hirdetés

Partnereink

Így készül a gyümölcscoulis, azaz gyümölcsszósz!

hirdetés

Így készül a gyümölcscoulis, azaz gyümölcsszósz!

Nagyon jól mutat fagyin, süteményeken, vagy csak ha a tányért akarjuk díszíteni egy kis extra színnel és ízzel. Sűrű, krémes gyümölcs püré, amit egyáltalán nem nehéz elkészíteni. Nagyjából bármelyik gyümölcsöt választhatjuk hozzá. Eperből, málnából és szederből készülnek a legdivatosabbak. Az elkészítésének a szabálya csak annyi, hogy nem kell főzni a gyümölcsöt, csak sütni, vagy párolni.

A legtöbb gyümölcs alkalmas coulis készítésére, de a puha, pépes állagúak, a legjobbak hozzá. Mindig érett gyümölcsöt használjunk, mert könnyebben pürésíthetjük, és jobb színt, ízt ad. Az elkészült coulis-t fedjük le, és a felhasználás előtt legfeljebb 24 órára tegyük a hűtőbe.

hirdetés

Ennyi az elmélet, mostmár jöjjön a gyakorlat

 A különböző gyümölcsökből eltérő mennyiségű coulis készíthető, de általában ez a mennyiség 3dl-hez, vagy 6–8személyre elég.  Kb. 50 dkg gyümölcs megmosva, meghámozva, és kimagozva, ha szükséges. A barackot és a nektarint a legjobb meghámozni, hogy tökéletesen sima coulis-t kapjunk. A fekete, piros, és fehér ribizlit villával lehúzva szemezzük le. Az epret csumázzuk ki, a nagyobb darab gyümölcsöket, mint például a mangó, vágjuk kisebb darabokra.

1 Konyhai robotgépben, vagy turmixgépben pürésítsük a gyümölcsöt, időnként leállítva a gépet, és lekapargatva az oldalára tapadt darabokat. Kézi passzírozó is használható.

2 Öntsük a pürét egy tálba fektetett szűrőbe, és egy kanál hátuljával nyomkodjuk át, hogy minden rostot vagy magot eltávolítsunk belőle.   

Nézzünk néhány izgalmas változatot is!

Savanykás coulis-hoz adjunk hozzá egy kevés citromlét. Kevésbé nyers ízű coulis-hoz keverjünk bele 1 – 2 teáskanál porcukrot.

Alkoholos coulis-hoz öntsünk hozzá egy kevés citruslikőrt, brandyt, vodkát, vagy rumot, de óvatosan adagoljuk, hogy ne legyen túl erőteljes ízű az öntet. A szeder, vagy feketeribizli – coulis-hoz feketeribizli-likőr, a puha gyümölcsökhöz citruslikőr, vagy brandy, a fekete áfonyához pedig vaníliás vodka illik.

A főzött coulis-hoz olyan gyümölcsöket használjunk, mint az alma, a körte, a szilva, a sárgabarack és az egres. Lefedett lábosban, nagyon kevés víz hozzáadásával, hogy ne kapjon oda a gyümölcs, és egy kevés cukorral, lassú tűzön pároljuk meg. Pürésítsük és passzírozzuk át a gyümölcsöt. A főtt almát és körtét szederrel keverhetjük, míg a szilva nagyon finom egy kevés mandulalikőrrel. A szárított gyümölcsök - például a datolya, aszalt szilva, füge, sárgabarack – rövid párolás után szintén pürésíthetők, de egy kevés citromlét vagy likőrt kell hozzájuk adni, hogy ellensúlyozzuk édességüket.

A tálalás formája sem mindegy!

Csepegtessük a coulis-t az édesség tetejére és köré, vagy öntsünk a tányérba egy keveset, mielőtt ráhelyezzük a desszertet. Két ellentétes ízű coulis-t is használhatunk, ekkor dekorációs céllal az egyiket a másikra csepegtetjük vagy rákanalazzuk.

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 04.25.

Ma Márk napja van.

Padlizsános-répás rizstészta mogyoróval

Pillanatok alatt elkészíthető, energiadús fogás. Különösen ajánlott azoknak, akik imádják a keleties ízvilágú ételeket.

  • 2022-02-15 21:00
Egyedi rózsaszín kerül a híres kék festésbe

A BWT és az Alpine F1 Csapata stratégiai, hosszú távú partnerséget írt alá, amelynek értelmében az osztrák víztechnológia cég 2022-től az Alpine F1 Te...

  • 2022-02-15 18:02
Nagykőrösön találta meg új helyét hazánk egyetlen autós szafariparkja

Korábbi életterüknél jóval nagyobb, több mint harminchektáros területre költöznek a Magyar Nemzeti Cirkusz vadállatai, akik a nemzetközi állatvédelmi ...

  • 2022-02-15 16:44
Ingyen osztogatja részvényeit a startupper

Már egy 20 ezer forintos diszkont funkciós kártya vásárlásával is a Benefit Barcode Inc. részvényesévé válhatnak az új csatlakozók a startup alapítójá...

  • 2022-02-15 15:10
Itt van a leggyorsabb hamis carbonara!

Lehet, hogy szentségtörésnek fogható fel a következő recept az eredeti carbonara-val szemben. Viszont ez egy sokkal olcsóbb és gyorsabb verziója az ig...

  • 2022-02-15 14:00

hirdetés

Jó hírekkel jelentkezett a SZIN

Nemzetközi sztárokat és egy nagy csokor hazai fellépőt jelentett be első körben a legnagyobb nyárzáró bulink, a Szegedi Ifjúsági Napok. A Tisza-parti ...

  • 2022-02-15 12:30
Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonya-krémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészít...

  • 2022-02-14 12:00
A Kosnak szabadnapokra van szüksége

Lehet, hogy ma különösen kalandvágyónak érezheti magát. Ezért előfordulhat, hogy összeszedi a családját, bepattannak az autóba és elindulnak a hegyek ...

  • 2022-02-14 08:12
A jó főnök című film lett a Valenciában rendezett gála nagy nyertese

A jó főnök (El buen patrón) című film lett a nagy nyertes a legfontosabb spanyol filmes elismerés, a Goya-díj a vasárnap hajnalig tartó átadó ünnepség...

  • 2022-02-13 23:04
Tóth Evelin és Maria Mazzotta a Müpában

Két énekesnő lép színpadra a Müpa Dupla W című világzenei sorozatában február 18-án. Tóth Evelin Ewiwa! nevű formációjával zenél, mellette az olasz Ma...

  • 2022-02-13 21:48

Minden cikk

hirdetés

hirdetés