Két remek csirkemelles recept
hirdetés
A csirke kedvelt húsféle, viszonylag olcsón beszerezhető és gazdagon elkészíthető bármilyen formában. Az egyik legkedveltebb rész a csirkén a csirkemell, még akkor is, ha viszonylag hamar képes kiszáradni. De most megismertetünk veled két remek csirkemelles receptet, ami garantáltan biztos befutó lesz a családod számára is.
hirdetés
Baconos csirkemell őzgerincformában
A következő hozzávalók szükségesek: 90 dkg csirkemell, 1 nagy dobozos tejföl, 3 ek liszt, 2 db tojás, 15 dkg trappista sajt, 2 db kockasajt, 350 g füstölt baconszalonna, fél marék friss petrezselyemzöld, 2 gerezd fokhagyma, bors, só, vaj, zsemlemorzsa
A lekenéshez a következő hozzávalók kellenek: 2 ek tejföl, 5 dkg sajt. Az elkészítése a következőképpen zajlik: A csirkemellet kisebb kockákra vágjuk, sózzuk, borsózzuk, és félretesszük. Majd előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Egy nagy dobozos tejfölt összekeverünk 15 dkg reszelt trappista sajttal, lereszelt fokhagymákkal, 2 db mackósajttal, 3 ek liszttel, 2 db tojással és fél marék apróra vágott petrezselyemmel. Ebbe a masszába tesszük bele az előzőleg felvágott csirkemellet.
Egy őzgerincformát kikenünk vajjal, és zsemlemorzsát szórunk bele, majd kibéleljük baconnel úgy, hogy a bacon kilógjon a formából. Ebbe a baconnel kibélelt formába öntjük bele a csirkemelles masszát, és visszahajtjuk bacon széleit, és a tetejére hosszában még rakunk 1 csík baconszalonnát. Lekenjük a tetejét tejföllel, és megszórjuk a maradék sajttal. 50 percig sütjük. Majd kifordítjuk egy sütőpapíros tepsire, és tovább sütjük 15-20 percig, hogy a másik oldala is megpiruljon. Ha már szépen megpirult, állni hagyjuk, és szeletekre vágva sült krumplival és tartármártással tálaljuk. A sütési hőfok: 180°.
Tepsis sajtos-tejfölös csirkemell
Hozzávalók a következők: 7 db nagyobb burgonya, 1 db kisebb csirkemell filé, 2 db tojássárgája, 0.5 közepes fej lilahagyma, 100 ml főzőtejszín, 100 g tömlős krémsajt (Székely tejfölös), 2 ek só, bors ízlés szerint, majoranna ízlés szerint, 1 teáskanál szerecsendió, 10 dkg vaj (a tepsi kikenéséhez és a krumplik tetejére), 10 dkg trappista sajt, 10 dkg füstölt sajt
Az elkészítése a következőképpen zajlik: kb. 6-7 (mérettől függ) nagyobb darab főzni való burgonyát héjában felteszünk főni. Kb. 30 perc kell neki, hogy jól megpuhuljon és könnyű legyen kikaparni a közepét. Ha a burgonya megfőtt, meghámozzuk, majd hosszában félbevágjuk, és egy teáskanállal kikaparjuk a belsejét úgy, hogy elég vékony legyen, de ne lyukadjon ki, illetve lehetőleg ne, hulljon darabokra. Kis "bölcsőket"formálunk belőle, hogy jól megtölthessük a masszával.
A töltelék elkészítése: A filézett csirkemellet apró darabokra szeleteljük, ízesítjük sóval, borssal, majorannával, és kevés olívaolajon vagy vajon gyorsan átsütjük, de elő is főzhetjük. Minél kisebbek a szeletek, annál jobb, elősütés után tovább apríthatjuk a darabokat. Az apróra tört csirkemellet, az előzőleg kikapart burgonyák belsejét, a két tojássárgáját, a tömlős sajtot, az apróra vágott lilahagymát, az előre lereszelt sajt felét a tejszínnel és a fűszerekkel jól összedolgozzuk. Kivajazunk egy közepes méretű tepsit, és a félbevágott, kivájt krumpliszeleteket egymás mellé helyezzük. Megtöltjük a burgonya szeleteket a kikevert masszával, jó vastagon megszórjuk a tetejüket reszelt sajttal, és egy kis felmelegített vajjal meglocsoljuk őket. Ha gondoljuk, szórhatunk még rá egy kis sót, borsot. Előmelegített sütőben 180-200 fokon először alufóliával lefedve összesütjük kb. 20 perc alatt, majd a fóliát eltávolítva még további kb. 15 percig hagyjuk pirulni. Így belül puha, kívül jó ropogós lesz. A sütési hőfok: 200°C
Nagyon fantasztikus ételek, amelyek egyben egészségesek és az elkészítésük sem kerül sokba. Készítsd el minél hamarabb a családod számára, ezeket a finomságokat. Nagyon elégedett leszel majd a végső eredménnyel.