A gyors megoldások kedvelőinek – Torták sütés nélkül
hirdetés
Minden ember szereti a hasát. Mindegy, hogy előétel vagy főfogás, netán desszert, enni szeretünk. Azonban nagyon kevesen szeretnek órákig a konyhában főzőcskézni, sütögetni. Az ő kedvükért még nagyon régen kitalálták a sütés nélküli tortarecepteket. Olyan ínycsiklandozó édességekről van szó, amelyek könnyen, gyorsan elkészülnek és még a takarításra is jut idő.
Rendszerint e torták alapja egy keményebb alsó réteg, leginkább keksz, babapiskóta vagy más morzsa. Erre jön a krém, ami nem igényel nagy gasztronómiai ismereteket, mert csak a hozzávalókat kell összekeverni. Ajánlott a kész mesterművet pár órára a hűtőbe helyezni, mert másképp nem dermed meg és a felszeletelésnél gond lehet az elfolyó massza.
hirdetés
A krémek többfélék lehetnek: csokisak, gyümölcsösek, alkoholosak, vaníliásak. Mindenki kedvére válogathat és dobhatja majd fel az ünnepi menüt különleges ízekkel. A legegyszerűbb, ha a massza alapja a joghurt, de lehet krémesíteni tejföllel, tejszínnel, vajjal is, attól függően, hogy az ízlése mit diktál.
Karamelles almatorta
Első receptünk hozzávalói:
2 kg alma
40 dkg babapiskóta
100 g vaj
20 dkg cukor
1 dl tej
1 teáskanál fahéj (tej)
Elkészítése roppant egyszerű: Kiválasztjuk a tálcát vagy tartót, amin a tortát szeretnénk felszolgálni. Az alját telerakjuk babapiskótával, jó szorosan, hogy az alma leve ne folyjék ki. Az almákat meghámozzuk, lereszeljük, majd megszórjuk ízlés szerinti fahéjjal. A vajat és a cukrot egy edényben melegítjük, amíg barnás színe nem lesz, majd lassan tejet adunk hozzá. Az így kapott masszát még 15-20 percig lassan kevergetjük. Ha ez kész, kicsit kiszorítjuk az alma levét, hogy ne hígítsa túlságosan a krémet. A reszelt almára ráöntjük a vajas-cukros-tejes keveréket, majd összekeverjük. Ezt tesszük a babapiskótára. Ha nagyon folyékonyra sikerült, lehet bele babapiskóta morzsákat szórni. Az almát eligazítjuk az alapon, majd pár órára hűtőbe tesszük. Ízlés szerint díszítjük.
Egy másik csudijó recept: Mexikói csokitorta
Hozzávalók:
40dkg félédes tortabevonó
3dl tejszín
2 érett mangó
20dkg csokoládés keksz
8dkg vaj
3 evőkanál tequila
Elkészítés:
A tortabevonó háromnegyedét darabokra törjük, majd a forró tejszínben megolvasztjuk. Ezt jó sok időre félretesszük hűlni. A kekszet ledaráljuk, hogy morzsa legyen belőle. Ehhez megolvasztjuk a vajat és összegyúrjuk ezeket és a tálca alján alaposan lenyomkodjuk, és a hűtőbe tesszük. A mangót meghámozzuk és vékony szeletekre vágjuk. Egy részét a kekszmorzsára helyezzük, a másikat meghagyjuk díszítésnek. A csokoládés tejszínt habbá verjük és hozzáadjuk a tequilát. Rásimítjuk a krémet az alapra. Ízlés szerint mangóval díszítjük, majd megszórjuk a maradék tortabevonóval.
Szedres tejszínes csoda
És a végére maradt egy joghurtos finomság:
Hozzávalók:
20 dkg fehér csoki
2,5 dkg vaj (ha be tudjuk szerezni, kókuszzsírral még jobb)
10 dkg fagylaltostya
35 dkg szeder (használhatunk málnát, vagy egyéb bogyós gyümölcsöket, akár többet is egyszerre
8 lap fehér zselatin
5 dl gyümölcsös joghurt (vagy író)
10 dkg cukor
4,5 dl tejszín
A díszítésre is gondolva kelleni fog még néhány szem gyümölcs és ostya.
Elkészítés:
A fehér csokit és a vajat forró gőzön egy tálban megolvasztjuk. Az ostyát apró darabokra törjük, ledaráljuk, majd hozzákeverjük az olvasztott vaj-csoki kombóhoz. Ezt a masszát a tortaforma aljára nyomkodjuk. A hűtőbe téve megdermesztjük.
A töltelék elkészítéséhez a szedret megtisztítjuk, jól lecsepegtetjük. A zselatint a tasakon található előírás szerint beáztatjuk. A joghurtba/íróba belekeverjük a cukrot. A zselatint kinyomkodjuk, majd egy lábasban melegítjük (nem főzzük), amíg fel nem olvad. A joghurtot folyamatosan adagolva hozzá összekeverjük a kettőt, és szintén hideg helyre tesszük.
Ha kezd megdermedni a tejszín, kemény habbá verjük, és beleforgatjuk a szederrel együtt az imént elkészített töltelékbe. Szinte mindennel kész vagyunk. Már csak annyi van hátra, hogy ezt a krémet szépen a tortaalapra simítjuk, és a hűtőbe téve várjuk, hogy elérje a megfelelő állagot. Ízlés szerint szederrel díszítjük.
Ha mégis sütni szeretnénk valamit, de ugyanakkor legyen egyszerű, akkor javasoljuk a körtés tejbegríztorta elkészítését!