Egy felnőtt nőnek sok antioxidánsra van szüksége
hirdetés
Persze nem csak antioxidánsokra, hanem sok más vitaminra, ásványi anyagra is. Rendszeresen elkövetjük ugyanazt a hibát, s multivitaminoktól várjuk utána a gyors segítséget: nem eszünk változatosan, így a vitaminbevétel is többnyire egyoldalú.
Ha megtanuljuk, hogy milyen zöldségeket és gyümölcsöket érdemes fogyasztani ahhoz, hogy vitaminkészletünk tele legyen mint egy Duracell- elem, akkor nem kell azon aggódjunk, hogy X vagy Y nevű készítmény tablettáit szedjük. Egy felnőtt nőnek ugyan sok mindenre oda kell figyelnie, a munka mellett rendszerint ott a háztartás és a gyereknevelés is, amit valljunk be, csökkentett vitamin- és energiaszinttel nagyon nehéz minden nap elvégezni. Egyszer csak magunkba roskadunk, és a fáradságtól semmire sem leszünk jók.
hirdetés
Ezt megelőzve figyeljünk oda, hogy mit fogyasztunk, vagy hogy mit kellene fogyasszunk. Egy felnőtt nőnek szüksége van mind vízben, mind zsírban oldódó vitaminokra. A vízben oldódó vitaminok egyike a népszerű C-vitamin, ami megtalálható a zöldpetrezselyem, paprika, kelbimbó, fejes káposzta, paraj, zöldborsó, burgonya, paradicsom rostjaiban. Télen nem sikerül mindenből igazán frisset és jóízűt beszerezni, de a nyers paprika fogyasztásával most sem lövünk mellé. A tiamin vagy B1-vitamin hiánya idegi zavarok és a koncentráció csökkenéséhez vezethetnek, ezért fogyasszunk sok tejterméket, lencsét, babot, nem utolsó sorban gabonacsírát is. A B2-vitamin vagy riboflavin hosszantartó hiánya is okozhat kellemetlenségeket. A száraz, cserepes ajkak ennek első jelei, de vérszegénységhez is vezethet. A B2-vitamin egészségesen tartja a bőrt, a körmöket és a hajat, de pozitív hatással van a növekedésre és a szaporodásra is. Fogyasszunk rendszeresen szárnyas- és sertéshúst, halat, májat, de szerencsére a zöldségek és gyümölcsök többsége tartalmaz ilyen vitamint, így a vegáknak sem lesz gondjuk B2-vitamin készletük feltöltésével. B3-vitamin (niacin) valamint B5-vitamin (pantotensav) hiányakor feltűnően nagy fáradékonyság lép fel és a sebek is jóval nehezebben gyógyulnak. Ilyenkor érdemes sok tojást fogyasztani, brokkolit és gombát, melyek gazdagon tartalmaznak B3 és B5-vitaminokat.
A nők számára a folsav bevitele is nagyobb jelentőséggel bír a férfiakhoz képest. A tojás sárgája, a máj, a dió és mandula, valamint a kajszibarack, a banán, a sárgadinnye és a narancs megfelelő mennyiségben tartalmaz folsavat, ami nagy segítségünkre lehet vérképzés, vasfelszívódás, fehérje-, szénhidrát- és zsíranyagcsere, magzati fejlődés és tejképzés esetén is. Fontos tudni, hogy az alacsony folsav-szint egy magzat fejlődésében zavarokat okozhat, különösen figyeljünk oda, ha várandósak vagyunk.
A zsírban oldódó vitaminok legnépszerűbbei az A és D-vitaminok. Az első a látás javítását, megtartását szorgalmazza, az utóbbi pedig a csontok helyes fejlődését és épségét segíti. Ha két legyet akarunk egy csapásra, akkor fogyasszunk rendszeresen vajat vagy margarint, tojást, halolajat és májat, ezekben ugyanis jelentős mennyiségben található meg mindkét vitamin. A hüvelyes zöldségekben meglapuló E-vitamin is nagyon fontos egy felnőtt nő számára. Csökkenti az idegrendszeri zavarok kialakulását és segít a jó izom-működésben is. Ha stresszes környezetben dolgozunk vagy rendszeresen járunk kondizni, akkor különösen figyeljünk oda arra, hogy szervezetünk kellő E-vitamint kapjon. Utolsóként említsük meg a K-vitamin, avagy a fillokinon fontosságát is a szervezetben. Nagy segítség a véralvadásban, a csontképzésben és a jó veseműködésben, plusz elkerülhető vele a fokozott vérzékenység is. Sok borsó, brokkoli és tejtermék fogyasztásával a kellő mennyiség multivitamin-tabletták nélkül is beépíthető a sejtjeinkbe.
Figyeljünk tehát oda arra, mit is fogyasztunk és minden bizonnyal érezni fogjuk, hogy energikusabbak, erősebbek, fittebbek és mindenekfelett egészségesebbek vagyunk.
Forrás: Vitamin Kalkulátor
Képek: femina.hu és picterest.info