hirdetés

Partnereink

Itt vannak a legfinomabb olasz sajtok! (1. rész)

hirdetés

Itt vannak a legfinomabb olasz sajtok! (1. rész)

Olaszország a világ egyik legismertebb sajtnagyhatalma, ami annak is köszönhető, hogy itt találhatók az Alpok déli lejtői, ahol tehenet, bivalyt, kecskét, juhot egyaránt kiválóan lehet tartani. Már a rómaiak elkezdtek itt sajtot készíteni, nagyon sok recept csak hajszálnyit változott azóta.

Mintegy 450-féle sajtot tartanak számon, amelyek között sok csak nevében tér el egymástól a különböző tartományokban, de lényegében azonos típus. Észak-Olaszországban a sajtokat elsősorban tehéntejből készítik, Közép- és Dél-Olaszországban a juh- és kecskesajt is nagyon gyakori, Nápoly környékén pedig megtalálható a híres bivalysajt (mozzarella) is, bár egyre kisebb mennyiségben, sokszor helyettesítik tehéntejjel. Ezenkívül az időpont is eltér, ahonnan a sajtot érettnek minősítik: az igazán fiatal, friss sajtot a giovane, fresco vagy rtuovo jelzővel illetik, a közepesen vagy jól érett sajtot a stagionato vagy vecchio kifejezéssel, míg a nagyon érett sajtolt stravecchiónak hívják. De melyek is a legkedveltebb olasz sajtok? Íme, egy kis összeállítás!

hirdetés

Caciocavallo

Szicíliai sajtféleség. Keményebb állagú sajttésztából formázott, főleg mitológiai témájú alakokat gyúrnak belőle. Van közöttük mindenféle állatfej (ló, bika stb.), gyümölcsforma (főleg körte). Eredetileg bivalytejből, ma tehéntejből készített zsíros sajt, súlya 10 dkg-tól az 5 kg-ig terjedhet, sárgás színét a füstölés által nyeri. Asztali sajtként vagy sütve, kenyérre olvasztva, de tojással is fogyasztják.

Gorgonzola

Ami a franciáknak a Rokfort, az az olaszoknak a Gorgonzola. Nevét a Milánó fölött lévő Gorgonzola faluról kapta. Fűszeres, erős, tehéntejből készült sajtkülönlegesség. Manapság már akkora iránta az érdeklődés, hogy egész Lombardiából odahordják a tejet. Kerek, 25-30 cm-es átmérőjű, 16-20 cm magas, 6-12 kg súlyú sajt. Kékes-zöld penészerekkel átszőtt, szürke héjú, pikánsan savanyú ízű, zsírtartalma pedig 48%.

Dolcelotte

A Gorgonzola nemespenész-sajt egyik változata, amelyet, mint ahogy azt neve is mutatja (dolce=édes), édes tejből állítanak elő.

Stracchino

Tulajdonképpen gyűjtőfogalom, aminek tulajdonságai egy sor sajtfajtára jellemzőek, főleg Észak-Olaszországban. Tehéntejből készült, egészen lágy, krémes, enyhén kesernyés-savanykás utóízű asztali sajt. Közeli rokonai a Gorgonzola, a Taleggio és a Crescenza desszertsajt.

Taleggio

Elég zsíros, lágy asztali sajt enyhe penésszel, vajasan krémes, édes, kenhető, és esetenként kezeletlen tejből készül.

Fontina

Sok ínyenc számára ez a világ legjobb sajtja. Zsíros, ízletes, rugalmas, apró lyukacsos, érett alpesi sajt. Aosta völgyéből származik, ahol a Fontin-hegyről kapta a nevét. Különösen finomak a belőle készült fondük, de polentába is gyakran használják.

Fiore Sordo

Édes, érlelt állapotában pikánssá váló, igen ízletes szárd juhsajt, mely 2-3 kg-os korongokban készül.

(folyt.köv.)

Forrás: Grocceni.com, Kaldeneker

Képek: formaggio.itservicecoopmolise.com

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 11.22.

Ma Cecília napja van.

Padlizsános-répás rizstészta mogyoróval

Pillanatok alatt elkészíthető, energiadús fogás. Különösen ajánlott azoknak, akik imádják a keleties ízvilágú ételeket.

  • 2022-02-15 21:00
Egyedi rózsaszín kerül a híres kék festésbe

A BWT és az Alpine F1 Csapata stratégiai, hosszú távú partnerséget írt alá, amelynek értelmében az osztrák víztechnológia cég 2022-től az Alpine F1 Te...

  • 2022-02-15 18:02
Nagykőrösön találta meg új helyét hazánk egyetlen autós szafariparkja

Korábbi életterüknél jóval nagyobb, több mint harminchektáros területre költöznek a Magyar Nemzeti Cirkusz vadállatai, akik a nemzetközi állatvédelmi ...

  • 2022-02-15 16:44
Ingyen osztogatja részvényeit a startupper

Már egy 20 ezer forintos diszkont funkciós kártya vásárlásával is a Benefit Barcode Inc. részvényesévé válhatnak az új csatlakozók a startup alapítójá...

  • 2022-02-15 15:10
Itt van a leggyorsabb hamis carbonara!

Lehet, hogy szentségtörésnek fogható fel a következő recept az eredeti carbonara-val szemben. Viszont ez egy sokkal olcsóbb és gyorsabb verziója az ig...

  • 2022-02-15 14:00

hirdetés

Jó hírekkel jelentkezett a SZIN

Nemzetközi sztárokat és egy nagy csokor hazai fellépőt jelentett be első körben a legnagyobb nyárzáró bulink, a Szegedi Ifjúsági Napok. A Tisza-parti ...

  • 2022-02-15 12:30
Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonya-krémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészít...

  • 2022-02-14 12:00
A Kosnak szabadnapokra van szüksége

Lehet, hogy ma különösen kalandvágyónak érezheti magát. Ezért előfordulhat, hogy összeszedi a családját, bepattannak az autóba és elindulnak a hegyek ...

  • 2022-02-14 08:12
A jó főnök című film lett a Valenciában rendezett gála nagy nyertese

A jó főnök (El buen patrón) című film lett a nagy nyertes a legfontosabb spanyol filmes elismerés, a Goya-díj a vasárnap hajnalig tartó átadó ünnepség...

  • 2022-02-13 23:04
Tóth Evelin és Maria Mazzotta a Müpában

Két énekesnő lép színpadra a Müpa Dupla W című világzenei sorozatában február 18-án. Tóth Evelin Ewiwa! nevű formációjával zenél, mellette az olasz Ma...

  • 2022-02-13 21:48

Minden cikk

hirdetés

hirdetés