7 ok a stevia mellett
hirdetés
Jön a bikiniszezon, de koplalás helyett ott a fogyókúra, ami kerüli a magas kalóriatartalmú ételeket, és a cukrot. Az íz veled marad, ha süteményeidet, kedvenc italaid steviaval édesíted, így megmarad az íz, viszont elköszönhetsz a kilóktól.
A stevia egy különleges növény, amit már évszázadok óta használnak édesítésre, Paraguay guarani indiánjai. Ők egyszerűen csak „édes levélnek”, vagy „édesfűnek” mondják. Magyarul is többféleképpen mondják, szteviának, mások sztíviának, vagy mézfűnek mondják. Európában az 1880-as évek óta ismerik és használják is, amikor is egy természettudós és egy kémikus vizsgálatoknak vetették alá, és megállapították, hogy 300-szor édesebb, mint a cukor.
hirdetés
A növény cserjéje évelő, és nagyjából 60 cm magasra is megnő, levelei átlagosan 5 cm hosszúak. A stevia a steviolglükozidok, a steviosid és a rebaudisin együttes hatása miatt édes. Felhasználása édes italokban, süteményekben történik. Azt viszont kevesen tudják, hogy milyen sokrétű a jótékony hatása. Vannak olyan édesítőszer gyártók, mint a Sweet ’N Low, amelyek nem a növény szárát, hanem a leveleit használják fel, így még finomabb íz jön létre.
Az első ok, amiért érdemes steviat használnod, az az, hogy csak kevés kell belőle a kívánt íz eléréséhez. Második ok, hogy cukorbetegek is nyugodtan használhatják, nem emeli meg a vércukorszintet. Harmadik ok, hogy fogyókúrázóknak is kiváló lehet a felesleges kilók leadásához. Négyes pont: az E számok jegyzékében a stevia, mint alapanyag az E960-as számot kapta. 5-ik érv: ha beiktatjuk étkezéseinkbe, még az édesség utáni vágyunkat is csökkentheti. 6-os pont: a Sweet ’N Low stevia automata kiszerelése nagyszerű a mindennapi kávézáshoz és teázáshoz, sőt praktikusan magaddal viheted a táskádban is. Hetedszerre pedig, megédesítheted vele a limonádédat, a mostanában egyre népszerűbb chia pudingot, joghurtokat, vagy éppen a család kedvenc gyümölcstortáját.
Ha szeretnéd letesztelni, íme egy egyszerű stevias recept, hogy a gyakorlatban is kipróbálhasd az eddig olvasottakat.
Joghurtos-citrusos epertorta steviaval (12 szeletes tortához)
A piskótához hozzávalók: 3 db tojás, 7,5 dkg liszt, 7,5 dkg cukor helyett 8 szem Sweet ’N Low stevia édesítőszer.
A krémhez: 2x400 gramm natúrjoghurt, 0.5 liter hulala növényi tejszín, 2 tasak instant zselépor, és Sweet ’N Low édesítőszer ízlés szerint, valamint citrom, narancs, lime héja és leve!
Tetejére díszítésnek 50 dkg friss, érett eper, 0,3 liter eperlé, 1 tasak instant zselépor.
Elkészítés: szétválasztjuk a tojásokat, külön-külön az édesítőszerrel habosra verjük a habverővel, majd lassan hozzákeverjük a lisztet, végül előmelegített sütőben 170 fokon készre sütjük. Majd félretesszük kihűlni.
Ezután elkészítjük a krémet. Használhatunk hidegen keverős instant zselét. Keverőtálba tesszük a natúr joghurtot, a stevia édesítőszert hozzáadjuk, ezután a citrusok levét és héját, az elsőnek kemény habbá vert növényi tejszínt és zseléport. Ezt jól kikeverve egy kemény krémet kapunk, ami majd később a hűtés során szilárdul meg.
Az elkészült krémet a tortaformában a piskóta tetejére tesszük, és simára elkenjük.
Az epret ízlés szerint daraboljuk, felezzük, vagy szeleteljük, dekoratívan elhelyezzük a krém tetején. Az eperléből pedig az instant zselépor hozzáadagolásával zselét készítünk, ezt majd a szeletelt eperre öntjük. Hat órát állni hagyjuk a hűtőszekrényben és utána már tálalható is.
Kiváló desszert, és könnyű elkészíteni.