hirdetés

Partnereink

Béremelést követelnek a francia nővérek

hirdetés

Béremelést követelnek a francia nővérek

Áprilisban Franciaországban milliók tapsoltak nekik minden este nyolckor - most ők csapnak zajt, hogy a politika meghallja a kéréseiket. Orvosok, ápolók, kórházi adminisztrátorok, takarítók, idős- és szociális otthonok dolgozói vonultak utcára Franciaország városaiban az alacsony fizetések, a rossz munkakörülmények, a felszereléshiány miatt. Azt mondják, a több évtizednyi folyamatos elvonás és rossz politikai döntések terheit nem bírja már el az ágazat.

- A kórházakban megfelelő emberi és anyagi feltételekre lenne szükség. A fizetésünk tíz éve be van fagyasztva, fel kell emelni - mondta egy lyoni nővér az Euronewsnak.

hirdetés

- Nem kapunk magasabb fizetést az éjszakai munkáért, holott mindenki tudja, mennyivel nehezebb éjszaka dolgozni - mondta egy másik. - Nyilvánvalóan nem fizetik meg a munkánk értékét.

Az egészségügyi dolgozók havi háromszáz eurós béremelést követelnek. Van köztük, aki húsz éve dolgozik nővérként, és havi 1900 eurót keres. Az OECD adatai szerint a francia egészségügyi dolgozók fizetése a legrosszabbak közé tartozik Nyugat-Európában.

- Huszonnégy-huszonhat beteget kell ellátnunk, a kezü nkben van az életük, és szarba se vesznek minket - fakadt ki egy nő az Euronews tudósítójának. - És ha baj van, mi visszük el a balhét. Egy kis őszinteség nem ártana.

Franciaország számos városában összesen több tízezren vonultak utcára. A koronavírus-járvány megmutatta a francia egészségügyi rendszer törékenységét, és ezért sok család a szerettei életével fizetett.

- Egy tizenkilenc éves lánynak nekem kellett megmondani, hogy árva lett, mert nem volt megfelelő felszerésünk, hogy életben tartsuk az anyját - mesélte egy fiatal nővér. - Választanunk kellett egy húsz éves és egy hatvan éves beteg élete között. Embereket láttunk meghalni, mert nem volt elég intenzív ágyunk.

Emmanuel Macron nagyszabású fejlesztéseket ígért az egészségügyben, és fizetésemelést a dolgozóknak, bár a dolgozók kételkednek benne, hogy ehhez kellő forrást rendelne a kormány. A demonstráció a vidéki városokban békésen zajlott. Párizsban ismét könnygázzal oszlatta szét a tüntetést a rendőrség.

Forrás: Euronews

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Bulvár

Névnap 01.23.

Ma Rajmund, Zelma napja van.

A COVID-19 felgyorsítja a téli sportok technológiai fejlődését

A Mastercard megbízásából 15 európai ország 53 téli sportszakértője* készítette el az új, független Delphi-tanulmányt „A technológia hatása a téli spo...

  • 2021-01-22 11:29
Ismét megjelenik a Mein Kampf Lengyelországban

Óriási vitát kavar, hogy Lengyelországban ismét megjelentetik a Mein Kampfot.

  • 2021-01-22 09:18
Fék nélkül csökkentek év végén is a bérleti díjak

Ahogy arra számítani lehetett, az albérletpiaci árak lejtőn maradtak az KSH-ingatlan.com lakbérindexe szerint.

  • 2021-01-18 21:39
Mire számítson holnap a Kos?

A változás stresszes lehet, és ez érvényes a pozitív változásokra is. Ez azt jelentheti, hogy maga mögött hagyja a jól ismert, kitaposott ösvényt, és ...

  • 2021-01-18 20:34
Tejszínes-bazsalikomos cukkinikrémleves

Egy igazi nyári krémleves, ami melegen és jéghidegen is isteni, egy kis bazsalikommal felturbózva. Ez a mi bazsalikomos cukkinikrémlevesünk!

  • 2021-01-18 17:26

hirdetés

30 éve várják a Gulag gyermekei, hogy hazaköltözhessenek

Ma, január 18-án újratárgyalja az orosz parlament a törvényjavaslatot, melyet a köznyelv csak "Gulag gyermekeiként" ismer. A "Gulag gyermekei" 30 éve ...

  • 2021-01-18 15:20
Ismét sokan menekültek a hegyekbe a szobafogságból Magyarországon

Az év harmadik hétvégéjén is sokan vették a hegyek felé az irányt Magyarországon, hogy kiszabaduljanak a járvány miatti szobafogságból. A legtöbb euró...

  • 2021-01-18 13:28
Elsüllyedt egy teherhajó a Fekete-tengeren

Elsüllyedt egy teherhajó vasárnap a Fekete-tengeren, Törkörszág partjai közelében - jelentette az Anadolu török hírügynökség. Legkevesebb négyen megha...

  • 2021-01-18 12:00
Egyre több oltóanyaggal oltanak Európában

Oltanak Európában: már a második adagot kapják Spanyolországban és Olaszországban is. Szerbiába megérkezett a kínai vakcina is.

  • 2021-01-18 10:36
Az utóbbi idők legjelentősebb régészeti felfedezése Szakkarában

Egy 4200 éves halotti templomot fedeztek fel egyiptomi régészek a szakkarai nekropoliszban, a Kairótól délre fekvő ősi temetőben, ahol 2007 óta folyna...

  • 2021-01-18 09:02

Minden cikk

hirdetés

hirdetés