Finom húsok az ünnepi asztalra
hirdetés
Mindenki igyekszik anyait-apait beleadni a karácsonyi vacsorába vagy az ünnepi ebédbe, amikor a családtagok és rokonok találkoznak, és együtt ünnepelnek. Az ünnepi étel ilyenkor fenséges, pompás és gazdag szokott lenni.
Gyakran eszünkbe jut a nagyi ünnepi menüje, ugye? Hogy milyen finoman készítette el a gombával töltött csirkét, vagy a bejgliket, kalácsokat. Idő szűkében sokszor nekünk nem is sikerül olyan jóra, ha pedig nagyon jó lett, szinte ezer százalék, hogy következő alkalommal nem fog összejönni. Az utánozhatatlan fogásokat váltsuk le inkább három remek húsos fogásra, ezekkel biztos, hogy nem fogunk melléfogni.
hirdetés
Egybesült rostélyos finom fűszerekkel
Hozzávalók: 4 ek. liszt, 2 ek. mustár, 1 kk. bazsalikom, 1 kk. kakukkfű, 1 kk. só, 1 kk. chilipor, 1 kk. paprika, 1 kk. szurokfű, 1 kk. fokhagymapor, 1 kk. hagymapor, 2 kg rostélyos (bordacsonttal), 2 ek. Worcestershire-szósz, 2 ek. szójaszósz, 1 vöröshagyma négyfelé vágva, 2 sárgarépa négyfelé vágva, 1 zellerszár apróra vágva, 1 babérlevél, valamint 2.5 dl száraz vörösbor.
Elkészítése: Először is keverjük össze a lisztet, a mustárt és a fűszereket. Ha megvagyunk, dörzsöljük bele a húsba, és tegyük egy mélyebb tepsibe. Öntsük rá a Worcestershire- és a szójaszószt is, rakjuk körbe a zöldségekkel, majd öntsük hozzá a bort. Tegyük 160 fokos előmelegített sütőbe, és gyakori locsolgatás mellett fél kilónként 40 percig süssük a húst. Ha a zöldségek hamarabb megsülnek, szedjük ki őket előbb.
Omlós pulykaszelet
Hozzávalók: 1 csokor petrezselyem, 2 citrom, 3 tojás, 4 vékony szelet pulykamell, 2 evőkanál olívaolaj, 5 dkg margarin, 5 evőkanál tyúkhús-alaplé, só, feketebors.
Elkészítése: Egy kis edénykébe facsarjuk ki az egyik citrom levét, a másikat pedig szeleteljük vékonyra, amit majd a díszítéshez használunk fel. 2-3 szál petrezselymet tegyünk félre ugyancsak a díszítéshez, a többit vágjuk apróra. A pulykamelleket kíméletesen verjük vékonyra, majd sózzuk, borsozzuk. Egy nagy serpenyőben a margarin felét és az olívaolajat hevítsük fel, tegyük bele a hússzeleteket. Mindkét oldalukat 2-2 percig süssük, amíg már kissé megpirultak és a belsejük sem rózsaszín már. Szedjük ki, tegyük félre. Öntsük az alaplét a pecsenyeléhez a serpenyőbe, forrósítsuk fel, kevergessük, majd adjuk hozzá a citromlé kb. felét, a maradék margarint és a petrezselymet. Alacsony hőfokon a hússzeleteket a pecsenyelével együtt a serpenyőben még egyszer felforrósítjuk. Fűszerezzük, ízlés szerint még egy kis citromlevet adhatunk hozzá. Vegyük ki a hússzeleteket, tegyük tányérra, öntsük le a pecsenyelével, díszítsük citromszeletekkel. Vegyes zöldsalátával kiváló vacsora az egész családnak.
Roston sült pulyka
Hozzávalók: 1 közepes méretű pulyka, 1 citrom, 3 zellerszár, 2 közepes hagyma, 1 tk. só, 2 gerezd fokhagyma, 3 csokor petrezselyem, 4 tk. provanszi fűszerkeverék, 2 ek. olívaolaj, 2 csésze forró víz.
Elkészítése: Mialatt előmelegítjük a sütőt, tisztítsuk meg alaposan a szobahőmérsékletű madarat, távolítsuk el a maradék tollpihéket, mossuk ki kívül-belül és töröljük szárazra. A fél citrommal (a gyümölcsöt folyamatosan facsarva) dörzsöljük be a szárnyast kívül-belül. A két citromfelet a felkockázott zellerszárak, a felkockázott hagyma, a só, a fokhagyma, az apróra vágott petrezselyem és két tk. provanszi fűszer társaságában tegyük a pulyka belsejébe. A maradék fűszerrel és az olajjal dörzsöljük be kívülről is a húst, majd a lábakat és szárnyakat párban összekötve szorítsuk ezeket a madár testéhez. Helyezzük a pulykát a mellével lefelé a tepsibe, szórjuk mellé a maradék zellert és hagymát, öntsük alá a forró vizet. Tegyük a sütőbe és lassú tűzön süssük kb. 30 percig, majd fordítsuk meg és süssük további 45 percig. Ismét fordítsuk meg, a húst locsoljuk meg, majd süssük tovább újabb 30 percig. Ezt követően még újabb néhány megfordítás és locsolás után további 45-60 perc sütés következik. A teljes sütési idő 2,5-3 óra. Amikor elkészült, vegyük kis a sütőből, takarjuk le lazán megfelelő méretű alufóliával és hagyjuk pihenni a húst további 15 percig, majd tálaljuk.
Tipp: A provanszi fűszer házilag is előkészíthető, egyenlő arányban keverjünk össze bazsalikomot, oregánót, majoránnát és levendulát. Külön tárolhatjuk egy kisüvegben a többi fűszerekhez hasonlóan.
Forrás
szöveg: vital.hu
Képek: lorien.blog.hu és theopapa.hu