A pulyka nem csak mérges… Finom is!
hirdetés
Aki már unja a csirkét, mégis ragaszkodik ahhoz, hogy szárnyas húsból készítsen finom ételeket, annak most itt a nagy lehetőség erre. Ugyanis jobbnál jobb recepteket osztunk meg veled, hogy a konyhában igazán jókat készíts el. Még akkor is, ha egyes ételek elkészítése nehézkésnek tűnik, az eredmény majd kárpótolni fog téged!
A szárnyasok terén a második legkedveltebb hús a pulykahús. Különösen ünnepekkor népszerű az elkészítése, ami valószínűleg az amerikai hálaadás ünnepe miatt vált elterjedté Európában is.
hirdetés
Alufóliában párolt pulykamell
Hozzávalók a következők: 70-80 dkg pulykamell, 2 evőkanál méz, 1 evőkanál ketchup, 5 dkg mazsola, 3 dkg fenyőmag, 1 dl száraz fehérbor, zsálya, só, fehérbor
Elkészítés a következőképpen zajlik: A pulykamellet kockára vágjuk (kb. 2 cm), és egy tálban összekeverjük a többi hozzávalóval. Kb. 4 részre osztjuk, majd adagonként dupla alufóliába csomagoljuk. Egy tányér lehet a segítség, amit kibélelünk alufóliával, belerakjuk a pulykahúst, majd összezárjuk a fóliát. Tepsibe helyezzük a csomagokat, és közepes hőfokon készre sütjük (kb. 1 óra). Sütés után hagyjuk a zárt csomagban tálalásig. Bármilyen körettel, és salátával tálalható. Kerti partin is érdemes kipróbálni faszénparázson sütve.
Aszalt szilvával töltött pulykamell tekercsek
Aszalt szilvát vörösborba áztatunk legalább egy napig, majd kimagozzuk. A pulykamell szeleteket kicsit kiverjük, sózzuk, borsozzuk, majd minden szeletet hosszába telerakunk az áztatott, lecsöpögtetett szilvával. Felcsavarjuk, és szalonnával becsavarjuk, majd megtűzzük, vagy összekötözzük. Egy kisebb tepsibe egy kis vajat olvasztunk, ráhelyezzük a hústekercseket és pirosra sütjük.
Gombás pulykaragu
Hozzávalók a következők: 1db pulyka felsőcomb, 40 dkg gomba, 1 nagy vöröshagyma, 1 evők. Citromlé, 2 dl fehérbor, 2 dl tejföl, 2-3 teásk. étkezési keményítő, pirospaprika, só, bors, olaj.
A pulykacombot apró kockára vágjuk, majd serpenyőben kb. 2 evőkanál olajon folyamatos kevergetés közben pirítjuk. Addig sütjük így, amíg a leve elfő. Ezután kivesszük a húst a serpenyőből és félretesszük. A kockára vágott hagymát rádobjuk a visszamaradt zsiradékra (ha kell, teszünk hozzá kis vajat) üvegesre pirítjuk, majd rátesszük az előzőleg vékony szeletekre vagdalt, és egy kanál citromlével meglocsolt gombát. Fedő alatt 5 percig így pároljuk, majd hozzárakjuk a félretett húst, sózzuk, borsozzuk, és együtt pároljuk tovább. Közben a tejfölt összekeverjük a keményítővel és a pirospaprikával. Ha a hús és a gomba megpuhult, hozzáöntjük a fehérbort, és a keményítős tejföllel besűrítjük úgy, hogy pár percig együtt főzzük. Galuskával, vagy burgonyakrokettel tálaljuk.
Narancsos pulykamell
Egy szép nagy, vagy két kisebb pulykamell bőrét kétoldalt felhajtjuk, és gyufaszál vékony szalonnacsíkokkal, és a fehér része nélkül meghámozott, finomra vágott narancshéjjal megtűzdeljük. A pulyka bőrét visszahajtjuk, enyhén sózzuk, és vajjal bekenjük. Vékony szalonnaszeletekkel beborítjuk a húst, majd dupla alufóliába becsomagoljuk. Tepsibe helyezzük, és annyi ideig sütjük, ahány dekás a hús. Utána a fóliát lebontjuk, és tovább sütjük, míg szép pirosra sül.
Narancsmártás: Egy narancs sárga héját nagyon vékony szeletekre vágjuk, és annyi vízben, amennyi ellepi, megfőzzük. Egy másik lábosban megpirítunk egy evőkanál cukrot, felöntjük a leszűrt narancslével, és felfőzzük, hogy a cukor elolvadjon. Két deci tejszínt simára keverünk egy kanál liszttel, és besűrítjük a mártást forralással. Közben két kifacsart narancs levét pár csepp citromlével és kevés sóval ízesítjük, és a mártáshoz adjuk. Tehetünk még bele egy kupica konyakot is, ha gyerekek nem fogyasztják.
A sült húst kicsontozzuk, szeleteljük, és friss narancsszeletekkel díszítve tálaljuk. A mártást külön tálkába, vagy akár félbevágott narancshéjban tálaljuk. Krumplipüré illik hozzá.