A káposztaleves is lehet finom!
hirdetés
Szerintünk a káposztalevesnek nemcsak a fogyókúrázók körében kéne ismertnek és kedveltnek lennie, hiszen ez az az étel, amiből bármennyit lehet enni, és ha odafigyelünk a hozzávalókra, igen finom tud lenni.
Ha szeretnél valami finomat enni, akkor azért, ha szeretnél egy-két kilótól megválni, akkor azért próbáld ki ezeket a recepteket. A káposztalevesnél jobbat keresve sem találhatsz!
hirdetés
Kelkáposztaleves
Egy kanál zsírban megpirítunk'egy apróra reszelt murkot. Egy leforrázott kelkáposztát ujjnyi szeletekre vágunk, a murokhoz tesszük, megsózzuk, lefedjük és egy-egy kanál forró víz hozzáadásával puhára pároljuk. 2 kanál morzsát 2 kanál zsírban sárgára pirítunk, feltöltjük 5 pohár vízzel és 5 percig főzzük, azután ráöntjük a kelkáposztára, 10 percig együtt főzzük, tálaláskor pár kanál tejfölt keverünk hozzá.
Hagyományos káposztaleves
Egy nagy fej finomra vágott hagymát 2 kanál zsírban barnára pirítunk, hozzáadunk egy reszelt murkot, fél kanál lisztet, egy késhegynyi cukrot, fél kilónyi apróra vágott savanyú káposztát, párszor megkeverjük, aztán feltöltjük 1/2 liter forró vízzel és egy pohár paradicsomlével, félórát főzzük. Tálaláskor egy deci tejfölt keverünk hozzá.
Baconos káposztaleves
E káposztaleves megvalósításához szükségesek a következő alapanyagok: 20 dkg fejeskáposzta, 25 dkg sertéscomb, 10 dkg bacon, 2 db sárgarépa, 1 db fehérrépa, 1 db vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, só. Kell még őrölt bors, köménymag, 1 evőkanál ketchup, 1 evőkanál pirospaprika, 1 teáskanál Piros Arany, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, 1 evőkanál olaj, 2 l víz
Elkészítése igen egyszerű, kezdők is megpróbálhatják. Indulásként a húst, a bacont valamint a káposztát vágjuk fel apróbb kockákra. A zöldségeket vékonyan karikázzuk le, s ezt követően a vöröshagymát valamint a fokhagymát vágjuk fel apróra. Egy fazékban forrósítsuk fel az olajat, s kezdjük el üvegesre párolni a bacont valamint a vöröshagymát. Néhány percet követően adjuk hozzá a fokhagymát, majd a húst és a zöldségeket se hagyjuk ki. Egy-egyszer megkeverve addig pároljuk, míg a hús kifehéredik. Mikor ez megtörténik, adjuk hozzá a ketchupot, a Piros Aranyat, a pirospaprikát, annyi sót amennyit szeretnénk, őrölt borsot valamint a köménymagot, majd keverjük jól össze. Eztán öntsük fel a vízzel, és főzzük félpuhára. Akkor mikor a hús valamint a zöldségek félig megpuhultak, tegyük hozzá a kockára vágott káposztát, ha kell, ízesítsünk utána, majd főzzük puhára. A tejfölt keverjük simára a liszttel és egy kevés levessel, majd állandó keverés mellett, csorgassuk a forrásban lévő leveshez. Ezután lassan főzzük még néhány percen keresztül, majd teljesen lefedve hagyjuk legalább 30 percig állni. Mielőtt tálalásra kerülne a sor, merjük a levest tányérokba, és ízlés szerint egy-két szelet kenyérrel kínáljuk.
Néhány szó a híres káposztaleves-kúráról
A gyors fogyásra vágyókat egy hét alatt minimum öt kiló leadásával biztatja a káposztaleves-kúra, amely hosszú évek óta igen jelentős népszerűségnek örvend úgy Európában, mint hazánkban is. A módszer lényege, hogy a 7 napig tartó kúra alatt a káposztából, vöröshagymából, répából, zellerből, paprikából valamint paradicsompüréből fűszerekkel, természetesen zsiradék nélkül, készített levesből annyit lehet enni, amennyit szeretnénk, és emellett egy meghatározott napi mintaétrend szerint lehet némi sovány húst, zöldséget, gyümölcsöt vagy tejterméket magunkhoz venni. Az egyhetes kúra alatt minél több vizet kell bevinni a szervezetbe, az alkohol viszont tilos.