5+1 tipp a sütőben sült húsokhoz
hirdetés
Bizonyára te is egyike vagy azon embereknek, aki szereti a húst. Ha kimondottan azokat az ételeket szereted, ahol a hús egyenesen a sütőben landol, és a sütő teszi a dolgát, akkor most érdemes elolvasnod anyagunkat. Cikkünkben ugyanis kitérünk részletesebben is arra, mi mindenre kell odafigyelned, ha a sütőben sütöd meg a húst.
Vegyük tehát az alapokat, amiket mindenkinek érdemes tudni. A húst sütőben süthetjük a csonttal, ami elősegíti, hogy a húst átjárják az ízek, vagy csont nélkül, így a szeletelése lesz sokkal könnyebb. A szoba - hőmérsékletű húsok gyorsabban sülnek át, mint a hidegek. Amikor csak lehetséges, vegyünk nagyobb vagy több húst, mint amennyire szükségünk van az étkezők száma alapján. Így nem csak sok finom maradék húsból készíthetünk másnap ételeket, de tekintélyes mennyiségű szaft marad a tepsiben a tökéletes pecsenyemártás elkészítéséhez. Jöjjön hát 5+1 tipp, mire figyelj oda!
hirdetés
Szánjunk időt a sütő előmelegítésére!
Ügyeljünk arra, hogy a sütő igazán forró legyen, mielőtt megkezdjük a sütést. A hús összeugrik, ahogy elkezd sülni, eközben a felszínére gyöngyöző húslé ropogósra sül és karamellizálódik, így remek ízekben gazdag kérget biztosít neki.
A zsírnak locsolnia kell a húst!
Vágjunk le minden túlságosan zsíros részt a húsról, és zsíros oldalával felfelé helyezzük a hússütő tepsibe, hogy a zsiradék sütés közben „locsolhassa” a húst. Sült sertéshez készítsük elő a bőrt ropogós pörchöz.
Zöldfűszerek minden mennyiségben!
Sült báránycombhoz készítsünk bevágásokat a comb felső részén egy kicsi, éles kés hegyével. Nyomkodjunk rozmaringágakat és fokhagymaszeleteket a nyílásokba, hogy ízük sülés közben mélyen átjárja a húst. Esetleg tehetünk a bárányra hosszú rozmaringágakat is, és zsinórral a húshoz kötözhetjük. Dekoratív tálaláshoz a fokhagymát és a rozmaringot körülbelül 20 perccel a sütési idő lejárta előtt lecserélhetjük frissre. Alternatívaként a sült bárány – vagy marhahúst kakukkfűvel szórhatjuk meg, ami mind a húst, mind a tepsibe kifolyó húslét ízesíti.
Pirítsuk ki jól a bőrt!
Sült marha – és bárányhús készítésekor a felszínbe dörzsöljünk egy kevés lisztet, így a bőr ropogóssá és ízletesé válik. Fűszerezzük a lisztet előre sóval és borssal, vagy marhahúshoz keverjünk bele mustárport.
Használjunk „csontrácsot” vagy „zöldségágyat”!
Ha kicsontozott húst használunk, a csontokat rácsként használhatjuk a sülő hús alatt. Ez ízesíti a húst és a kifolyó húsnedveket, és amikor sütés után eltávolítjuk a tepsiből, a csontok már megpirultak a húsalaplé készítéséhez. Másik megoldás lehet, ha a húst felkarikázott hagymából vagy édesköményből készített „ágyra” vagy apróra vágott sárgarépa, zeller és hagyma keverékére ültetjük. Tegyünk zöldfűszer-ágakat a zöldségek közé.
Mindig ellenőrizzük, átsült-e a hús!
A húshőmérő mutatja a hús belső hőmérsékletét, és így azt is, hogy a kívánt mértékig megsül- e. Helyezzük a hőmérő hegyét a hús legvastagabb részébe, de odébb a csonttól és, hagyjuk benne kb. 30 másodpercig.
Ti hogyan készítitek a sütőben sült húsokat? Várjuk a további javaslatokat!