Receptek holnapra
hirdetés
Ha nincs ötleted, mit is készíts holnap, akkor néhány könnyű étel receptjével meglepünk. Légy te a konyha remek tündére, vedd le a családtagokat a lábukról. A siker garantált lesz.
Sokszor fordult elő veled is, hogy benéztél a hűtőbe és nem jött az ihlet? Szerettél volna egy jó levest készíteni, de a megszokott ízek már unalmasak? Esetleg palacsintára fáj a fogad, de inkább sós változat érdekel? Bizony sokszor jön elő ez a probléma: mit készítsek, ami egyben laktatós, mégis hamar lemegy? Könnyen és kevés hozzávalóból elkészíthető finomságok következnek.
Citromos csirkekrémleves
Hozzávalók: 0,5 kg csontos csirkemell, 20 dkg sárgarépa, 15 dkg petrezselyemgyökér, 5 dkg vöröshagyma, 5 dkg zellergumó, 1 gerezd fokhagyma, 1 púpozott evőkanál liszt, 4 dkg margarin, 1 dl tejszín, 2 db tojássárgája, 1 citrom leve, 1 csokor petrezselyem, őrölt bors, csipetnyi tengeri só.
Elkészítése: Megtisztítjuk és hasábra vágjuk a zöldségeket, és a csirkemellel együtt 1 liter, sóval és borssal ízesített vízben puhára főzzük. A megfőtt csontos húst kivesszük a levesből, lebőrözzük és kicsontozzuk, majd a húst csíkokra vágjuk és félretesszük. A főtt zöldségeket a leves levével együtt összeturmixoljuk. A lisztből a margarinon világos rántást készítünk, ezzel sűrítjük a turmixolt levest. A tűzről levéve, állandó keverés mellett hozzámelegítjük a tejszínnel alaposan elkevert tojássárgákat. Ezután beletesszük a húscsíkokat, meghintjük apróra vágott petrezselyemmel, és ízlés szerint citrommal savanyítjuk.
Zöldséges palacsinta
Hozzávalók:
A palacsinta tésztához: 250 g liszt, 1/2 l tej, 3 egész tojás, 1/2 dl olaj, 0,5 ásványvíz, vegeta, frissen vágott petrezselyem.
A töltelékhez: 2 db sárgarépa, 1 db zellergyökér, 10 dkg zöldborsó, kelbimbó, 2 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg sajt, 20 dkg vaj.
Besamel mártáshoz: 1 tojás, 1 pohár tejföl, 1 késhegynyi szerecsendió, fehérbors.
Elkészítése: A palacsintákat kisütjük, úgy hogy belekeverjük a vegetát és a petrezselymet. A tölteléknek szánt zöldséget vajban megpároljuk, szintén beízesítjük vegetával, petrezselyemmel és fokhagymával. Mikor kész félrerakjuk. Amikor kihűlt kézi mixerrel összeaprítjuk (nem pépessé!). A kész palacsintatésztára ráreszelünk a sajtból és megtöltjük a zöldséges töltelékkel. Az összegöngyölíttet palacsinták végét lehajtjuk és így helyezzük a kivajazott tepsibe, sajtot reszelünk rájuk, majd ráöntjük a besamel mártást, majd reszelt sajttal fedjük. 20 percig sütjük közepes lángon.
Majonézes cékla
Hozzávalók: 50 dkg cékla, 4-5 evőkanál csíráztatott búza, 2 dl kefir, 1 tubus majonéz, 1 kiskanál méz, 1 zúzott fokhagyma, citromlé, csipetnyi őrölt köménymag, kapribogyó a díszítéshez.
Elkészítése: A megmosott céklát egészben - kuktafazékban a legjobb - megfőzzük. Közben a majonézt a kefirrel, a fokhagymával, a citromlével, a mézzel és a köménymaggal ízesítjük. A megfőtt, kihűlt és meghámozott céklát káposztareszelőn lereszeljük, vagy vékony csíkokra vágjuk, és a csíráztatott búzával együtt a mártásba keverjük. A tetejét kapribogyóval díszítjük, jól behűtve tálaljuk.
Barackos szelet
Hozzávalók:
A tésztához: 3 tojás, 9 dkg kristálycukor, 9 dkg finomliszt, 1 csomag vaníliás cukor.
A krémhez: 4 evőkanál kristálycukor, 1 csomag vaníliás pudingpor, 5 dl tej, 15 dkg barackbefőtt.
A díszítéshez: 1 csomag tejszínhabpor, 1,5 dl tej, 6 dkg barackbefőtt.
Elkészítés: A tojások sárgáját a cukor harmadával és a vaníliás cukorral keverjük habosra. A fehérjéket a maradék cukorral verjük habbá, majd adjuk hozzá a sárgáját, szitáljuk bele a lisztet, s keverjük simára. A masszát kenjük vékonyan sütőpapírra és 160 ºC-on süssük meg a tésztalapot. A pudingporból, a cukorból és a tejből készítsünk pudingot, vágjuk bele a barackot, majd öntsük a kihűlt tésztára. Tegyük hűtőbe, hogy a krém megdermedjen. A tejből és a habporból készítsünk habot, azt tegyük a krém tetejére, végül díszítsük barackszeletekkel.
hirdetés