hirdetés

Partnereink

Újabb házi finomságok az asztalon

hirdetés

Újabb házi finomságok az asztalon

A legtöbb ember természetesen szereti a hasát, ahogyan mondani szokták. Bevalljuk, mi is így vagyunk ezzel, hiszen egy frissen elkészített finomságnak felülmúlhatatlan ereje van. Érdemes visszagondolnunk még a gyerekkorunkra, amikor anyukánk vagy nagymamánk készített a számunkra valamilyen finomságot, eredeti, házilag készített vagy termesztett alapanyagokból.

Bizonyára néha önöknek is hiányoznak azok az ízek, hiszen ez nem egy olyan dolog, amelyet meg lehetne vásárolni a boltokban. Azonban talán tudunk segíteni, hogy újra érezhessük azokat az ízeket, ennek érdekében pedig igyekeztünk összeszedni pár olyan receptet, amely felidézheti a gyerekkorunk ízeit.

hirdetés

Az első ilyen általunk választott eledel a lángos. Már az illata a frissen sült lángosnak mennyei, na de az íze. A házilag elkészített lángosnak egyik előnye, hogy az elkészítése során nem kell eldönteni, hogy milyen feltéttel akarjuk majd fogyasztani, ugyanis akár falatonként lehet majd cserélgetni a fokhagymásról például a sajtos-tejfölösre. Sőt, tudunk még jobbat mondani. Ha törekedünk arra, hogy a lángosunk aprós méretű legyen, akkor azok ideálisak tudnak lenni egy bográcsos mellé köretnek vagy akár valamilyen leveshez. Na, de térjünk rá a lényegre, a hozzávalókra, illetve az elkészítés menetére. Hozzávalók: 60dkg liszt, 3 evőkanálnyi olaj, 2,5 dkg friss élesztő, 2,5 dl víz, 2 csapott evőkanálnyi cukor és só. Az elkészítési idő nagyjából 110 perc. A tejet fel kell langyosítani és belerakni a cukrot, majd jól elkeverni, ez után bele kell morzsolni az élesztőt és felfuttatni. Erre ideális az 50 fokra melegített sütő, amely által 10-15 perc alatt felfut. A lisztet ki kell mérni egy tálba és az hozzá kell adni annyi sót, amennyi az saját ízlésvilágnak megfelelő, majd hozzá kell adnia felfuttatott keveréket és az olajat is. Kezdődhet a gyúrás, ennek folyamatában pedig folyamatosan adagolni kell hozzá a vizet. Addig kell vizet hozzáadni, amíg a tésztája kellőképpen lágy lesz, tehát könnyen formálható, laza. Ebben az esetben olyan tészta lesz belőle, amely elengedi a tál oldalát. Ezek után le kell fedni a masszát egy viszonylag lazább szövésű konyharuhával és hagyni kell kelni nagyjából 40 percet. Ha letelt az idő, akkor utána jöhet a formázás, 10-15 darab gombócalak, annak függvényében, hogy mekkora lángosokat szeretnénk. Ezeket pedig újabb fél óráig kell hagyni kelni. Ha letelt az idő, akkor kell forrósítani olajat, nagyjából annyit, hogy a lángos bőven elférjen a serpenyőben. Addig kell sütni, amíg a tésztája átsül. Ezek után pedig jöhet a jóízű fogyasztás!

Egy másik régi kedvencünk a frissen sült házi kenyér. A hozzávalók: 90 dkg finomliszt, 2,5 dkg élesztő, nagyjából 7 dl. langyos víz, 2 teáskanál só, 4 teáskanál cukor, 3 evőkanál olaj. A dagasztáshoz szükséges egy nagy vájling vagy fateknő. Bele kell önteni a 90 dkg lisztet és kézzel egy kicsit átkergetni, hogy fellazuljon. Hozzá kell adni a 4 kiskanál cukrot, 2 kiskanál sőt, illetve ezeket összekeverni. Egy bögrében, tálkában a fél csomag élesztőt el kell keverni kb. 1 dl langyos vagy annál picit melegebb vízben, ha pedig feloldódik, akkor rá kell önteni a lisztre. Ez után pedig hozzá kell önteni 5 dl langyos vizet, utána pedig 3 evőkanál olajat. Kezdődhet a dagasztás. Először el kell kezdeni kézzel kevergetni és összedolgozni az alapanyagokat. Ha már nagyjából egyenletesen elkeveredtek az anyagok, akkor egy kevéske liszttel le kell választani az edénynek a faláról. Kezdődhet a gyúrás egyenletes mozdulatokkal, egy kis cipót kell formálni, közben pedig szükség szerint lisztezhető, hogy ragadjon nagyon. Akár még 10-20 dkg liszt is hozzáadódhat még a gyúrás közben. Nagyjából 10-12 perc dagasztás elég is, 15 percnél semmiképpen nem szabad tovább, ezek után pedig hagyni kell kelni egy meleg helyen és letakarni egy konyharuhával vagy pléddel. A kelesztés időtartama nagyjából 2 óra, ez után pedig jöhet a leeresztés, amely során pár határozott mozdulattal át kell gyúrni a tésztát. Ekkor a cipó nagyjából akkora lesz, mint kelesztés előtt. Ez után újra le kell takarni és keleszteni még 1 órát, és megint kell végezni egy leeresztés, az előző forgatókönyv alapján. Ez után tegyük egy langyos sütőlapra, tegyünk rá egy nedves konyharuhát, borítsunk rá egy edényt és mindenestül burkoljuk be egy meleg plédbe. Hagyjuk nagyjából 20-25 percig, közben begyújthatjuk a sütőt. A cipót meg kell kenni tojással, behasogatni késsel és 180 fokos sütőben kb. 50 perc alatt megsütni. Ez után pedig hagyni kell kihűlni egy kenyérvágó deszkán.

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 11.22.

Ma Cecília napja van.

Padlizsános-répás rizstészta mogyoróval

Pillanatok alatt elkészíthető, energiadús fogás. Különösen ajánlott azoknak, akik imádják a keleties ízvilágú ételeket.

  • 2022-02-15 21:00
Egyedi rózsaszín kerül a híres kék festésbe

A BWT és az Alpine F1 Csapata stratégiai, hosszú távú partnerséget írt alá, amelynek értelmében az osztrák víztechnológia cég 2022-től az Alpine F1 Te...

  • 2022-02-15 18:02
Nagykőrösön találta meg új helyét hazánk egyetlen autós szafariparkja

Korábbi életterüknél jóval nagyobb, több mint harminchektáros területre költöznek a Magyar Nemzeti Cirkusz vadállatai, akik a nemzetközi állatvédelmi ...

  • 2022-02-15 16:44
Ingyen osztogatja részvényeit a startupper

Már egy 20 ezer forintos diszkont funkciós kártya vásárlásával is a Benefit Barcode Inc. részvényesévé válhatnak az új csatlakozók a startup alapítójá...

  • 2022-02-15 15:10
Itt van a leggyorsabb hamis carbonara!

Lehet, hogy szentségtörésnek fogható fel a következő recept az eredeti carbonara-val szemben. Viszont ez egy sokkal olcsóbb és gyorsabb verziója az ig...

  • 2022-02-15 14:00

hirdetés

Jó hírekkel jelentkezett a SZIN

Nemzetközi sztárokat és egy nagy csokor hazai fellépőt jelentett be első körben a legnagyobb nyárzáró bulink, a Szegedi Ifjúsági Napok. A Tisza-parti ...

  • 2022-02-15 12:30
Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonya-krémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészít...

  • 2022-02-14 12:00
A Kosnak szabadnapokra van szüksége

Lehet, hogy ma különösen kalandvágyónak érezheti magát. Ezért előfordulhat, hogy összeszedi a családját, bepattannak az autóba és elindulnak a hegyek ...

  • 2022-02-14 08:12
A jó főnök című film lett a Valenciában rendezett gála nagy nyertese

A jó főnök (El buen patrón) című film lett a nagy nyertes a legfontosabb spanyol filmes elismerés, a Goya-díj a vasárnap hajnalig tartó átadó ünnepség...

  • 2022-02-13 23:04
Tóth Evelin és Maria Mazzotta a Müpában

Két énekesnő lép színpadra a Müpa Dupla W című világzenei sorozatában február 18-án. Tóth Evelin Ewiwa! nevű formációjával zenél, mellette az olasz Ma...

  • 2022-02-13 21:48

Minden cikk

hirdetés

hirdetés