Ízkavalkád a konyhában
hirdetés
Süssünk-főzzünk ezen a héten is! Aki rég nem evett krumplisalátát, az most megteheti, ráadásul annak egyik különlegesebb változatát mutatjuk be. Emellett megtudhatjuk azt is, hogyan készül a hagymaleves és a sárgadinnyés pulykamell. Desszertnek pedig két recepttel is jöttünk, egy jó kis piskótával és egy finom fagyival!
Minden konyhatündérnek érdemes megmutatni az alábbi recepteket, mert ezeknek biztosan örülni fog az egész család. Nem maradt más hátra, el kell őket készíteni!
hirdetés
Krumplisaláta zöldbabbal
Hozzávalók: 60 dkg burgonya, 20 dkg zöldbab, 1 fej vöröshagyma, egy fél póréhagyma, kevés petrezselyem, 2 evőkanál almaecet, 1 dl fehérbor, 3–4 evőkanál olívaolaj, őrölt bors, só.
Elkészítés: Tisztítsuk meg a krumplit, és sós, petrezselyemszáras vízben főzzük meg. Amikor már majdnem jó, szórjuk mellé két percre főni a zöldbabot is. Hagyjuk együtt hűlni az egészet. Addig vágjuk össze a lilahagymát és a pórét, és egy kevés olívaolajon pároljuk át, majd sózzuk, borsozzuk. Ráöntjük a bort és az ecetet, és hozzákeverjük a leszűrt zöldbabot és burgonyát. Még hidegen tálaljuk bár melegen is nagyon finom.
Hagymaleves
Hozzávalók: 50 dkg vöröshagyma, 5 dkg vaj, 1 dl száraz fehérbor, 1 liter zöldségleves (akár leveskockából), kevés kakukkfű és petrezselyem, babérlevél vegyes fűszernövény, pirított kenyérkocka, 10 dkg reszelt sajt, 3 evőkanál olaj, őrölt bors és kevés só.
Elkészítés: A hagymát vékonyan felszeleteljük. Serpenyőben, a vajban és az olajban, kis lángon, állandóan kevergetve üvegesre fonnyasztjuk a hagymát. Ráöntjük a bort, és közepes lángon, gyakran kevergetve pároljuk, amíg a hagyma a bort teljesen magába szívja. Ráöntjük a zöldségleves felét, felforraljuk, és közepes lángon 10 percig pároljuk. Beletesszük a fűszercsokrot, sózzuk, borsozzuk, felöntjük a maradék levessel, és kislángon 50 percig főzzük, majd a fűszercsokrot kiszedjük. A kenyérszeleteket kockára vágjuk, tepsibe tesszük, és forró sütőben aranybarnára pirítjuk. Tűzálló levesestányérokba elosztjuk a kenyérszeleteket, rámerjük a levest, megszórjuk reszelt sajttal, és 15 percre forró sütőbe toljuk, amíg a sajt elolvad.
Sárgadinnyés pulykamell
Hozzávalók: 20 dkg hosszú szemű rizs, 50 dkg pulykamellfilé, 1 narancs, 1 grépfrút,
1 sárgadinnye (cukrozott), 2 evőkanál kókuszreszelék; a szószhoz: 1 evőkanál borecet, 1 evőkanál fehér rum, 1 kávéskanál mustár, 6 evőkanál olaj, tabasco (csípős mexikói) szósz, őrölt bors és kevés só.
Elkészítés: A rizst sós vízben megfőzzük, majd lecsöpögtetjük, és kihűtjük. A pulykahúst sós vízben megfőzzük. Amikor kész, a húst kivesszük, és kockákra vágjuk. A narancsot és a grépfrútot vastagon meghámozzuk, negyedekre vágjuk, magjukat és héjukat eltávolítjuk, húsukat felkockázzuk. A közben keletkezett levet tálkába gyűjtjük. A szószhoz az ecetet, a mustárt, a déligyümölcsök levét jól összekeverjük, majd hozzáadjuk az olajat, a rumot, és tabasco szósszal, sóval, borssal ízesítjük. Salátástálban összekeverjük a rizst, a dinnyekockákat, a szószt és a gyümölcskockákat. Tányérokra osztjuk, kókuszreszelékkel megszórjuk. Rögtön tálaljuk vagy tálalásig hűtőben tartjuk. Megjegyzés: Tabasco szószt szupermarketekben kaphatunk, kis üvegekben.
Szilvás piskóta
Hozzávalók: 30 dkg szilva, 6 tojás, 25 dkg liszt, 20 dkg cukor, 1 tasak sütőpor, 8 dl tej, 8 dkg vaj, só.
Elkészítés: Áztassuk a szilvákat 2 órán át meleg vízben. Egy tálban keverjük össze a lisztet a sütőporral, a cukorral, sóval és a tojással. Fokozatosan adjuk hozzá a tejet. Alaposan vajazzuk ki a tartályt. Tegyük a megáztatott szilvákat az edény aljára, majd öntsük rá a keveréket. Dobjunk rá néhány darab vajat, és 40 percig süssük a sütőben. Fordítsuk ki egy tálra, majd miután kicsit lehűlt, szeletelhetjük is.
Vanília krémfagylalt
Hozzávalók: 15 dkg cukor, 2 tojás (enyhén felvert), 4,7 dl tej, 2–3 csomag vaníliás cukor vagy 1 db vaníliarúd,4,7dl tejszín.
Elkészítés: Egy lábasban összekeverjük a hozzávalókat a tejszín kivételével. Állandó keverés közben annyira kell felmelegíteni, amíg a fémkanalat bevonja. Ha vanília rudat használunk, vegyük ki, majd hűtsük le. Öntsük bele egy műanyag edénybe és tegyük mélyhűtőbe addig, amíg a széle meg nem fagy, azaz elkezd keményedni. Verjük föl a tejszín, ezután pedig a kissé megfagyott krémet is vejük fel habverővel, amíg sima és könnyű nem lesz. Amikor kész, óvatosan, alulról felfelé keverve (forgatva széles kanállal) belekeverjük a tejszínhabot a tejkrémbe. Tegyük vissza a fagyasztóba, amíg meg nem fagy.