Ha sokat sportolsz, ezeket edd!
hirdetés
Egy sportolónak igen csak változatosan kell táplálkoznia edzései előtt, között és után, amiben sok kell legyen a protein és persze a vitamin. Egy átlag férfihez vagy nőhöz képest nagyobb mennyiségben szükséges pótolnia a vitaminkészleteit is, amit legegyszerűbben a jólmegválasztott étrenddel lehet elérni.
Már sokszor és sokféle módon hangsúlyoztuk mennyire fontosak a vitaminok. Rengeteg betegséget előznek meg, sokszor segítenek minket a fejlődésben, növekedésben. Ez pedig egy sportoló számára méginkább fontosnak kell lennie. Vegyük csak sorra, milyen vitaminokat fontos bevinni egy sportolónak a szervezetébe, miben segít, valamint hogy milyen élelmiszerek tartalmazzák a legtöbbet ebből?
hirdetés
A-vitamin (Retinol)
Napi szükséglet: 4470 μg
Hiányra utaló jelek: növekedési zavarok, farkasvakság, korpás és száraz bőr, fertőzésekre való hajlam
Szerepe a szervezetben: növekedés, éles látás, bőr és nyálkahártya képződése, csont-, fog-, hám- és kötőszövet fejlődés, immunrendszer működés
Források: vaj, margarin, tej és tejtermékek, hal, halmáj, hús, máj, vese, tojássárgája
B1-vitamin (Tiamin)
Napi szükséglet: 7-8 mg
Hiányra utaló jelek: gyengeségérzés, szívpanaszok, görcsök, idegi zavarok, Beri-beri betegség
Szerepe a szervezetben: szénhidrát-anyagcsere, idegi működés, szellemi tevékenység javítása, elősegíti a növekedést, segíti az idegrendszert, javítja az izmok és a szív működését
Források: barna rizs, búza- és zabkorpa, teljes őrlésű lisztek, gabonacsírák, tej és tejtermékek, brokkoli, sóska, kelbimbó, lencse, szárazbab, mogyoró, sertéshús, máj, hal
B2-vitamin (Riboflavin)
Napi szükséglet: 8-12 mg
Hiányra utaló jelek: cserepes bőr az ajkakon és a szájszögletekben, vérszegénység, sebek lassú gyógyulása
Szerepe a szervezetben: zsír-, fehérje- és szénhidrát-anyagcsere, egészségesen tartja a bőrt, ápolja a körmöket és a hajat, pozitív hatással van a növekedésre és a szaporodásra
Források: gabonapelyhek, csírák, tej, tejtermékek, szárnyas-és sertéshús, hal, máj, vese, zöldségek és gyümölcsök többsége, olajos magvak, tojássárgája, élesztő
B6-vitamin (Piridoxin)
Napi szükséglet: 10 mg
Hiányra utaló jelek: idegi zavarok, bőr és nyálkahártya gyulladása
Szerepe a szervezetben: antitest-képzés, zsír és fehérje-anyagcsere, vörösvértestképzés, idegrendszeri működés
Források: burgonya, vöröshagyma, hús, máj, hal, gabonapelyhek és csírák
B9-vitamin (Folsav)
Napi szükséglet: 400 μg
Hiányra utaló jelek: vérszegénység, szív-keringési betegségek, magzat fejlődésében zavarok
Szerepe a szervezetben: vérképzés, vasfelszívódás, fehérje-, szénhidrát- és zsíranyagcsere, magzati fejlődés, tejképzés
Források: tojássárgája, máj, dió, mandula, kajszibarack, banán sárgadinnye, narancs, cékla, spenót, brokkoli, kelbimbó, zöldbab, paradicsom, teljes őrlésű gabonafélék, búzakorpa és csíra
C-vitamin (Aszkorbinsav)
Napi szükséglet: 300-500 mg
Hiányra utaló jelek: fertőzésekre való hajlam, vérzések, sebek lassú gyógyulása, gyengeségérzés, skorbut
Szerepe a szervezetben: antioxidáns hatás, porc- és csontszövetképzés, vasfelhasználás javítása, érrendszer védelme, hormon szintézis, fertőzésekkel szembeni ellenállás
Források: csipkebogyó, fekete és vörös ribizke, narancs, grapefruit, kivi, málna, eper, egres, zöldpetrezselyem, paprika, kelbimbó, fejes káposzta, paraj, zöldborsó, burgonya, paradicsom.
D-vitamin (Kalciferol)
Napi szükséglet: 20 μg
Hiányra utaló jelek: csontritkulás, csontok ásványi anyag tartalmának elvesztése, angolkór
Szerepe a szervezetben: csont és fog képzés, valamint épségének megtartása, segíti a kalcium és foszfor csontba való beépülését
Források: hal, halmájolaj, kaviár, tej és tejtermékek, máj, margarin, vaj, tojás
E-vitamin (Tokoferol)
Napi szükséglet: 50 mg
Hiányra utaló jelek: idegrendszer zavara, növekedési zavara, sebek lassú gyógyulása
Szerepe a szervezetben: növekedés,antioxidáns hatás, sebgyógyulás, sejtmembrán-, izomzat-, szív- és érrendszer-, bőr egészségének védelme, ideg és izom működés, szaporodás
Források: növényi olajak, gabonacsírák, olajos magvak, hüvelyesek
K-vitamin (Fillokinon)
Napi szükséglet: 150 μg
Hiányra utaló jelek: fokozott vérzékenység
Szerepe a szervezetben: véralvadás, veseműködés, csontképzés
Források: tej és tejtermékek, máj, hús, paraj, paradicsom, borsó, brokkoli, káposzta, fejes saláta
Forrás: mdosz.hu
Képek: mosaicon.hu és naturalsociety.co