Együnk lángost!
hirdetés
A lángos a magyar konyha hagyományos, lágy tésztából készülő sült lepénye. Az élesztőt kevés cukorral és langyos tejjel felfuttatják, majd hozzágyúrják a lisztet, a sót, langyos vizet és egy kevés olajat. Egyéb feltételezések szerint a lángos a török hódoltság idején került a magyar konyhákba, mások szerint ókori római az eredete.
Otthon is készíthető, de főként piacokon, vagy gyorsbüfékben árulják. Többféle ízesítéssel kínálják, legjellemzőbb a fokhagymás-mártás, a sajtos, a tejfölös, a sajtos-tejfölös, kolbászos, Békéscsaba környékén a juhtúrós kivitel. A lángos eredete valószínűleg a kenyérrel egy időbe tehető, ui. ez is kenyértésztából készül. Neve a láng szóból eredeztethető. A lángosokat a kemence elülső részében sütötték. A megkelt kenyértésztából kiszakítottak egy darabot, és azt nyújtották ki kézzel, majd a parázsra dobták. Kenyeret általában 5-7 naponta sütöttek, és vele egy időben készült a lángos is, úgyhogy azokon a napokon, amikor az új kenyér készült, a kenyérlángost reggelire, tejföllel, lekvárral vagy porcukorral fogyasztották. Az otthoni kenyérsütés hagyománya eltűnt, mivel viszonylag jó minőségű kenyeret készen is lehet kapni a péknél. Azóta a lángost zsírban, majd olajban sütik ki. Magyarországon és a magyar lakta vidékeken az utcai árusok egyik jellegzetes terméke. Ausztriai vidámparkokban is kapható. Magyar hatásra terjedt el ott és Csehországban. A bécsi Praterben gyakran látni a helyi lakosokat lángost majszolni. A hagyományos kenyérlángoson kívül (ami liszttel, élesztővel, vízzel készül) krumplislángos is készíthető, ami főtt burgonyát is tartalmaz. Elkészítése egyszerű. Az élesztőt a tejben megfuttatják egy csipet cukorral. A lisztbe teszik a kovászt, az olajat, és langyos sós tejjel lágyabb tésztát dagasztanak. A tetejét meghintik liszttel, ruhával letakarják, kb. 1 órát kelesztik. Ha már kétszeresére megkelt, tenyérnyi darabokra vékonyan kihúzzák, forró olajban, de lassú lángon sütik, először az egyik, majd a másik oldaláról. Hideg olajba soha nem szabad tenni, mert megszívja magát vele. A kisült lángosokat kiszedik, lecsöpögtetik, esetleg még papírtörlőre is teszik. Különféle előre elkészített feltétekkel (pl.: reszelt sajt, tejföl, fokhagyma) ízesítve fogyasztható.
hirdetés
A lángos nagyon finom, kívánatos étel, még a nyári hőségben is kiválóan fogyasztható. Talán azért van ez, mert könnyű étel, és fogyasztása egyszerű, a hideg tejföl pedig csillapítja a hőséget, és a szomjúságot is. Sokat meg lehet belőle enni, és kívántatja is magát. Mivel olajban készül, ezért könnyen fogyasztható, a zsírban sült ételek nehezebbek. Könnyű falat második félének, ami egyben laktató is. Több fajtája van, van gombás, juhtúrós, húsos, káposztás, kefires, kolbászos, kukoricás, lecsós, rántottás, sajtos, sajtos-tejfölös, sós, tejfölös, tojásos, túrós, lekváros, porcukros, velővel töltött, virslivel töltött, sonkával-gombával-sajttal töltött, vegetáriánus, padlizsános. Az Arepas a lángoshoz hasonló hagyományos venezuelai, kukoricadarából készülő kerek, lapos, olajban kisütött lepény. Sonkával, sajttal, hússal töltve szendvicsként fogyasztják. A lángos mivel jó itatós étel, ezért borkorcsolyának is kiváló, fröccsözéshez nagyon jó. Érdemes kipróbálni! Mindegyik fajtája szerethető.