hirdetés

Partnereink

Hogyan tegyük szaftosabbá és ízletesebbé a húst?

hirdetés

Hogyan tegyük szaftosabbá és ízletesebbé a húst?

Az íz egyaránt függ a hús és a többi hozzávaló minőségétől. A pácok a főzés előtti ízesítésben játszanak szerepet, és különösen hasznosak a gyorsan egyben sütött húsoknál és a hússzeletek sütésénél. Sokan nem fordítanak kellő figyelmet erre, és ezt igen csak rosszul teszik. A hús sütésének fortélyait most mindenki előtt feltárjuk.

A nagyobb méretű sovány húsok szaftossága spékeléssel és szalonnába göngyöléssel fokozható. Most kitérünk ezekre a technikákra, hiszen a húsok sütése nem olyan egyszerű, mint azt elsőre gondolnánk. Továbbá ki fogunk térni cikkünkben a pácolásra is, hiszen sokszor itt sem mindegy, hogy milyen húst akarunk pácolni, illetve hogy száraz vagy épp nedves pácot használnánk.

hirdetés

Spékelés

A sovány húsba tűzött vékony szalonnacsíkok megakadályozzák, hogy sülés közben kiszáradjon, egyúttal ízesítik is. Csak olyan húsoknál alkalmazzuk, amiket jól át akarunk sütni és használjunk a tűzéshez spékelőtűt. Vágjunk le hosszú szalonnacsíkokat, és nagyon hidegre hűtsük le őket. Ezután fogjuk be a spékelőtűbe, és szabályos távolságokra húzzuk át őket a húson. A zsír sülés közben kiolvad.

Szalonnába göngyölés

Ezzel a módszerrel a nagyobb darab sovány hús – így a marhafartő, sovány sertéskaraj vagy borjúhús – szaftosságát őrizhetjük meg sütés közben. Az egész húst is lehet szalonnába göngyölni, de a felső része a legfontosabb, mert ez szárad ki a leghamarabb. Kötözzük össze a húst 3cm-es távolságokban, hogy a zsíros réteg a sütés közben a helyén maradjon. Körülbelül 15 perccel a sütés vége előtt távolítsuk el a szalonnát, így a hús felszíne meg tud pirulni. A hús gyomorhálóba csomagolása hasonló célt szolgál.

Pácolás

A nagyobb húsoknál még az olyan savas hozzávalók, mint a citromlé vagy az ecet, sem hatolnak be a hús közepéig és a bor időnként kivonhatja belőle a nedvességet, vagyis pont ellentétes hatást érünk el vele. De legyen nedves vagy száraz, a pác átitatja a hús felszínét a fokhagyma, a zöldfűszerek a fűszerek és más aromás hozzávalók remek ízével. Ha több mint egy órán át pácoljuk, fedjük le a húst folpackkal, és tegyük a hűtőbe. Az egyszemélyes adag méretű húsokat, mint például a csirkemellet, az alsó – és felsőcombot be is vagdoshatjuk, hogy a pác mélyen átitassa a húst.

Nedves pácok: A nedves pácok alapja lehet fűszeres joghurt, bor, amelybe hagymát, fokhagymát és zöldfűszereket áztatunk, vagy gyümölcs. Az ananász, kivi és citrusfélék leve puhító hatású. Ha több órán át pácoljuk a húst, egy – kétszer fordítsuk meg.

Száraz pácok: Ezek lehetnek ízesített krémek, vagy egyszerűen bedörzsölt fűszerek, amelyeket a hús vágott oldalaiba nyomkodunk. A száraz pácok különösen jól illenek a serpenyőben, sütőben, faszénen sütött vagy grillezett húsételekhez.

 

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 11.21.

Ma Olivér napja van.

Padlizsános-répás rizstészta mogyoróval

Pillanatok alatt elkészíthető, energiadús fogás. Különösen ajánlott azoknak, akik imádják a keleties ízvilágú ételeket.

  • 2022-02-15 21:00
Egyedi rózsaszín kerül a híres kék festésbe

A BWT és az Alpine F1 Csapata stratégiai, hosszú távú partnerséget írt alá, amelynek értelmében az osztrák víztechnológia cég 2022-től az Alpine F1 Te...

  • 2022-02-15 18:02
Nagykőrösön találta meg új helyét hazánk egyetlen autós szafariparkja

Korábbi életterüknél jóval nagyobb, több mint harminchektáros területre költöznek a Magyar Nemzeti Cirkusz vadállatai, akik a nemzetközi állatvédelmi ...

  • 2022-02-15 16:44
Ingyen osztogatja részvényeit a startupper

Már egy 20 ezer forintos diszkont funkciós kártya vásárlásával is a Benefit Barcode Inc. részvényesévé válhatnak az új csatlakozók a startup alapítójá...

  • 2022-02-15 15:10
Itt van a leggyorsabb hamis carbonara!

Lehet, hogy szentségtörésnek fogható fel a következő recept az eredeti carbonara-val szemben. Viszont ez egy sokkal olcsóbb és gyorsabb verziója az ig...

  • 2022-02-15 14:00

hirdetés

Jó hírekkel jelentkezett a SZIN

Nemzetközi sztárokat és egy nagy csokor hazai fellépőt jelentett be első körben a legnagyobb nyárzáró bulink, a Szegedi Ifjúsági Napok. A Tisza-parti ...

  • 2022-02-15 12:30
Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonya-krémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészít...

  • 2022-02-14 12:00
A Kosnak szabadnapokra van szüksége

Lehet, hogy ma különösen kalandvágyónak érezheti magát. Ezért előfordulhat, hogy összeszedi a családját, bepattannak az autóba és elindulnak a hegyek ...

  • 2022-02-14 08:12
A jó főnök című film lett a Valenciában rendezett gála nagy nyertese

A jó főnök (El buen patrón) című film lett a nagy nyertes a legfontosabb spanyol filmes elismerés, a Goya-díj a vasárnap hajnalig tartó átadó ünnepség...

  • 2022-02-13 23:04
Tóth Evelin és Maria Mazzotta a Müpában

Két énekesnő lép színpadra a Müpa Dupla W című világzenei sorozatában február 18-án. Tóth Evelin Ewiwa! nevű formációjával zenél, mellette az olasz Ma...

  • 2022-02-13 21:48

Minden cikk

hirdetés

hirdetés