Megvan-e már, mit készítesz karácsonyra?
hirdetés
Az ünnepek mindenki számára fontosak és az érzelmi gazdagság mellett többnyire az asztalon is változatos a kínálat. Bárki szétnéz, csak finom falatokat lát és mindent meg akar kóstolni. Neked már vannak-e elképzeléseid, hogy mit fogsz készíteni idén karácsonyra?
Ha még nem sikerült eldöntened, akkor most talán kapsz néhány jó tippet. Főleg akkor jönnek jól a mai receptjeink, ha nem a klasszikus töltött káposztás és bejglis karácsonyra vágysz, de fontosnak tartod, hogy az ételek tartalmasak legyenek és konyhatudományod profizmusáról adjanak tanúbizonyságot.
hirdetés
A karácsonyi kacsapecsenye az egyik legjobb ötlet ahhoz, hogy minőségi falat kerüljön az ünnepi asztalra. Kell majd hozzá egy egész pecsenyekacsa (kb 2-2,5 kiló), 8 dkg vaj, 2 dl száraz fehérbor, 2 dl must, 3 evőkanál étolaj, 30 dkg szőlő, 12 dkg dióbél, törött bors és kevés só, valamint 1 dl narancsszörp. A kacsát először is kívül-belül sózzuk meg és dörzsöljük be a törött borssal. Egy lábasban, a felforrósított vajon süssük elő a kacsát, lehetőleg úgy, hogy minden oldala megpiruljon. Öntsük rá a bort, a mustot, egy kevés vizet, és fedő alatt pároljuk puhára - ha elfőtte a levét, pótoljuk musttal vagy vízzel. Amikor a kacsa puhulni kezd, öntsük rá a sűrű narancsszörpöt. Ezután többször forgassuk meg, hogy a hús egyenletesen magába szívhassa az ízes mártást. Mikor a kacsa megpuhult, emeljük át egy olajjal megkent tepsibe, tegyük mellé a megmosott, kiszemezett szőlőt és a dióbelet. Sütőben süssük pirosra. Mindenképp frissen, melegen tálaljuk!
Rácpontyot is készíthetünk szentestére, ha 6an ülnek az asztal köré, akkor ezek a mennyiségek kellenek a hozzávalókból: 6 szelet vagy egy kisebb egész ponty, 1-1,5 kg burgonya, 3 fej vöröshagyma, 6 szelet füstölt bacon szalonna, 2 db zöldpaprika, 4 dl tejföl, 1 ek liszt, valamint ízlés szerint só és bors. Az elkészítése nem nehéz, nem is nagyon egyszerű. Főzzük meg először héjában a burgonyát, majd húzzuk le a héját. Egy jénai tálat kenjünk ki szalonnával, erre fektessük a felkarikázott burgonya felét-háromnegyedét, amit sózzunk, borsozzunk ízlés szerint. A halat enyhén sózzuk, tekerjük baconszalonnába és tegyük rá a krumplira. Erre jön a karikára vágott hagyma és zöldhagyma, majd befedjük a maradék krumplival, amit ismét sózunk, borsozunk. Lefedjük, betesszük az előmelegített sütőbe, 200 fokon kb. 1 óráig sütjük. Ezután a rácpontyra ráöntjük a liszttel elkevert tejfölt, és fedő nélkül addig sütjük, amíg színesedni nem kezd a teteje.
Ha desszertet szeretnél készíteni, akkor javasoljuk a mandulás hólabdák elkészítését, amit a gyerekkel együtt, mókázva lehet összeállítani. Kell majd hozzá 2 tojásfehérje, csipetnyi só, 1/3 csésze cukor, 1-1/2 csésze kókuszreszelék, 1 tk mandulaszirup, 1/4 tk őrölt szerecsendió, 3 ek liszt, 9 db félbevágott koktélcseresznye, valamint 1/4 csésze szeletelt mandula. Melegítsük közepes hőmérsékletűre a sütőt. Keverőtálban verjük fel kissé a tojásfehérjét, adjuk hozzá a sót, a cukrot, majd verjük kemény habbá. Óvatosan, lassú mozdulatokkal keverjük bele a kókusz felét. Szórjuk bele a szerecsendiót és a lisztet, majd a maradék kókuszt. Egy fagylaltkanállal vagy kisebb merőkanállal formázzunk kisebb halmokat és tegyük sütőpapírra. Süssük őket világosbarnára, díszítsük mandulaszeletekkel és cseresznyével. Hidegen szervírozzuk.
De ne felejtsük el azt sem, hogy a halleves is nagyon népszerű karácsonykor. Ha nem hagyományos halászlét ennénk, akkor készítsünk babéros hallevest. Készítsük ki az alábbiakat: 60 dkg filézett ponty (vagy egyéb, szálka nélküli hal), 25 dkg vegyes leveszöldség, 2 dl száraz fehérbor, 1 fej vöröshagyma, 1 dl tejföl, 1-1 evőkanál mustár és kapribogyó, 1 teáskanál liszt, 1 babérlevél, ízlés szerint citromlé, só, őrölt fekete bors, cukor. A filézett halat csíkokra vágjuk, megsózzuk és félretesszük. A megtisztított és vékony hasábokra vágott zöldséget, a finomra vágott vöröshagymát és a babérlevelet 1 liternyi vízbe feltesszük a tűzre. Megsózzuk, megborsozzuk, és puhára főzzük. A a lébe belekeverjük a kapribogyót. Ezután a liszttel, mustárral, tejföllel, citromlével elkevert borral besűrítjük. Felforraljuk, végül a halcsíkokat is beletesszük, és keverés nélkül, kis lángon 15 percig forraljuk. Mielőtt tálalnánk, várjunk kicsit, ne legyen túl forró fogyasztáskor.
Forrás
Képek: mindmegette.hu és fem3.hu