hirdetés

Partnereink

Koronavírus: négy hónapig tarthat az antitestek nyújtotta immunitás izlandi tudósok szerint

hirdetés

Koronavírus: négy hónapig tarthat az antitestek nyújtotta immunitás izlandi tudósok szerint

Legalább négy hónapig tarthat az antitestek nyújtotta immunitás az új koronavírus ellen izlandi kutatók szerint, akik a reykjavíki CODE Genetics céggel együttműködve elemezték 30 ezer ember vérmintáját.

 

A tanulmány készítői azoknak az antitesteknek a szintjét vizsgálták a vérben, amelyek segítik a szervezetet a vírus elleni védekezésben. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy mennyi idő elteltével halványulnak el annyira, amikor a szervezet már nem ad megfelelő immunválaszt, és kialakul a betegség, ha ismét bejut a testbe a kórokozó.

hirdetés

A tanulmány eredményeit biztatónak tartják az új koronavírus elleni vakcina kifejlesztésének tekintetében, mert ez azt jelenti, hogy az influenza elleni védőoltásokhoz hasonlóan egy járványszezonra jó eséllyel védheti meg a beoltottakat.

Védettség vagy enyhébb tünetek

Az influenza ellen minden évben kérnek oltást azok, akik igyekeznek elkerülni a betegséget. Bebizonyosodott, hogy a védőoltás ellenére lehet influenzás az is, akit beoltottak, mert több változata van a vírusnak, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy a beoltott embereknél sokkal enyhébb tünetekkel zajlik le az esetlegesen kialakuló betegség, mint azoknál, akik nem kérnek oltást.

Hogy ez igaz-e az új koronavírus esetében is, azt majd külön vizsgálatnak kell kiderítenie, illetve a védőoltás majdani bevezetése után tapasztalati úton egyértelművé válik.

Reményt keltőnek nevezi a szakma

Az izlandi kutatók eredményeit így értelmezi a Harvard Egyetem és az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézetének két orvosa egy közös kommentárban: „ezzel a kiszámíthatatlan viselkedésű és nagyon erős fertőzőképességű vírussal szemben reményt keltő, hogy szezonális immunitás alakítható ki, más vírusokhoz hasonlóan”.

Az amerikai tudósok reakcióját az izlandi tanulmányt publikáló New England Journal of Medicine tette közzé, a tanulmánnyal együtt.

Majdnem minden tizedik izlandi kísérleti alany

Az izlandi kutatók 30 ezer embert vontak be alanyként a tanulmány elkészítésekor, ez az ország népességének majdnem tizede.

Izlandon eddig minden huszadik embert teszteltek az új koronavírusra az egészségügyi hatóságok.

Az izlandi népesség egy százaléka fertőződhetett meg az új koronavírussal becslések szerint. A halálozási ráta 0,33 %, alacsonyabb más országok mutatójához képest.

Az újrafertőződés jelensége

Világviszonylatban és Európában is észlelték már az újrafertőződést olyan embereknél, akik a járvány első hullámában kapták el az új koronavírust, majd leküzdötte szervezetük. Ez nem csak a páciensek számára jelent kellemetlenséget, hanem azt is mutatja, hogy nem alakult ki tartós védelem a szervezetben. A védőoltás fejlesztésénél az újrafertőződés jelensége különösen fontos.

Az izlandi kutatók eredménye, miszerint legalább négy hónapra adhat védettséget az új koronavírussal szemben az antitestes immunválasz, azért is jelentős, mert eddig ezt négy hétben, azaz 28 napban határozták meg a tudósok.

 Forrás: Euronews

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Bulvár

Névnap 01.24.

Ma Timót napja van.

A COVID-19 felgyorsítja a téli sportok technológiai fejlődését

A Mastercard megbízásából 15 európai ország 53 téli sportszakértője* készítette el az új, független Delphi-tanulmányt „A technológia hatása a téli spo...

  • 2021-01-22 11:29
Ismét megjelenik a Mein Kampf Lengyelországban

Óriási vitát kavar, hogy Lengyelországban ismét megjelentetik a Mein Kampfot.

  • 2021-01-22 09:18
Fék nélkül csökkentek év végén is a bérleti díjak

Ahogy arra számítani lehetett, az albérletpiaci árak lejtőn maradtak az KSH-ingatlan.com lakbérindexe szerint.

  • 2021-01-18 21:39
Mire számítson holnap a Kos?

A változás stresszes lehet, és ez érvényes a pozitív változásokra is. Ez azt jelentheti, hogy maga mögött hagyja a jól ismert, kitaposott ösvényt, és ...

  • 2021-01-18 20:34
Tejszínes-bazsalikomos cukkinikrémleves

Egy igazi nyári krémleves, ami melegen és jéghidegen is isteni, egy kis bazsalikommal felturbózva. Ez a mi bazsalikomos cukkinikrémlevesünk!

  • 2021-01-18 17:26

hirdetés

30 éve várják a Gulag gyermekei, hogy hazaköltözhessenek

Ma, január 18-án újratárgyalja az orosz parlament a törvényjavaslatot, melyet a köznyelv csak "Gulag gyermekeiként" ismer. A "Gulag gyermekei" 30 éve ...

  • 2021-01-18 15:20
Ismét sokan menekültek a hegyekbe a szobafogságból Magyarországon

Az év harmadik hétvégéjén is sokan vették a hegyek felé az irányt Magyarországon, hogy kiszabaduljanak a járvány miatti szobafogságból. A legtöbb euró...

  • 2021-01-18 13:28
Elsüllyedt egy teherhajó a Fekete-tengeren

Elsüllyedt egy teherhajó vasárnap a Fekete-tengeren, Törkörszág partjai közelében - jelentette az Anadolu török hírügynökség. Legkevesebb négyen megha...

  • 2021-01-18 12:00
Egyre több oltóanyaggal oltanak Európában

Oltanak Európában: már a második adagot kapják Spanyolországban és Olaszországban is. Szerbiába megérkezett a kínai vakcina is.

  • 2021-01-18 10:36
Az utóbbi idők legjelentősebb régészeti felfedezése Szakkarában

Egy 4200 éves halotti templomot fedeztek fel egyiptomi régészek a szakkarai nekropoliszban, a Kairótól délre fekvő ősi temetőben, ahol 2007 óta folyna...

  • 2021-01-18 09:02

Minden cikk

hirdetés

hirdetés