Egészséges kenyerek az ünnepekre
hirdetés
Az ünnepek közeledtével egyre gyakrabban gondolsz te is arra, milyen újdonságot tegyél le az asztalra. Nem feltétlenül kell húsokból különlegességeket készíts. Jöhet néhány olyan finom, ugyanakkor egészséges házi kenyér, ami a te sütődből pattan ki.
Nagyon sok bolti kenyér még mindig romlás gátló porokkal, különféle adalékokkal és puffasztókkal készül. Az igazán jó kenyeret az állagáról lehet megismerni, ha kevés benne a lyuk és jó tömött, akkor biztosak lehetsz abban, hogy megfelelő kenyeret veszel, amiből egy-két szelet is elegendő ahhoz, hogy jól lakj. Ha szeretnéd az ünnepek idején is te sütni a kenyeret, akkor megosztunk veled néhány remek, ugyanakkor egészséges változatot.
hirdetés
A cukkinis-ananászos gyors kenyér összeállítása egyszerű, még akkor is, ha kicsit sok alapanyag kerül bele. A szükséges hozzávalók a következők lesznek: 3 bögre (kb. 380 gramm) liszt, 1 teáskanál só, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1/2 teáskanál sütőpor, 1,5 teáskanál őrölt fahéj, 2 nagy tojás, 1,5 bögre cukor, 2 bögre kockázott cukkini, 2/3 bögre repceolaj/olívaolaj, 2 teáskanál vanília aroma, kb. 225 gramm kockázott ananász. Az elkészítésénél figyelj oda arra, hogy a sütőt 180 fokra melegítsd elő. Keverd össze a lisztet, sót, szódabikarbónát, sütőport és fahéjat egy nagy tálban. Következő lépésként verd fel a tojásokat egy másik tálban, míg krémes állagú nem lesz. Add hozzá a cukrot, cukkinit, olajat, vanília aromát, majd turmixold tovább. Ezt a keveréket öntsd hozzá a lisztes egyveleghez, majd keverd simára. Tedd bele az ananászt is a végén. A masszát öntsd bele egy sütőformába vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe, majd süsd 1 órán keresztül. Ha kész, 10 percig hagyd kihűlni, majd vedd ki egy tányérra és vágd szeletekre. Annak ellenére, hogy a kenyér érdes lesz, remekül illik a húsokhoz, de simán margarinnal megkenve is nassolni valóvá válhat a gyerekek számára.
A görög olívás kenyér is remek termék lesz az asztalon. Hozzávalók: 1 evőkanál olíva olaj, 1 bögre kockázott hagyma, 255 gramm liszt, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1/2 teáskanál só, 1 bögre író, 2 evőkanál olvasztott vaj, 2 nagy tojás fehérje, 1/4 bögre olíva kockázott olívabogyó, 1 evőkanál oregánó. Elkészítés útmutató: Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Az olívaolajon párold meg a hagymát 3 percig, majd tedd félre, egy nagy tálban pedig keverd össze a lisztet, a szódabikarbónát, valamint a sót. Keverd össze egy másik tálban az írót, vajat, tojásfehérjéket. Add hozzá a tisztes egyveleghez, majd keverd, míg sima nem lesz. A végén add hozzá a hagymát, az olívabogyókat és az oregánót. Végezetül süsd 45 percig sütőformában vagy készíts belőle vekniket. 10percig hűtsd, miután elkészült.
Végezetül jöjjön a harmadik kedvenc finomság. Ha még te sem készítettél szezámos-lenmagos paleo kenyeret, akkor jó volna most alkalmat kerítened rá. Mik is a hozzávalók: 5 ek szezámpehely (durvára őrölt szezámmag), 5 ek lenmagliszt, 5 tojás, 1 mk só, 1/2 mk őrölt kömény (elhagyható), 1 mk szódabikarbóna, 1 ek langyos zsír. Az elkészítése pofon egyszerű! A száraz hozzávalókat egy tálban elvegyítjük. A tojásokat szétválasztjuk, és a sárgáját a zsírral együtt belekeverjük a száraz részbe. A fehérjét kemény habbá verjük, és ezt is több részletben, óvatosan beleforgatjuk a masszába. Végül sütőpapírozott kenyérsütő formába öntjük, és előmelegített sütőben (175 fok) tűpróbáig sütjük. Bármilyen finomsággal fogyasztható, kimondottan javallott tepsiben sült csirkéhez.