hirdetés

Partnereink

Olcsóbb, erősebb és veszélyesebb az eddigi dizájnerdrogoknál a Bika

hirdetés

Olcsóbb, erősebb és veszélyesebb az eddigi dizájnerdrogoknál a Bika

Egy minden eddiginél veszélyesebb dizájnerdrog terjedt el Magyarországon az elmúlt hónapokban. A Kínából származó Bikával egyelőre csak öt uniós tagállam hatóságai találkoztak, itthon viszont már 15 megyében jelent meg, és több mint 10 áldozatot szedett. A helyzet azonban nem reménytelen: egy drogrehabilitációs központban tapasztaltuk meg, hogy van kiút a szintetikus szerek csapdájából.

A szintetikus alapú dizájnerdrogok tíz éve tűntek fel Magyarországon, és gyorsan népszerűek lettek, mert olcsón és könnyen be lehetett szerezni őket, de rendkívül hatásosak voltak. Ez csábította el a ma a Ráckeresztúri Drogrehabilitációs Központban élő Istvánt is, aki már három hónapja tiszta, de előtte rabja volt a hasonló szereknek.

hirdetés

„Folyamatosan bukdácsoltam a hétköznapokban, nem tudtam nagyon elérni semmit, amit elterveztem. Akkor voltam motivált csak bármit is elvégezni, ha volt bennem egy kis cucc" - mondta István, aki régen munka közben is kábítószerezett, de ma már normális életetet szeretne élni, és családra vágyik. Három évvel ezelőtt egyszer már járt terápiára, de akkor még túlságosan vonzották a bulik, a pörgés, ezért visszacsúszott a drogos életbe. Ma már úgy érzi, felnőtt, és készen áll arra, hogy új életet kezdjen.

Menekülés a bajok elől

A központban lakó nagyjából negyven ember mindegyikének egyedi a története. A közös bennük, hogy a kábítószerbe menekültek a gondjaik elől, mondta az Euronewsnak a Ráckeresztúron terápiás segítőként dolgozó Kozák Balázs:

„Egy rossz megoldás, de megoldás a problémáikra. Arra, hogy eltompítsák azt, ami fáj. Hogy betöltsék azt a hiányt, ami gyerekkorukban keletkezett. Vagy éppen, hogy olyan szorongásokat oldjanak fel, amiket egyébként nem sikerül feloldani tisztán, a mindannapi életben. Például, hogy odamenjenek egy lányhoz, és megismerkedjenek vele, vagy éppen csak hogy beilleszkedjenek, és végre egy olyan helyen legyenek, ahol azt érzik, hogy elfogadják őket, hogy valahova tartoznak."

Euronews

Kozák szerint a központban nagyjából fele-fele arányban vannak azok, akik maguktól akarnak véget vetni a függőségüknek, és azok, akiket küldenek ide, például a családtagjaik. Sokan szkeptikusan kezdik meg a 8-12 hónapos terápiát, ahonnan bármikor el is mehetnek. De a segítő azt tapasztalta, hogy eddig mindenki úgy távozott az intézményből, hogy legalább egy kicsit megváltozott.

Még olcsóbb, még durvább

Az elmúlt években időnként bejárták a magyar sajtót a dizájrnerdrogok hatása alatt álló, szinte zombiként mozgó emberekről közzétett felvételek. A Bika alapmolekulája rokona ezeknek a szintetikus szereknek, külsőre nem is igazán különböztethető meg tőlük.

Sőt, a használata is hasonló: a port oldószerben, például acetonban feloldják, majd ebbe áztatnak valamilyen növényi törmeléket, ezt cigarettába tekerik, és elszívják. A Bikából készült herbál vagy varázsdohány azonban sokkal erősebb és halálosabb a korábbi vegyületeknél. És ráadásul sokkal könnyebben hozzáférhető, ahogy azt az ORFK kiemelt főreferense, Dr. Csákó Ibolya rendőr alezredes az Euronewsnak elmondta:

„Nagy valószínűséggel nagyon sokan használják, mert ez az anyag nagyon olcsó. Egy pakettet kettő részre, adott esetben három részre lehet osztani, és ez Magyarországon 500 forintért is megvásárolható."

A Bika olyan olcsó kiutat jelent a mindennapokból, amihez a legszegényebbek is hozzá tudnak jutni. Mióta azonban a rendőrség beszámolt róla, hogy mennyire veszélyes, és nagyobb figyelmet fordít a dílerek elfogására, a drog mintha visszaszorulóban lenne.

A budapesti Bajza utca és Bulcsú utca közötti aluljáróban például a helyiek elmondása szerint néhány napja még árultak a dílerek, és a Bika használói kirabolták a járókelőket. A rendszeres rendőri ellenőrzések miatt azonban most nyugalom van.

Forrás: Euronews

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Bulvár

Névnap 01.19.

Ma Sára, Márió napja van.

Fék nélkül csökkentek év végén is a bérleti díjak

Ahogy arra számítani lehetett, az albérletpiaci árak lejtőn maradtak az KSH-ingatlan.com lakbérindexe szerint.

  • 2021-01-18 21:39
Mire számítson holnap a Kos?

A változás stresszes lehet, és ez érvényes a pozitív változásokra is. Ez azt jelentheti, hogy maga mögött hagyja a jól ismert, kitaposott ösvényt, és ...

  • 2021-01-18 20:34
Tejszínes-bazsalikomos cukkinikrémleves

Egy igazi nyári krémleves, ami melegen és jéghidegen is isteni, egy kis bazsalikommal felturbózva. Ez a mi bazsalikomos cukkinikrémlevesünk!

  • 2021-01-18 17:26
30 éve várják a Gulag gyermekei, hogy hazaköltözhessenek

Ma, január 18-án újratárgyalja az orosz parlament a törvényjavaslatot, melyet a köznyelv csak "Gulag gyermekeiként" ismer. A "Gulag gyermekei" 30 éve ...

  • 2021-01-18 15:20
Ismét sokan menekültek a hegyekbe a szobafogságból Magyarországon

Az év harmadik hétvégéjén is sokan vették a hegyek felé az irányt Magyarországon, hogy kiszabaduljanak a járvány miatti szobafogságból. A legtöbb euró...

  • 2021-01-18 13:28

hirdetés

Elsüllyedt egy teherhajó a Fekete-tengeren

Elsüllyedt egy teherhajó vasárnap a Fekete-tengeren, Törkörszág partjai közelében - jelentette az Anadolu török hírügynökség. Legkevesebb négyen megha...

  • 2021-01-18 12:00
Egyre több oltóanyaggal oltanak Európában

Oltanak Európában: már a második adagot kapják Spanyolországban és Olaszországban is. Szerbiába megérkezett a kínai vakcina is.

  • 2021-01-18 10:36
Az utóbbi idők legjelentősebb régészeti felfedezése Szakkarában

Egy 4200 éves halotti templomot fedeztek fel egyiptomi régészek a szakkarai nekropoliszban, a Kairótól délre fekvő ősi temetőben, ahol 2007 óta folyna...

  • 2021-01-18 09:02
„Vendégségben Önnél” a Nemzeti Filharmonikusok online kamarahangversenyei

Reméljük, hamarosan újra élvezhetjük a koncertek, kiállítások, fesztiválok, színházak nyújtotta élményeket. Ám addig sem kell megvonunk magunktól mind...

  • 2021-01-17 14:18
A Continental bemutatja a „Vision 2030" stratégiai programját a Gumiabroncs üzletág számára

A Tőkepiaci Napok kapcsán a Continental ismertette a Gumiabroncs üzletágra vonatkozó új stratégiai programját. A „Vision 2030" a szervezet és az össze...

  • 2021-01-17 11:21

Minden cikk

hirdetés

hirdetés