5 ok, amiért tényleg érdemes leszokni a bolti üdítőkről
hirdetés
A szénsavas üdítők legrégebbi változatai a 18. században kezdtek el terjedni, de a valódi áttörést az 1920-as évek hozták, amikor is megjelentek az ital-automaták az amerikai piacon és a boltok elkezdték hat darabos csomagokban árulni a dobozos üdítőket.
A szénsavas víz, aromák, cukor, édesítőszerek és az egyre gyakrabban alkalmazott tartósítószerek, valamint a kólához adott koffein eleinte ártalmatlannak tűnt, ám idővel egyre több tanulmány kimutatta, hogy rendszeres, nagy mennyiségben történő fogyasztásuk számos egészségügyi problémához vezethet. „A Gallup kutatása szerint már az amerikaiak 63 százaléka is aktívan próbálja kiszorítani a mindennapjaiból a bolti üdítők rendszeres fogyasztását” – hívja fel a figyelmet Rutai Gergely, a SodaStream magyarországi szakértője.
hirdetés
1 – A legtöbb bolti üdítő sajnos nem rendelkezik semmiféle tápértékkel és összetevőinek köszönhetően hidratáló hatása sincs. A két népszerű összetevő a koffein és cukor pedig fokozhatják a kiszáradást is. A koffein a vizelet mennyiségét növeli, míg a cukor a veséket dolgoztatja túl.
2 – Amerikában egy átlagember körülbelül 162 liter bolti, cukros üdítőt fogyaszt évente, így nem csoda hogy a túlsúly ott is probléma. Egyes becslések szerint, aki rendszeresen, naponta megiszik egy doboz bolti cukros üdítőt, az közel 45 dkg-ot is hízhat havonta. Hosszú távon tehát felelősek az elhízásért és a cukorbetegség kialakulásának is jóval nagyobb az esélye a fogyasztásukkal.
3 – Az egyes italokban található tartósítószerek öregítik a sejteket és hosszú távon a csontsűrűséget is gyengítik egyes tanulmányok szerint.
4 – A bolti üdítők mellőzése rengeteg felesleges hulladéktól kíméli meg a környezetet, illetve a pénztárcának is kedvez.
5 – Nem kell teljesen lemondani az üdítőkről természetesen, csak a bolti cukrozott, tartósítószeres változatok helyett érdemes otthon elkészíteni a szénsavas italunkat egészséges hozzávalók, természetes összetevőjű szörpök segítségével.
„Köztudott, hogy a legegészségesebb és legideálisabb ital a tiszta víz. Korra, nemre, egészségügyi állapotra való tekintet nélkül és bármikor, a szervezet igényeinek megfelelően korlátlan mennyiségben fogyasztható. Magyarország abban a szerencsés helyzetben van, hogy a csapvíz minősége a legtöbb helyen a skandináv országok ivóvizének minőségével vetekszik. Emellett a legellenőrzöttebb élelmiszer, hiszen folyamatosan vizsgálják a minőségét. Modern szódagépekkel ma már otthon egyszerűen, kényelmesen, a saját ízlésünknek megfelelő szénsavtartalommal és környezetbarát módon állítható elő szénsavas víz vagy egészséges üdítő” – összegez a szakértő.
Szöveg: One On One Kommunikáció
Kép: orientpress.hu