A betyárját! - Finom betyáros ételek
hirdetés
A betyárok nagyon finom és laktató ételeket készítettek, mert bujkálásuk során sosem tudták, mikor pihenhetnek meg, mikor jutnak élelemhez. Most megosztunk néhány "betyárságot".
hirdetés
Betyárgaluska
Hozzávalók: 30 dkg liszt, 2 tojás, 10 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 1 kávéskanál pirospaprika, 2 dl tejföl só.
Elkészítés: A lisztből, tojásból, sóból kevés víz hozzáadásával közepesen kemény galuskatésztát keverünk, de nem dolgozzuk ki, hanem fél óráig állni hagyjuk. Utána lobogó sós vízbe kanállal galuskákat szaggatunk belőle. Az apró kockára vágott szalonnát ropogósra sütjük, a pörcöt kiszedjük és félretesszük. A megfőtt és leszűrt galuskát a szalonnazsírba szedjük, meghintjük a pirospaprikával, ráöntjük a tejfölt, átforrósítjuk, és a tetejére szórjuk a pörcöt. Végül meghintjük a lisztbe forgatott, bő olajban ropogósra sütött hagymakarikákkal. Frissen salátával kínáljuk.
Töltött betyárpecsenye
Hozzávalók: 60 dkg sertéstarja, 20 dkg sertés apróhús, 1 zsemle, 1 tojás, 2 gerezd fokhagyma, 5 dkg liszt, 1 fej vöröshagyma, só, őrölt bors, őrölt pirospaprika, étolaj a sütéshez.
Elkészítés: A tarjából négy nagy szeletet vágunk, kiveregetjük, meghintjük sóval és borssal. Az apróhúst ledaráljuk, hozzáadjuk a beáztatott és jól kinyomkodott zsemlét, a tojást, majd sóval, pirospaprikával, borssal, zúzott fokhagymával és pirított hagymával fűszerezzük. Ezt a tölteléket a hússzeleteken elosztjuk, majd a húst összehajtjuk, és paprikás lisztbe forgatjuk. Kevés forró olajban mindkét oldalukat pirosra sütjük. Köretnek sült burgonyát és idénysalátát kínálunk mellé.
Betyárgulyás
Hozzávalók: 25 dkg füstölt sertéshús, 25 krumpli, 1 sárgarépa, 1 fehérrépa, 1 fej hagyma, 1 marék csipetke, 2 dkg zsír, 2 babérlevél, 1 mokkáskanál pirospaprika, késhegynyi szódabikarbóna, 1 kávéskanál kristálycukor, 1 ek ketchup, 4-5 cm piros arany, 12-15 szem köménymag, só
Elkészítés: A hagymát felkockázva a zsiradékon megpirítjuk, a kockára vágott húst átforgatjuk rajta, míg kifehéredik. Hozzákeverjük a pirospaprikát, felengedjük húslével, míg éppen csak ellepi és hozzáadjuk a fűszereket. Fedő alatt, kislángon addig főzzük, amíg a hús már majdnem megpuhul. Ekkor hozzáadjuk a kockára vágott krumplit, a karikára vágott répákat és sóval ízesítjük. Lassú tűzön készre főzzük. Ha kész, csipetkét főzünk bele
Betyárhús
Hozzávalók: 60 dkg sertés szűzpecsenye, 30 dkg húsos, füstölt szalonna, 50 dkg hagyma, só, őrölt bors.
A szűzpecsenyét ujjnyi vastagra felszeleteljük, és kissé kiverjük. A füstölt szalonnát 2-3 milliméter vastag, a húsoknál valamivel kisebb szeletekre vágjuk. A hagymákat félbe vágjuk. A hússzeleteket sózzuk, borsozzuk és a füstölt szalonnával meg a hagymával váltakozva, nyársakra húzzuk, és megsütjük.
Betyárleves
Harminc dkg kicsontozott és bőrétől megtisztított csirkehúst és 30 dkg sertéshúst egyforma nagy kockákra vágunk. Hideg vízben feltesszük főni. Első habjait leszedjük. A felforrt levest kockákra vágott leveszöldséggel bezöldségezzük. Sóval, szemes borssal, 1 gerezd fokhagymával ízesítjük. Mikor a hús megpuhult, akkor csuszatésztát főzünk bele. Finomra vágott petrezselyemmel meghintve, ecetes tormával tálaljuk.
Betyárbatyu
Hozzávalók: csirkemell filé, füstölt szalonna, debreceni kolbász, vöröshagyma, lilahagyma fokhagyma gomba (ha van, akkor erdei, de jó a csiperke is), kakukkfű, rozmaring, só.
Elkészítés: A csirkemell filéket kb. kétujjnyi széles csíkokra vágom, megsózom. A szalonnát, a gombát és a fokhagymát felszeletelem, a hagymákat - nagyságuktól függően - félbe-negyedbe vágom. Alufóliából letépek 2 kb. 40 centis csíkot, egymásra merőlegesen fordítom őket, kicsit megolajozom középen. Rápakolok először 1 szelet szalonnát, rá 2-3 csík csirkemellet, megszórom rozmaringgal és kakukkfűvel (ha van, akkor frisset használok, ha nincs, jó a szárított is). Utána rárakom a szeletelt gombát, a hagymákat és a fokhagymát, végül megkoronázom fél pár debrecenivel. A fóliát batyu-szerűen összefogom, ügyelek rá, hogy elég laza legyen, így sütés közben nem feszíti szét a keletkező gőz. Forró sütőben kb. 1 óra alatt megsütöm. Amikor készen van, mindenkinek a tányérjára teszek 1-1 batyut, széthúzom a tetejét és így tálalom. Tetszés szerinti vegyes salátát, esetleg krumplipürét adok hozzá.
Ha ezen felül szeretnénk laktatós finom ételeket készíteni, akkor javasolni tudunk néhány finom krumplis receptet is!