A legfinomabb marhahúsos fogások
hirdetés
A marhahúsnak vannak nagyon egészséges tulajdonságai, és ha megfelelő húst veszünk, és megfelelő módon készítjük el, még akár egy hatékony fogyókúra része is lehet.
A marhahús talán az egyik leggazdagabb élelmiszer. Tartalmazza az összes fontos tápanyagot, ráadásul a többi húshoz, fehérjeforráshoz képest sokkal koncentráltabb formában. A marhahús az egyik legfontosabb fehérje, B12 vitamin és cink forrása a szervezetnek. A gabonák és magvak után a marha tartalmazza a legtöbb vasat. Ha szeretnénk valami kimondottan finomat és egészségeset készíteni, akkor a következő recepteket érdemes kipróbálni.
hirdetés
Rostélyos salsa szósszal és steak burgonyával
Hozzávalók a rostélyoshoz: 80 dkg marharostélyos, 8 ek olívaolaj, 2 tk szemes bors, só.
Hozzávalók a salsához: 1 csokor felaprított petrezselyemzöld, 0,6 dl fehérborecet, só, 1 ek egész bors, 2 tk szárított oregánó, 1 tk Cayenne-bors, 1 dl olívaolaj, 1 fej lila hagyma, 2 paradicsom, 2 gerezd fokhagyma.
Elkészítés: A salsához aprítsuk fel a kétféle hagymát és a koktélparadicsomot, és tegyük tálba a petrezselyemmel együtt. Locsoljuk meg az ecettel, az olívaolajjal, és szórjuk meg egy csipet sóval és a fűszerekkel. Tegyük hűtőbe, és érleljük 2 órán keresztül. Vágjuk 4 szeletre a húst, majd dörzsöljük be az olajjal, és pihentessük 30 percig. Mozsárban törjük durvára a borsot, és hempergessük meg benne a szeleteket. Serpenyőben forrósítsuk fel a maradék olajat, és pirítsuk meg rajta a szeleteket minden oldalról, majd tegyük át őket tepsibe, sózzuk meg ízlés szerint, és toljuk a 160 fokra előmelegített sütőbe 20 percre. Kínáljuk mellé a fűszeres salsát. Köretként készítsünk steak burgonyát.
Húsos ravioli mascarponés paprikamártással
Hozzávalók a tésztához: 40 dkg finomliszt, 3 db tojás, 1 tk só, kb 0,5 dl víz, 1 ek olivaolaj.
Hozzávalók a töltelékhez: 30 dkg darált marha vagy sertéshús, 1 db vöröshagyma, 10 dkg krémsajt, 2 ek reszelt parmezán, 4 ek olaj, só, bors, fél csokor petrezselyemzöld.
Hozzávalók a mártáshoz: 15 dkg krémsajt, 1 db kápia paprika, 1,5 dl főzőtejszín, 2 ek Piros Arany, 3 gerezd fokhagyma, 3 ek olaj, só, bors, fél csokor petrezselyemzöld.
Hozzávalók a kenéshez és a tálaláshoz: 1 db tojás, reszelt parmezán sajt ízlés szerint.
Elkészítés: A lisztet mérjük ki, majd tegyük egy nyújtódeszkára. Közepére üssük a tojásokat és egy villa segítségével keverjük el a liszttel. Beleszórunk egy teáskanál sót, és az olivaolajat is hozzáadjuk. Amikor villával már nehéz dolgozni, akkor kézzel kezdjük összegyúrni. Csak annyi vizet tegyünk hozzá, hogy segítsen az összeállításban. Keményebb tésztát kell kapjunk! Szobahőmérsékleten, letakarva hagyjuk a tésztát pihenni kb 1 órán át. Ezalatt elkészítjük a tölteléket: a vöröshagymát apró kockákra vágjuk, és az olajon üvegesre pirítjuk. Ekkor hozzáadjuk a darált húst, sózzuk, borsozzuk. Kb. 15 perc alatt összesütjük, majd félrehúzzuk a tűzről és kihűtjük. Ezután belekeverjük a reszelt parmezánt, a krémsajtot és az apróra vágott petrezselyemzöldet. A tésztát négy részre osztjuk. Mindegyiket, enyhén lisztezett felületen, vékonyra nyújtjuk egy sodrófával. Az egyes részekből kis golyókat gyúrunk és amennyire csak tudjuk, annyira vékonyra nyújtjuk őket. A két tésztacsíkot egymással párhuzamosan lefektetünk egy lisztezett felületre. Egy-egy teáskanál tölteléket ráhalmozunk az egyik tésztalapra úgy, hogy közben hagyunk kb. 5 centiméteres távolságot a halmok között. A halmok közötti részeket, a felvert tojással lekenjük. Ráhelyezünk egy üres tésztacsíkot, amit két töltelékkupac között lenyomkodunk, majd kerek kiszúróval kiszaggatjuk. Ha tartunk attól, hogy a töltelék kifolyik, akkor a körök széleit még villával nyomkodjuk le. Ezt a folyamatot a másik két tésztalappal ugyanígy megcsináljuk. A tésztabatyukat forrásban lévő sós vízbe rakjuk, kifőzzük, leszűrjük. Elkészítjük a paprikamártást: az olajon megdinszteljük az apróra vágott fokhagymát. Hozzáadjuk az apró kockára vágott kápia paprikát, és összesütjük. A krémsajttal elkeverjük, és ízesítjük sóval, borssal, Piros Arannyal. Felöntjük a tejszínnel, és pár perc alatt összeforraljuk. A végén friss, apróra vágott petrezselyemzölddel megszórjuk. A frissen kifőzött házi raviolinkat bőségesen meglocsoljuk a mártással, és, aki szereti, parmezánnal megszórva fogyaszthatja.
Forrás: Mindmegette
Képek: mindmegette.hu, mindmegette