hirdetés

Partnereink

Kulcsfontosságú, hogy laborból „szökött-e” a koronavírus

hirdetés

Kulcsfontosságú, hogy laborból „szökött-e” a koronavírus

Annyi biztos, hogy a mai napig több mint 3,5 millió ember halálát okozó, és a világot csaknem másfél évre megbénító koronavírus Kínában szabadult el. Csak az a kérdéses, hogy a fertőzés egy vuhani piacról vagy az ottani virológiai intézetből indult-e végzetes útjára.

Peking cáfol, tagad, vádaskodik, de ami a leglényegesebb: nem engedélyez hozzáférést azokhoz a laboratóriumi jegyzőkönyvekhez, ami alapján azonosítani lehetne a vírus származását. Az eredettörténet egyfelől meggyorsítaná a védekezéshez szükséges vakcinák kifejlesztését, másrészt megkönnyítené a következő járványok elleni védekezést. A hozzáférés megtagadása a bűnösség beismerését jelenti – hangoztatja egy amerikai nemzetbiztonsági szakértő.

hirdetés

A délnyugat-kínai hegyek lankáin fekvő falu szélén egy magányos térfigyelő kamera pásztázza a sűrű bambusszal benőtt, használaton kívüli rézbánya bejáratát. Az éjszaka közeledtével denevérek verdesnek szárnyaikkal felette.

Ez a föld alatti otthona annak a vírusnak, amely a legszorosabb hasonlóságot mutatja a Covid19-et okozó vírussal. Ez egyben az a hely is, amit alaposabban ki kellene vizsgálni annak tisztázására, hogy a koronavírus-járvány nem egy kínai laboratóriumból származik-e – írja tényfeltáró cikkében a Wall Street Journal.

Kilenc éve, 2012 áprilisában hat bányászt gyűrt le egy rejtélyes kór, miután a bányában denevérguanót takarítottak. Ne is szépítsük: a guanó a repülésre egyedül képes emlős ürüléke. A hat ágynak esett bányász közül hárman meghaltak.

Haláluk okát a távoli, Vuhani Virológiai Intézet kínai tudósai voltak hivatottak kideríteni. Miután mintákat vettek a bányában tanyázó denevérekből, több új koronavírust azonosítottak.

A bányászok betegsége, a helyszínen talált vírusok és a velük kapcsolatos kutatások megválaszolatlan kérdései újra rávilágítottak egy korábban összeesküvés-elméletként elutasított feltevésre: nevezetesen, hogy a SARS-CoV-2, a Covid-19-et okozó vírus kiszabadulhatott a vuhani laboratóriumból, abból a városból, ahol 2019 decemberében az első koronavírusos eseteket regisztrálták.

A laboratórium kutatói mindeddig nem adtak teljes körű és azonnali választ, ráadásul egyes általuk közzétett információk ellentmondásosak voltak. Ezek után vezető tudósok követelték a vuhani intézet átvilágítását, és azt, hogy a világjárványt okozó vírust vajon a laboratóriumokban tárolták, és ha igen, kiszabadulhatott-e onnan.

Most már néhány magas rangú, a lehetőséget korábban valószínűtlennek tartó közegészségügyi tisztségviselő is szükségesnek tartja az alapos vizsgálatot.

Az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója és egy neves amerikai kutató – aki a Vuhani Virológiai Intézettel szorosan együttműködött – egyetértenek abban: a laboratóriumnak több információt kell szolgáltatnia munkájáról ahhoz, hogy kategorikusan kizárhassák a laboratóriumi szivárgás eshetőségét.

A Wall Street Journal korábban arról számolt be, hogy a vuhani intézet három kutatója már 2019 novemberében – azaz a decemberben regisztrált első vuhani fertőzöttek előtt – annyira megbetegedett, hogy egy korábban nem nyilvánosságra hozott amerikai hírszerzési jelentés szerint helyi kórházi ellátásra szorultak. Az információ külföldről származik – mondta Jen Psaki. A Fehér Ház szóvivője szerint az Egyesült Államoknak további megerősítésre van szüksége a független ellenőrzéshez.

A Biden-kormányzat azt javasolta a WHO-nak, hogy indítson egy átfogóbb vizsgálatot a laboratóriumi szivárgás lehetőségének feltárására. Ezzel támogatta Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO főigazgatójának a kezdeményezését, aki felajánlotta a szakemberek újbóli kiküldését. Egy amerikai egészségügyi tisztviselő szerint a vizsgálatnak minden vuhani laboratóriumra ki kellene terjednie. „Ellenőrizni kellene a biológiai biztonságról szóló feljegyzéseket, és ki kellene kérdezni a személyzetet” – mondta a tisztviselő.

Kevés kormány lelkesedik azonban egy olyan vizsgálatért, amit Kína könnyedén megtorpedózhat.

Peking minden bizonnyal ellenállna a szándéknak, hisz eddig szigorúan ellenőrizte az információkhoz való hozzáférést. Tagadja, hogy a SARS-CoV-2 az egyik laboratóriumából származna, vagy hogy a vuhani intézet bármelyik munkatársát megfertőzte volna. Ehelyett azt követeli: a WHO vizsgálja ki, hogy a járvány a kínai határokon kívül kezdődött-e.

Forrás: Euronews

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Bulvár

Névnap 09.29.

Ma Mihály napja van.

Megvan a legjobb magyar kamionsofőr

Szombaton a drivingcamp Hungary zsámbéki vezetéstechnikai tanpályáján rendezték meg az ország legnagyobb kamionos közlekedésbiztonsági versenyét, immá...

  • 2021-09-29 00:01
Az önbizalom építése a sikeres nyelvtanulás egyik kulcsa

Ma már rendkívül sokféle nyelvtanfolyammal, tanítási módszerrel találkozhatunk. Miért törik bele mégis sokaknak a bicskája a nyelvtanulásba? Miért utá...

  • 2021-09-28 23:00
Tejtermékek bevezetése a hozzátáplálás időszakában

Ha a baba már többféle gyümölcsöt szívesen eszik, meg lehet kóstolni a tejtermékeket is. A jelenlegi ajánlás szerint már 6-7 hónapos kortól lehet adni...

  • 2021-09-28 22:03
230 éve született a legnagyobb magyar! Színarannyal bevont jubileumi érem készült az emlékére

A Széchenyi családdal együttműködésben, színarannyal bevont jubileumi érem került kibocsátásra a gyűjtök számára, a 230 évvel ezelőtt született Gróf S...

  • 2021-09-28 20:33
Ezért nem szabad megfeledkezni a mobil klímák karbantartásáról

A mobil klímákat nyáron sokat használjuk, nincs ez másképpen a légtisztítókkal sem, amelyekkel valamelyest enyhíthetők a pollenallergiások tünetei. „A...

  • 2021-09-28 19:03

hirdetés

Szigorúbb légszennyezettségi határértékeket javasol az Egészségügyi Világszervezet

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) frissítette levegőminőségi iránymutatásait és a korábbiaknál is szigorúbb határértékek előírását javasolja a légs...

  • 2021-09-28 17:46
Vége lehet tavaszra a járványnak a német egészségügyi miniszter szerint

Kezdete után két évvel, 2022 tavaszán érhet véget Németországban a koronavírus-járvány a szövetségi kormány egészségügyi minisztere szerint.

  • 2021-09-28 16:22
Magyar fejlesztésű elektromos buszokat mutattak be

Részben magyar know-how-val és összeszereléssel készülő elektromos buszokat mutattak be Ráckevén. A Goldi Mobility Kft. magyar és szingapúri mérnökökk...

  • 2021-09-28 14:16
Lovas Rozinak vallott gyermekkori traumáiról a roma sportolónő

Mindig mosolyog a szeme, pedig gyötrelmes gyermekkor áll mögötte. A K1-es és többszörös kick-box bajnok Zsiga Melinda a legnagyobb pofonokat nem a rin...

  • 2021-09-28 13:01
Tippek őszi stresszoldásra: így szabaduljunk meg a feszültségtől az orvos szerint

Még az olyan aprónak tűnő, hétköznapi kihívások is okozhatnak bennünk feszültséget, mint a családi élet szervezése, a háztartás menedzselése vagy a mu...

  • 2021-09-28 11:46

Minden cikk

hirdetés

hirdetés