A legszörnyűbb ételek, amiket magadba tömsz
hirdetés
Már-már közhely arról beszélni, hogy mi az egészségtelen és miért, illetve hogy ne egyél ilyen ételeket, mert leendő krónikus betegségeidnek szolgáltatod a táptalajt. S mivel közhely, ezért többnyire nem is foglalkozunk a kérdéssel, mondván, hogy ma alig akad olyan étel, amire ne mondaná azt a dietetikus, vagy a táplálkozási szakértő, hogy ártalmas.
Mi pedig ugyanúgy rohangálunk tovább az utcán ügyes-bajos életünket üldözve, kezünkben kólával és pizzaszeletekkel, ereinkben pedig az időzített bombával.
hirdetés
Szinte minden alkalommal beviszel a szervezetedbe egy keveset a hidrogénezett növényi olajok felhasználásával készült élelmiszerekből (vagy épp egyáltalán nem egy keveset), ha gyorsétteremben eszel. De nem csak a hasábburgonya van telepumpálva hidrogénezett növényi olajokkal, de lényegében minden olyan készétel is, mint a levesporok, vagy a salátaöntetek. A háztartás legszörnyűbb, ám sajnos állandó vendége ebből a csapatból a margarin.
A másik legrosszabb étel-kategória nem más, mint az előre fagyasztott péksütemények széles skálája. A fölösleges szénhidrát bevitel állatorvosi lovának tekinthető valamennyi pogácsa, grissini és miegymás, amit manapság (viszonylag) fillérekért vásárolhatunk úton-útfélen. Hidrogénezett növényi olajágyon kisütött műanyagról van szó, mely még akkor is kerülendő, ha minden bizonnyal minőségi alapanyagok felhasználásával készült, hiszen aki napi rendszerességgel iktatja be reggeliként, vagy tízóraiként az ilyen „péksütemények”, szénhidrátbombák fogyasztását, az a cukorbetegség, a kóros elhízás és a szív- és érrendszeri megbetegedések jelentős részének is kiteheti magát.
Nagy divat az energiaital is, pedig kávé helyett fogyasztani egész egyszerűen életveszélyes a szívre nézve. De minden más szénsavas üdítő is mérgezi az embert, ha rendszeresen fogyasztja, még akkor is, ha cukormentes, hiszen az édesítőszerek bár kivonják a cukrot az italból, rengeteg egyéb kártékony hatással helyettesítik a cukor negatívumait.
Aztán itt vannak a gyors éttermi ételek is… Ezekkel az a baj, hogy olcsó és rossz minőségű alapanyagokból és rengeteg hidrogénezett olaj felhasználásával készülnek, s az esetek többségében kombinálva jelennek meg a gyorsfagyasztott kenyérfélékkel. Mindemellett nyomokban sem tartalmaznak olyat, amire a szervezetnek szüksége volna (nyomelemek, rostok, vitaminok).
Végezetül: a chipsek, a krékerek és a kategória hasonló képviselői magukban hordoznak szinte minden olyan tulajdonságot, mely ahhoz kell, hogy egy étellel kapcsolatban bátran alkalmazhassuk az ártalmas jelzőt. Rendszeres fogyasztásuk emésztési zavarokat okozhat akár rövid távon is.
Minden persze nem azt jeleni, hogy soha ne együnk, vagy igyunk ilyen típusú élelmiszereket. Csupán arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy ezek az ételek nem alkalmasak arra, hogy érdemleges, hétköznapi fogyaszthatóságú ételekként gondoljunk rájuk.
Lehet, hogy egy tál, friss zöldségekből összevágott saláta kevésbé laktat, mint egy zsíros hamburger, de épp ez a cél: nem kéne megterheljük szervezetünket olyan ennivalókkal, amiknek a kalória értéke túl nagy, ugyanakkor cseppet sem táplál, mert hiányoznak belőle a szervezetet működtető vitaminok, nyomelemek.