hirdetés

Partnereink

Sajtból készült finomságok svájci módra

hirdetés

Sajtból készült finomságok svájci módra

A svájci kantonokra különböző konyhák gyakoroltak befolyást, gasztronómiájuk éppolyan sokszínű, mint maga az ország. Hatott rá az olasz, a francia, de a német és az osztrák konyha is. Ám a hosszú évszázadok együttélése során mégiscsak kialakult egy sajátos arculatú nemzeti konyha.

A svájciak kedvelik a kiadós reggelit, ebédre fontos a leves, utána főétel és desszert következik, vacsorára komplett, előétellel kezdődő teljes menüsort fogyasztanak. Nagy borszakértők, gondosan választják meg az ételekhez illő borokat. A kávét tejjel isszák minden étkezés után. A tejtermékeket, sajtokat szinte minden ételcsoportnál felhasználják, de meleg ételeket is készítenek belőle. Ezek közül a legjellegzetesebb a fondue, aminek készítése egy külön szertartás, minden svájci számára. Hangulata barátságos légkört teremt. Ehhez a főzésre szánt üstöt bedörzsölik fokhagymával, többféle sajtot válogatnak össze, nagyon fontos a minőség és az arány. Borban, vagy sörben felfűzik az összedarabolt sajtokat, cseresznyepálinkát vagy konyakot öntenek hozzá, majd néhány perces forralás után egyéni ízlés szerint fűszerezik borssal, paprikával, és szerecsendióval. Mikor kellő sűrűségű a fondue, apróra darabolt kenyérrel kimártogatják, hozzá salátákat és isteni finom borokat fogyasztanak. A másik olvasztott sajtból készült ételük a racklett, amit ma már mi is ismerünk, és gyakran készíthetünk, akár egy baráti összejövetelen is. A racklettnél megvágott egész sajtokat tesznek a tűz fölé, úgy olvasztjuk meg és a lecsepegő sajtot fogyasztják. A húsok közül kedvelt a marhahús, a hegyi legelőkön ideális körülmények között tartják a szarvasmarhát, de fogyasztanak sertés, szárnyas, és persze vadhúsokat is. A zöldségeket, főzelékeket franciásan, vajban párolják, salátaönteteket, és önálló fogasként fogyasztják a salátát. Nemzeti eledelük a Rösti, amit főtt, apróra darabolt burgonyából nagyon sok féle változatban készítenek, általában vajban pirítják meg. Igényes, magas színvonalúak hidegkonyhai készítményeik, mindig a legmodernebb táplálkozási irányzatokat követik. Magas fokon áll a cukrászipar is Svájcban, olyan kiváló cukrászsüteményeik vannak, amelyek az egész világon híressé váltak, de az olaszoktól átvett fagylaltjaik, parféik és méltán megérnek minden pénzt, hiszen frenetikus íz élményt okoznak mindenkinek.

hirdetés

A svájciak a levesekben sem utolsók, hiszen mondhatni ők tudnak csak igazán krémleveseket készíteni. Az érdekes, hogy a levesek nagy részénél, főleg a krémleveseknél is nagyon nagy hangsúlyt kap a sajt, a fokhagyma és persze a prémium minőségű fűszerek. Kiválóan készítenek zöldséges és sajtos lepényeket is, amik előételnek, de akár főétel ként, vagy desszertként is tálalhatóak.

A svájci konyhákban az ételek nem több tucat hozzávalóból készülnek, de ami benne van, az biztos, hogy magas minőségű, hiszen a svájci precizitás nem csupán az órakészítésre jellemző, hanem az ételekre és magára az egész konyhaművészetre is. Minden elkészített ételükben van valami pikantéria, valami csavar, amitől elmondhatják azt, hogy ez svájci módra készült.

Képek: iranynyugat.blogspot.ro és maxkonyhaja.hu

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 11.23.

Ma Kelemen, Klementina napja van.

Padlizsános-répás rizstészta mogyoróval

Pillanatok alatt elkészíthető, energiadús fogás. Különösen ajánlott azoknak, akik imádják a keleties ízvilágú ételeket.

  • 2022-02-15 21:00
Egyedi rózsaszín kerül a híres kék festésbe

A BWT és az Alpine F1 Csapata stratégiai, hosszú távú partnerséget írt alá, amelynek értelmében az osztrák víztechnológia cég 2022-től az Alpine F1 Te...

  • 2022-02-15 18:02
Nagykőrösön találta meg új helyét hazánk egyetlen autós szafariparkja

Korábbi életterüknél jóval nagyobb, több mint harminchektáros területre költöznek a Magyar Nemzeti Cirkusz vadállatai, akik a nemzetközi állatvédelmi ...

  • 2022-02-15 16:44
Ingyen osztogatja részvényeit a startupper

Már egy 20 ezer forintos diszkont funkciós kártya vásárlásával is a Benefit Barcode Inc. részvényesévé válhatnak az új csatlakozók a startup alapítójá...

  • 2022-02-15 15:10
Itt van a leggyorsabb hamis carbonara!

Lehet, hogy szentségtörésnek fogható fel a következő recept az eredeti carbonara-val szemben. Viszont ez egy sokkal olcsóbb és gyorsabb verziója az ig...

  • 2022-02-15 14:00

hirdetés

Jó hírekkel jelentkezett a SZIN

Nemzetközi sztárokat és egy nagy csokor hazai fellépőt jelentett be első körben a legnagyobb nyárzáró bulink, a Szegedi Ifjúsági Napok. A Tisza-parti ...

  • 2022-02-15 12:30
Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonya-krémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészít...

  • 2022-02-14 12:00
A Kosnak szabadnapokra van szüksége

Lehet, hogy ma különösen kalandvágyónak érezheti magát. Ezért előfordulhat, hogy összeszedi a családját, bepattannak az autóba és elindulnak a hegyek ...

  • 2022-02-14 08:12
A jó főnök című film lett a Valenciában rendezett gála nagy nyertese

A jó főnök (El buen patrón) című film lett a nagy nyertes a legfontosabb spanyol filmes elismerés, a Goya-díj a vasárnap hajnalig tartó átadó ünnepség...

  • 2022-02-13 23:04
Tóth Evelin és Maria Mazzotta a Müpában

Két énekesnő lép színpadra a Müpa Dupla W című világzenei sorozatában február 18-án. Tóth Evelin Ewiwa! nevű formációjával zenél, mellette az olasz Ma...

  • 2022-02-13 21:48

Minden cikk

hirdetés

hirdetés