Vendégváró falatok hétköznapi estékre
hirdetés
Ugye mindenkivel fordult már elő, hogy váratlanul betoppant egy családi barát, esetleg rokon, vagy átutazóban lévő ismerős? Ilyenkor rendszerint meg is szoktuk kínálni a vendéget valami vacsorával, de mégis mi legyen ilyenkor a gyorsan elkészíthető vacsi?
Mi most olyan receptötleteket adunk, ami valójában előételként is megállják a helyük. A fő összetevők a paprika, a szardínia, a kukorica, a paradicsom és a tehéntúró.
hirdetés
Paprika szardíniával és olajbogyóval
A kalandos életű tengeri halászok szardíniát tesznek csaliként a horogra, hogy a nagy halak rákapjanak. Az igazság az, hogy a minden hájjal megkent háziasszony kezén ez a „beetetős” előétel is igazi ínycsiklandozó csalétekké válik.
Amire szükségünk lesz: 8 db paprika, 4 gerezd fokhagyma, 1 szál rozmaring, 20 dkg szardínia, 0,3 dl olaj, 10 dkg olajbogyó, kevés só és bors a fűszerezéshez. A felsorolt adagok nagyjából 4 fő számára elegendek.
A paprikákat megmossuk, lecsorgatjuk, majd egy főzőlapra rátesszük sülni. Amikor megsültek, meghámozzuk őket, majd hosszában kettévágjuk és kivesszük belőle a magházat. Mivel sütés közben leve lesz, ezt le kell róla és belőle csorgassuk, majd megsózzuk és borsozzuk a paprikákat. Ezután megolajozott tepsibe helyezzük. Mindegyikbe kevés tört fokhagymát rakunk, majd ráfektetünk egy egész szardíniát is. Ezután gazdagon megszórjuk olajbogyó-karikákkal. Meglocsoljuk kevés olajjal, gazdagon jöhet rá rozmaring is, és sütőbe rakjuk 200 fokon mindössze 5 percre.
Kukoricával töltött paradicsom
A paradicsom és a kukorica köztudottan Amerikából származik. Az elmúlt évszázadok folyamán különleges erényeik régén az egész világot meghódították. Megannyi ízletes és könnyen elkészíthető étel alapanyagát képezik. Így ennek a receptnek is ők a „főszereplői”.
Szintén 4 főre adjuk meg az összetevők mennyiségeit: 50 dkg paradicsom (közép méretűek), 25 dkg csemegekukorica (konzerv), 10 dkg majonéz, 5 dkg mustár, kevés só és bors az ízesítéshez.
Az elkészítés oroszlánrésze az előkészület. A paradicsomokat természetesen megmossuk, majd kettévágjuk, belsejüket kikapargatjuk. A paradicsom kikapart belsejét érdemes egy paradicsomszószban felhasználni. Ha mutatóssá akarjuk tenni a paradicsomokat, akkor késsel cikk-cakkban körbeszurkáljuk, hogy recés széle legyen. A lecsorgatott kukoricát egy tálba tesszük, hozzáadjuk a majonézt, a mustárt, megfűszerezzük sóval és borssal, és az egészet összekeverjük. Ezzel a keverékkel töltjük meg a félbevágott paradicsomokat, majd tálalásig a hűtőszekrényben tesszük. Salátalevelekkel tálaljuk és zöldkaporral vagy petrezselyemzölddel díszítjük.
Paradicsomkosárkák túróval töltve
Viszonylag könnyen, egyszerűen elkészíthető előétel, mégis sokáig emlékezetes lesz a vendég/vendégek számára. A tejföl és a túró krémes egyvelege egyszerűen feledhetetlen lesz.
Ha 4 főre készítünk előételt, akkor az alábbi adagokra és összetevőkre lesz szükségünk: 80 dkg paradicsom, 30 dkg tehéntúró, 1 dl tejföl, egy fél köteg zöldpetrezselyem, fél köteg zöldkapor, kevés só és bors.
A paradicsomot megmossuk. A paradicsomok alsó részén két, szeletnyi részt levágunk, a belső részeket eltávolítjuk, mindezt úgy, hogy végül kis kosárformákat kapjunk. Egy tálkában összekeverjük a túrót és a tejfölt, az apróra vágott petrezselymet és kaprot, valamint adunk még hozzá egy kis sót és borsot. Egybeálló masszát kell kapjunk. Ezzel a túrókrémmel megtöltjük a paradicsomkosárkákat. Salátaleveleken tálaljuk.