Finomságok ebédre
hirdetés
Hoztunk nektek kétreceptet, melyetkipróbálhattok, ha egy kiadós ebéddel szeretnétek a családot meglepni.
Kezdjünk is egy igazán fenséges gombás-húsos lángossal. Hozzávalóknak szerezzünk be: 50 dkg lisztet, 1,5 dkg élesztőt, 2 dl tejet, cukrot, 25 dkg krumplit, ezekre lesz szükség a lángoshoz. A gombás húshoz a következők kellenek: 400 g sertéslapocka, 1 db nagyobb fej vöröshagyma, 1 db sampinyongomba, jó a konzerv gomba is, sőt ha nem tudjuk jól előkészíteni a szedett gombát, akkor konzervet vásároljunk, mert praktikusabb. Szükségünk lesz még 3 evőkanál olajra, köménymagra, sóra, borsra, lilahagymára-karikára vágva és 2 db tojásra. Elkészítésekevesebb, mint egy órát vesz igénybe, fogjunk is bele: 50 dkg átszitált lisztet tegyél meleg helyre egy kis időre, majd 1 dl langyos tejjel futass fel 1,5 dkg élesztőt, egy kis cukorral és 1 evőkanál liszttel. 25 dkg főtt, áttört krumplit dolgozd el a liszttel, az élesztővel, sóval és 1 dl tejjel. Kilisztezett tepsibe tedd a sima tésztát, takard le, hagyd megkelni. Ezután egyujjnyi vastagra nyújtsd a tésztát, és vágd tenyérnyi darabokra. 10-20 percig keleszd, majd bő, forró olajban süsd meg a lángosok mindkét oldalát. Kockázd fel a húst, a hagymát vágd apróra. Egy serpenyőben forrósítsd fel az olajat, majd pirítsd meg benne a hagymát. Add hozzá a húst, sózd és borsozd meg, majd szórd meg köménymaggal, ezután párold addig, amíg a hús meg nem puhul. Szűrd le a gombát, vágd fel kisebb darabokra, keverd a húshoz, és rövid ideig hagyd még párolni tovább. A lángosokra kanalazd rá az elkészített tölteléket. A hagymakarikákkal lehet díszíteni tálaláskor.
hirdetés
Egy másik nagyon ízletes étel, ami a kedvencek közé is tartozhat majd a túróval töltött, baconba tekert cukkini és paradicsom. Az étel mindössze 45 perc alatt elkészül. Elkészítéséhez szerezzünk be: 1 nagyobb cukkini darabot, 2 db paradicsomot, 1 db paprikát, 1 db csiperkegombát, 1 db nagyobb krumplit, 1 db chili paprikát. Kellesz még tehéntúró, tejföl, 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 8 szelet bacon szalonna, kis só, őrölt fekete bors, kakukkfű, fokhagyma petrezselyem fűszerkeverék, petrezselyemlevél, zellerlevél, korianderlevél. Ha ezeket mind beszereztük, akkor neki is foghatunk az elkészítésnek. Kövesd a lépéseket és nem hibázhatsz. Vájd ki a cukkini közepét. A paradicsom sapkáját vágd le majd a belsejét is vájd ki, és aprítsd fel. A paprika sapkáját szintén vágd le ahogy a paradicsomét is, itt a csumát távolítsd el. A hagymákat, petrezselymet, zeller és korianderleveleket, chili paprikát vágd apró darabokra, vigyázz a chili veszedelmes aprításkor. A gomba törzsét távolítsd el. A krumplit vágd félbe és vájd ki a belsejét. Egy keverőtálban a túrót, tejfölt, hagymákat, paradicsom darabkákat, chili paprikát, aprított gombatörzsét, petrezselymet, zellerlevelet, koriander levelet, krumpli szilánkokat, fűszereket jól keverd össze. A zöldségekre tekerj egy-egy bacon szeletet, majd tedd szépen sorjában egy serpenyőbe, melybe kevés önts kevés olivaolajat, a zöldségeket is locsold meg, sózd, borsozd ízlésed szerint. 180 C fokra előmelegített sütőben, légkeverésen süsd a zöldségeket. 25 perc után töltsd meg őket a töltelékkel, s további 10 percre tedd vissza a sütőbe. Ízléses tálaláshoz egy kis tanács: a cukkinit, paprikát és gombát vágd félbe, s úgy tedd a tányérra, rakj mellé még egy-egy paradicsomot és krumplit. Középre helyezz egy koriander levelet.
Jó étvágyat kívánunk a finom falatokhoz. További recepteket is hozunk nektek legközelebb.