Éttermi veszélyek nyáron: Allergiát kiváltó élelmiszerek
hirdetés
A mai rohanó világunkban egyre több embert érint e probléma. Vannak olyan élelmiszerek, amelyek egyes személyeknél allergiás reakciót váltanak ki, ezt nevezzük ételallergiának. Ennek során a szervezet immunrendszere úgy reagál egyes táplálékfélékre, mintha azok rosszak lennének számára.
Az ételallergiák java része azonnali allergiás reakció tüneteivel mutatkozik meg. Rögtön az immunrendszer sejtjei ellenanyagokat hoznak létre, hogy ezekkel védekezzenek a számára nem megfelelőnek tűnő étellel, anyaggal szemben.
hirdetés
Ennek a tünetei igen sokfélék lehetnek és nem csak allergiás mechanizmus alapján fejlődhetnek ki. Az allergiás reakciók sokfélék lehetnek: gyomor – valamint bélpanasz, hasmenés már korábban figyelmezteti a beteget különösen, ha ezek a tünetek bizonyos ételek, italok fogyasztása után minden alkalommal megmutatkoznak. A legjobban ételallergének a fehérjék, kevésbé allergizálnak a szénhidrátok és a zsírok. Allergiát eredményezhetnek a fermentek valamint a hormonok is, főleg ha fehérje-alkotórészt tartalmaznak. Ételallergén csoportot hoznak létre az adalékanyagok, ide tartoznak a mesterséges ételszínezékek valamint az étel konzerváló szereket is ide kell sorolnunk. A cukrok, a keményítő valamint a zsír kivételével gyakorlatilag minden étel kiválthat allergiás tüneteket. Egyes gyermekeknél felfedezhetjük, hogy érezve a negatív tüneteket, spontán kerülnek bizonyos ételeket „válogatnak”. Igen gyakran észlelhetünk csalánkiütést ez már a súlyosabb jelek egyike. A csalán foltok igen változatos kinézetűek lehetnek: kis kiterjedésűek, gombostű fejnyi nagyságúak előfordulnak tenyérnyiek is. A panaszok közt megtaláljuk még az ajak duzzanatot. Ezek a panaszok általában az élelmiszer elfogyasztása után húsz-harminc percre, de van úgy, hogy tíz-tizenkét óra múlva jelennek meg. A bőr elváltozások mellett még a panaszok közt meg kell említeni a hirtelen jelentkező hasmenést. De a hányinger, verejtékezés, fejfájás valamint a gyengeség érzés is megjelenhet.
Bizonyos élelmiszerek gyakrabban idéznek elő allergiát. Lássuk, melyek ezek:
- Halfélék: A halfélék igen erős reakciókat válthatnak ki. A panaszok közt ott van a bőrviszketés, hasmenés, hányinger, mindezt a hal húsában található fehérje váltja ki.
- Tojás: A tojásallergia hazánkban kb. a lakosság egy százalékát érinti. A betegség tulajdonképpen arról szól, hogy az allergiás a tyúktojás valamely összetevőjére allergiás. A tojásallergia tünetei pont olyanok, mint más ételallergia jelei.
- Földimogyoró: A földimogyoróban lévő szalicilátok az arra érzékeny személyeknél igen rossz tüneteket válthatnak ki úgy, mint kiütést, bőrviszketést, de még a fulladás is előfordul. Nincsenek könnyű helyzetben az erre allergiások, hiszen a földimogyorót sok élelmiszerhez használják adalékanyagként.
- Kagylófélék: A kicsik valamint a felnőttek esetében is igen gyakori a kagyló miatti allergia. A tünetek az esetek túlnyomó többségében az étel elfogyasztása után 2 órával ütik fel fejüket, de olykor az allergiás reakció késhet akár egy napot is. a tünetek lehetnek: viszketés, kiütések, okozhatnak gyomor-valamint bélrendszeri tüneteket, de légzési gondokat is.
- Tej: A tejtermékek sokféle jelentős bajt is előidézhetnek. Ezek közül a legismertebbek a tejben lévő laktóz vagy tejcukor megemésztésével kapcsolatos gondok, melyet laktóz-intoleranciának neveznek. Tünete: fáradtság, hasmenés, puffadás.