Ezek a tél legnépszerűbb karcsúsító levesei
hirdetés
Ha beköszönt a tél, akkor minden bizonnyal legnagyobb vágyunk az, hogy takaróba burkolózva a kandalló vagy kályha mellé, esetleg a tévé elé süppedjünk és nagyon finom, gőzölgő leveseket fogyasszunk.
A legnépszerűbb téli levesek többnyire nagyon dúsak, gazdagok. Gondoljunk csak a krumplilevesre vagy a bablevesre. De nem kell feltétlenül ennyire kiadós vagy hízlaló leveseket együnk. A most bemutatott pasztinák krémleves és a frankfurti leves igen csak tud vigyázni a vonalainkra.
hirdetés
Pasztinák krémleves
A pasztinák alapvetően ugyanazokat a funkciókat képes betölteni, mint a krumpli, nem véletlen, hogy a krumpli elterjedéséig sokkal népszerűbb volt, mint manapság. Bár úgy néz ki, mint egy megtermett fehérrépa, édeskés, átható íze és illata jól megkülönbözteti attól. Ha bizonytalanok vagyunk, a fehérrépa a levéltöveknél kifele dudorodik, a paszternák levelei viszont mélyebbről, egy horpadásból nőnek ki, a növény vége inkább beesős.
A leveshez 4 nagyobb pasztinák, ¼ zeller, 2 l alaplé, 2 dl tejszín, só, csipetnyi őrölt fehér bors, 2 kk őrölt szerecsendió, valamint 8 vékony szelet fekete erdei sonka kell. A pasztinákot és a zellert megpucolod, majd felkarikázod, felszeleteled és az alaplében felteszed főni. Ha megfőtt, hozzáöntöd a tejszínt, és botturmix segítségével alaposan elkrémesíted. Eközben – ha kell – kicsit sózod, majd borssal és szerecsendióval fűszerezed. Még egyszer hagyd összerottyanni, addig elkészítheted a levesbetétet. A vékony sonkaszeleteket apró kockákra vágd, majd egészen kis olajon addig pirítsd, amíg ropogóssá nem válnak. A tányérokba kimért leves tetejére egy-egy adag pirított sonkát ültess és így tálald.
Frankfurti leves
Ez valójában egy kelkáposztaleves virslivel. Magyarországon legalábbis nagyjából ezt értjük alatta, hogy aztán melyik német régióban, pontosan mit kapnánk, ha Frankfurter Suppe-t rendelnénk, az már más kérdés. Van, ahol lencsével készítik, van, ahol fehérborral, máshol citromlével ízesítik, megint máshol pedig egyáltalán nem is raknak bele se virslit, se kelkáposztát. Az biztos, hogy a frankfurti egy tartalmas, gazdag zöldségleves, amit nem nagyon lehet elhibázni. Most egy sajátságos verzió fog következni.
Hozzávalók: 1 kis fej kelkáposzta, 2-3 db sárgarépa, 1-2 db közepes méretű krumpli, 1 db kisebb zellergyökér, 1 fej karalábé, 2 kisebb fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 3-4 evőkanál étolaj, 3 pár frankfurti virsli, só, bors, kömény és pirospaprika ízlés szerint, valamint 1 liter zöldségalaplé (ha
A kelkáposztát megmossuk, és felcsíkozzuk. A répát, a krumplit, a zellert és a karalábét meghámozzuk, megmossuk, és kis kockákra vágjuk. A vöröshagymát és a fokhagymát felaprítjuk. Nagyobb lábasban felhevítjük az olajat, és megdinszteljük rajta a hagymát. Hozzáadjuk a kelkáposztát, és néhány perc alatt azt is megdinszteljük. Ha kicsit összeesett, hozzáadjuk a sárgarépát, a krumplit, a zellert és a karalábét, és felöntjük 1 liter vízzel/zöldségalaplével. Sózzuk, borsozzuk, köménnyel és pirospaprikával ízesítjük. Ha már kezdenek puhulni a zöldségek, felkarikázzuk a frankfurti virslit és azt is hozzáadjuk, és addig főzzük az egészet, míg a zöldségek meg nem puhulnak. Ha közben túl sűrűnek találjuk, felönthetjük még alaplével/vízzel. Tálaláskor kínálhatunk mellé tejfölt, és megszórhatjuk petrezselyemzölddel is.
Forrás
Képek: aledakonyhaja.blogspot.com
hvg.hu