Tudnivalók a C-vitaminról
hirdetés
Bár sokan ismerik jó adottságait, mégis kevesen tudják, hogy a C- vitamin fontos a sejtek és a csontozat karbantartásában, a fertőzések leküzdésében, javítja a koleszterinszintet, csökkenti a daganatos és szív-érrendszeri betegségek kockázatát, segíti a vas és a réz felszívódását. Igazi harcos, aki a szervezetünkért küzd.
Egy egészséges ember számára minimum napi 60 mg, terhesség és szoptatás idején minimum 80-90 mg, indokolt esetben ennek a többszörösére is szükség lehet. Felmerülhet bennünk az a kérdés is, hogy mikor is van szükségünk emelt mennyiségű C-vitamin bevitelre? A C-vitamin igényünket növeli a tartós stressz, a dohányzás, a lázas betegségek és egyes gyógyszerek, mint például a fogamzásgátló tabletták. Fontos akkor is több C-vitamint juttatni a szervezetbe, ha valaki várandós, vagy éppen szoptat.
hirdetés
Melyek a vitaminhiány legfontosabb tünetei?
Ha fáradtnak, aluszékonynak érzi magát valaki, súlyosabb esetben végtagfájdalmat érez, netán fogíny vérzés lép fel, az C-vitamin hiány tünete lehet. A tél végén, tavasz elején fellépő úgynevezett „tavaszi fáradtság” jellemző tünetei ezek, de ugyanez érvényes az őszi fáradságra és a tél beköszönte előtti periódusra, maikor lerövidülnek nappalok és felborul az életvitelünk. Van-e C-vitamin túladagolás? Lehetséges, de nem káros. Mivel vízben oldódó vitaminról van szó, a túladagolás ritka, csak extrém mennyiség fogyasztása (pl. hosszú időn keresztül napi 1-2g) esetében fordulhat elő.
Mit kell ennünk, hogy a megfelelő mennyiségben fogyasszunk C-vitamint?
Együnk sok olyan gyümölcsöt és zöldséget, amelyek gazdag C-vitamin-források. Ilyenek például brokkoli, a bimbós kel, a petrezselyem, a karfiol, a fejes káposzta, a karalábé, a narancs, a mandarin, a citrom, a grapefruit, a kivi, az ananász, a málna, a vörös ribiszke, a zöldpaprika, az édes piros paprika vagy akár a homoktövist és a csipkebogyót.
Mitől függ, hogy mekkora a zöldségek, gyümölcsök a C-vitamintartalma?
Egyrészt függhet attól például, hogy hol termett, mennyire érett az adott termék. Az érettebb zöldségeknek, gyümölcsöknek és a házi termesztésű élelmiszereknek általában magasabb a C-vitamintartalma, így szerintem érdemes ezeket választani. Miután megvásároltuk őket sokat tehetünk azért, hogy minél inkább megőrizze a termék a C-vitamintartalmát. Mivel a C-vitamin igen érzékeny, hőre, fémionokra, fényre bomlik, ezért fontos odafigyelni a tárolás módjára és a megfelelő elkészítésre. Természetesen a legjobb, ha frissen és nyersen fogyasztjuk el ezeket az élelmiszereket. Ha hőkezeléskor csak rövid ideig és kíméletes módon pl. párolással készítsük el, és kerüljük a fémedények használatát.
Mit érdemes tudni még a C-vitaminról?
A C-vitamin, más néven aszkorbinsav vízben jól oldódó, erősen antioxidáns hatású vegyület. Az élő szervezetben nélkülözhetetlen az oxidációs-redukciós folyamatokban. Az aszkorbinsav a sejtek biokémiai folyamataiban, mint hidrogén-donor vesz részt, ez adja meg elsőrendű biológiai jelentőségét. 85%-a szívódik fel. Az aszkorbinsavat számos állatfaj glükózból vagy galaktózból szintetizálja, az ember, a főemlősök, a tengerimalac, az indiai gyümölcsevő denevér és néhány madárfaj szervezete nem képes erre, de ugyanúgy szükségük van rá. Szent-Györgyi Albert biokémikus az 1930-as években izolálta a C-vitamint, amelyet eredetileg hexuronsavnak nevezett el. Munkásságát 1937-ben orvosi és élettani Nobel-díjjal ismerték el.
A C-vitamin…
- a kollagén előállításához szükséges, ami a kötőszövetek fő proteinje
- alapvetően szükséges az izmok, inak, artériák, csontok és a bőr karbantartásához
- szükséges a karnitin előállításához, a karnitin alacsony szintje fáradtsággal és izomgyengeséggel kapcsolódik össze
- a különféle peptidhormonok aktiválásához szükséges
- számos további enzimnek alapja, ezek az enzimek több élettani folyamatot befolyásolnak
- elősegíti a vas felszívódását a bélrendszerből, ha ugyanannál az étkezésnél veszik be
- segíti a sebgyógyulást és a megfázásból való felépülést
- javítja az immunrendszer működését
- csökkenti a rák- és szívbetegség kialakulásának kockázatát
- csökkenti a magas vérnyomást
- lassítja a Parkinson-kór előrehaladásának ritmusát
- sok más betegségben segíthet: epehólyag gyulladás, herpesz, ekcéma, májgyulladás, krónikus fáradtság szindróma, stb.