hirdetés

Partnereink

A márványsajtos karfiolleves és a mustáros harcsa titka

hirdetés

A márványsajtos karfiolleves és a mustáros harcsa titka

Remek lehetőség van arra, hogy kicsit különlegessé tegyük a szökőév adta +1 napot. Hiszen csak négyévente van februárban 29 nap, nemde?

Minden bizonnyal készítettünk már karfiollevest, de nem mindegy, hogy feldobjuk-e valamivel vagy sem. Ugyanez a helyzet a harcsával is, egy kis mustármártással bolondítva abszolút különlegessé válik. De ne csak levest és második fogást készítsünk, utolsóként egy jó kis kedvencet, a diós krémes elkészítését fogjuk bemutatni.

hirdetés

Márványsajtos karfiolleves

Hozzávalók: 1 fej karfiol, 1 evőkanál vaj, 2–3 gerezd fokhagyma, 0,5 l tej, fehér bors, őrölt szerecsendió, só, 1 zöldségleves kocka, 2 dl tejszín, 10 dkg márványsajt vagy füstölt sajt.

A karfiolt szedjük szét rózsáira és mossuk meg alaposan. Egy lábasba tegyük be a vajat és a finomra vágott fokhagymát, majd addig hevítsük, míg a fokhagyma sisteregni nem kezd. Tegyük bele a karfiolrózsákat és engedjük fel vízzel és a 0,5 l tejjel. Fűszerezzük fehér borssal, szerecsendióval, sóval, és tegyük bele a zöldségleves kockát is. Addig főzzük, míg a karfiol puha nem lesz. Tejszínnel dúsítsuk fel és egy darabka márványsajtot vagy füstölt sajtot is morzsoljunk bele. Forraljuk jól össze, majd merülőmixerrel pürésítsük. Tálaláskor finomra vágott petrezselyemzölddel és metélőhagymával szórjuk meg alaposan.

Harcsa mustármártással

Hozzávalók: 1 csokor újhagyma, 4 kicsi savanyú uborka, 1 gerezd fokhagyma, 2 púpos evőkanál mustár, 1 púpos evőkanál étkezési keményítő, 3 dl tejszín, 2 dl tejföl, 80 dkg harcsaszelet (7-8 szelet), só és frissen őrölt bors, 3 evőkanál vaj, 3 evőkanál olaj, 2 evőkanál száraz fehérbor, 1 citrom

Elkészítés: Az újhagymák fehér részét és a uborkákat vékonyan felkarikázzuk, a megpucolt fokhagymát apróra vágjuk, majd a mártáshoz egy tálkában kézi haberővel simára keverjük az étkezési keményítőt a mustárral, a tejföllel meg a tejszínnel. A haldarabokat 2 centis kockákra vágjuk – középső, szinte csontkeménységű gerincüket kihagyjuk –, aztán beleszórjuk őket egy tálba. Rájuk hintünk sót, borsot meg lisztet, és kicsit össze is forgatjuk a kockákat benne. A sütéshez egy nagy és mély serpenyőben finoman összeolvasztjuk a vajat az olajjal, majd közepesen lángon megsütjük a halkockákat. Szűrőlapáttal kihalászom őket, majd a forró olajba beleszórjuk az újhagyma karikákat és megpároljuk őket.  Hozzákeverjük a fokhagymát is, majd felöntjük borral. Amikor fél perc múlva megcsapja orromat a fokhagyma illata, egy pillanatra erősebbre veszem a lángot, és ráöntöm a hagymákra a fehérbort. A serpenyőbe öntjük a mustáros-keményítős mártásalapot is, utána visszatesszük a harcsakockákat, az uborkakarikákat, a citrom reszelt héját, és folyamatosan kevergetve néhány perc alatt besűrítjük a mártást.

Diós krémes

Hozzávalók: 5 tojás, 30 dkg porcukor (tésztába), 10 evőkanál víz, 28–30 dkg darált dió, 16 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 8 evőkanál tej, 20 dkg vaj, 25 dkg cukor (töltelékbe), 15 dkg cukor (mázhoz), egy fél dl víz, 3 evőkanál kakaópor

Elkészítés: Az 5 tojás sárgáját, 30 dkg porcukrot, 10 evőkanál vízzel habosra keverjük, hozzáadunk 12 dkg darált diót, 16 dkg lisztet, 1 sütőport és az 5 tojás habját. Kb. 30 perc alatt megsütjük. A krémhez 16 dkg darált diót 8 evőkanál tejjel felfőzünk. 16 dkg vajat 25 dkg cukorral kikeverünk, és hozzáadjuk a dióhoz. A sült tészta tetejét rummal vagy rumaromával meglocsoljuk, és rákenjük a krémet. A mázhoz 15 dkg cukrot, 0,5 dl vízzel, 3 evőkanál kakaóporral sűrűre főzzük, majd 4 dkg vajat belekeverünk a tűzről levéve, kihűtve, hidegen a krém tetejére kenjük. (A máz mennyiségeit pontosan be kell tartani, mert ha hígabbra sikerül, lefolyik, és nehezen dermed meg.) Szeletelni másnap lehet.

Képek: nosalty.humindmegette.hu

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 04.29.

Ma Péter napja van.

Padlizsános-répás rizstészta mogyoróval

Pillanatok alatt elkészíthető, energiadús fogás. Különösen ajánlott azoknak, akik imádják a keleties ízvilágú ételeket.

  • 2022-02-15 21:00
Egyedi rózsaszín kerül a híres kék festésbe

A BWT és az Alpine F1 Csapata stratégiai, hosszú távú partnerséget írt alá, amelynek értelmében az osztrák víztechnológia cég 2022-től az Alpine F1 Te...

  • 2022-02-15 18:02
Nagykőrösön találta meg új helyét hazánk egyetlen autós szafariparkja

Korábbi életterüknél jóval nagyobb, több mint harminchektáros területre költöznek a Magyar Nemzeti Cirkusz vadállatai, akik a nemzetközi állatvédelmi ...

  • 2022-02-15 16:44
Ingyen osztogatja részvényeit a startupper

Már egy 20 ezer forintos diszkont funkciós kártya vásárlásával is a Benefit Barcode Inc. részvényesévé válhatnak az új csatlakozók a startup alapítójá...

  • 2022-02-15 15:10
Itt van a leggyorsabb hamis carbonara!

Lehet, hogy szentségtörésnek fogható fel a következő recept az eredeti carbonara-val szemben. Viszont ez egy sokkal olcsóbb és gyorsabb verziója az ig...

  • 2022-02-15 14:00

hirdetés

Jó hírekkel jelentkezett a SZIN

Nemzetközi sztárokat és egy nagy csokor hazai fellépőt jelentett be első körben a legnagyobb nyárzáró bulink, a Szegedi Ifjúsági Napok. A Tisza-parti ...

  • 2022-02-15 12:30
Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonya-krémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészít...

  • 2022-02-14 12:00
A Kosnak szabadnapokra van szüksége

Lehet, hogy ma különösen kalandvágyónak érezheti magát. Ezért előfordulhat, hogy összeszedi a családját, bepattannak az autóba és elindulnak a hegyek ...

  • 2022-02-14 08:12
A jó főnök című film lett a Valenciában rendezett gála nagy nyertese

A jó főnök (El buen patrón) című film lett a nagy nyertes a legfontosabb spanyol filmes elismerés, a Goya-díj a vasárnap hajnalig tartó átadó ünnepség...

  • 2022-02-13 23:04
Tóth Evelin és Maria Mazzotta a Müpában

Két énekesnő lép színpadra a Müpa Dupla W című világzenei sorozatában február 18-án. Tóth Evelin Ewiwa! nevű formációjával zenél, mellette az olasz Ma...

  • 2022-02-13 21:48

Minden cikk

hirdetés

hirdetés