitaminok bomlanak, így idővel a növények vitamin tartalma elenyészően alacsony szintre csökken. Amikor a paprikát Kaliforniából, a szőlőt Spanyolországból, a cseresznyét Kínából importáljuk, a tárolási idő rendkívül megnőtt. A vásárlók ráadásul nem hajlandók magasabb áron elvinni a csúnyább, de természetesebb termést” – magyarázza a biológus.

A túl szép gyümölcs talán nem a legtermészetesebb, s a napok óta nem barnuló alma vagy banán is „gyanús” lehet. Így ha fontosnak tartjuk a vitaminok bevitelét, akkor ne bízzuk a véletlenre: eljött az ideje megbarátkoznunk a vitamin készítményekkel, táplálék-kiegészítőkkel is, amelyek ellenőrzött készítmények, s biztosítják a tápanyagok minőségi bevitelét. Fontos tudni azonban, hogy óriási különbség lehet vitamin és vitamin között is. Az európai élelmiszerbiztonsági rendszer rendkívül szigorú, így az itt gyártott vitaminok és étrend-kiegészítők sokkal megbízhatóbbak, de vásárláskor mindenképpen nézzünk utána, hogy ellenőrzött helyről származó terméket válasszunk. A vitaminokat kizárólag szaküzletben szerezzük be és lehetőség szerint nagy múltú cégek termékeit keressük.

„A téli időszakban az immunrendszer erősítésére a D3 vitamin a legalkalmasabb. Ha a meghűlés első jeleit észleljük, akkor célszerű cinket, C-vitamint és echinacea-kivonatot is alkalmaznunk” – javasolja Szász Máté, aki számos olimpikon felkészítésében is részt vesz. A szakértő szerint a kiegyensúlyozott, változatos és a személy igényeire szabott táplálkozás elengedhetetlen a hosszútávú egészségmegőrzésben, ehhez viszont táplálék-kiegészítőkre és szintetikus vitaminokra is szükség van a friss hazai zöldség-gyümölcs mellett.

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Bulvár

Névnap 08.20.

Ma István napja van.

A tökéletes bőr csak egy pumpálásnyira van!

Mi a legkézenfekvőbb, ha makulátlan arcbőrre vágyunk? Természetesen az, ha egy erős fedést adó alapozót vetünk latba – maszk hatás nélkül!

  • 2017-08-20 09:57
Játékos tudomány a bevásárlóközpontban

Augusztus van, és ilyenkor sokak gondolatába belopózik már, hogy közeleg a tanév kezdete, itt az idő az iskolába való készülődésre. Fel kell készülni,...

  • 2017-08-19 08:43
Klassz filmek a nyár végi lazításhoz

A Disney Csatorna augusztusban is nagy sikerű filmekkel örvendezteti meg a fiatal nézőket: érkezik Aranyhaj, akinek a csodás hajában varázserő lakozik...

  • 2017-08-18 20:52
Egy elbűvölő Disney-klasszikus: Pocahontas

Egy igazi példakép érkezik a Disney Csatornára: a Pocahontas című mesét 1995-ben mutatták be, ám tanításai örökérvényűek.

  • 2017-08-02 18:47
Mégis igaza lenne szüleinknek? Megéri egy jó szakmát tanulni?

Aki ma szeretne jó szakembert találni, könnyen szembesül a kínzó szakemberhiánnyal, melyet az építőipar élénkülése csak tovább fokozott. Az építő szak...

  • 2017-07-31 09:48

hirdetés

Bor, mámor, Badacsony

Újabb kuriózum hellyel bővült a kiváló boráról híres badacsonyi régió: ezúttal ugyanis Badacsony legmagasabb pontján fekvő Kisfaludy-Ház Étterem büszk...

  • 2017-07-30 18:43
Dollármilliárdokat költünk arra, hogy megbetegedjünk

A fosszilis energia (szén, kőolaj, földgáz) kitermelésének és felhasználásának támogatására mintegy 2800 milliárd dollárt fordítanak a világ leggazdag...

  • 2017-07-30 15:16
Nyaralás okostelefonnal, női és férfi szemmel

Hatékonyabban használják ki az okostelefonjaikat a nők, mint a férfiak, előrébb járnak a mobilfizetés, a navigáció és egy sor más, a nyaralás alatt fo...

  • 2017-07-30 12:34
A Boszporusz után a Dunát is átúszná Kiss Gergely

Átúszott Ázsiából Európába Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázónk, akinek a Budapest Urban Games (BUG) keretein belül szeptember 2-án ...

  • 2017-07-30 10:24
Vadvacsorák

Az állatmesék mindig szórakoztatóak gyerekek és felnőttek számára egyaránt.

  • 2017-07-30 08:26

Minden cikk

hirdetés

Likeolj minket

hirdetés