hirdetés

Partnereink

Az olasz tésztákról

hirdetés

Az olasz tésztákról

Ha tésztavásárláskor elbizonytalanodnál a sok, különböző tésztafajtát látván, és maradnál a jól bevált spagettinél, akkor neked el kell olvasnod ezt a cikket. A sok tésztafajta között egy igazi séf segít eligazodni, Simone Marcedula, a Trattoria Gusto olasz származású séfje. Most megmutatunk a számtalan tésztafajta közül ötöt, ami az olasz vidékre jellemző.

A zitit főleg esküvőkön használják az olaszok. A szó jelentése: menyecske. 25 cm hosszú, csőalakú, sima falú, durum lisztből készülő tésztafajtát használat előtt 3-4 darabra érdemes törni, majd sós vízben al dentére főzni. Utóbbi azért fontos, mert a tésztát főzés után megsütik, kiváló alapanyaga zöldséges, illetve sajtos rakott tésztaételeknek. A többség számára a ziti a Maffiózók (Sopranos) című amerikai sorozatból ismerős, Carmela Soprano húsgolyós fogása mindig ott van a maffiózók asztalán.

hirdetés

Strozza Pretl, vagy másik nevén papfojtó tészta, Közép-Olaszországból származik. Nevét pedig egy nép legenda adja, miszerint régen az asszonyok a helyi papnak házi készítésű Strozza Pretl adtak, ez alatt a féltékeny férjek azért imádkoztak, bárcsak a pap megfulladna. Ez a tésztafajta 1,5 cm széles, 5 cm hosszú, és zöldséges, darabos szószokhoz, ragukhoz kiváló. Vállalkozó kedvű asszonyok megpróbálkozhatnak a papfojtó elkészítésével, mert a tojásmentes, sodort, vastag tésztaféle könnyen elkészíthető otthon is. A jobb végeredmény miatt reszeljünk a tésztába parmezánt.

A mafalda, vagy más néven Reginette Dél-Olaszországból való, csipkés szélű, egyenes tésztafajta Savoya hercegnőjéről lett elnevezve, de a reginette kifejezést is gyakran használják rá, ami azt jelenti: kis hercegnő. A mafaldát hosszan kell főzni, széles alakú, és átmenetet képez a Lasagne-féle tészták csoportja felé. Babos, krumplis tésztaételekhez kiváló választás. Gyakran használják még a Nápolyi raguhoz, ami oldalasból és ricotta sajtból készül. Ízletes étel, érdemes elkészíteni.

Fusilli, vagy más néven felezett nagy orsó. Dél-Olaszországból származó tésztafajta, 3 cm hosszú, csavaros tésztafajta, ez az, ami a legtöbb háztartásban megtalálható hazánkban. A gyerekek kedvenc tésztája, nevét az olasz „fuso” szóból kapta, ami azt jelenti: sodorni. A fusilli kevésbé ismert változata orsó alakú, régen ezt a típusú tésztát kötőtűre csavarva készítették a nők. Türelmesebb típusok otthon is megpróbálkozhatnak a tészta elkészítésével. A fusilli remekül passzol hideg salátákhoz, és könnyű szószos ételekhez. A csavaros szerkezet kiválóan magába zárja a pestót.

A Capelli d’Angleo avagy cérnametélt. A Capelli d’ Angleo, másik nevén angyalhaj, a legvékonyabb spagetti féle. Átlagosan 2-3 mm vastag. Főzési ideje a legrövidebb, egy percre sem lehet magára hagyni. hazánkban legszívesebben levesekhez használják, de kiválóan alkalmas könnyű halas szószokhoz, vagy zöldséges pesztókhoz is kiváló alapanyag.

Ezek tehát a legismertebb olasz tésztafajták, amely minden olasz konyhában előfordulnak, ajánlom a magyar háziasszonyok figyelmébe is, kiváló alapanyagok. A főzés szerelmeseinek pedig kötelező lecke valamelyik tésztafajtát kipróbálni a hozzá ajánlott szósszal vagy salátával. Igazán ínycsiklandó falatok!

Az olasz konyha világhírű, mint minden jó olasz ember, a magyarok is szeretik a hasukat, de a tészták királyai mégiscsak az olaszok. Olaszországban legnépszerűbbek a különböző tésztás ételek.

 

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 05.19.

Ma Ivó, Milán napja van.

Padlizsános-répás rizstészta mogyoróval

Pillanatok alatt elkészíthető, energiadús fogás. Különösen ajánlott azoknak, akik imádják a keleties ízvilágú ételeket.

  • 2022-02-15 21:00
Egyedi rózsaszín kerül a híres kék festésbe

A BWT és az Alpine F1 Csapata stratégiai, hosszú távú partnerséget írt alá, amelynek értelmében az osztrák víztechnológia cég 2022-től az Alpine F1 Te...

  • 2022-02-15 18:02
Nagykőrösön találta meg új helyét hazánk egyetlen autós szafariparkja

Korábbi életterüknél jóval nagyobb, több mint harminchektáros területre költöznek a Magyar Nemzeti Cirkusz vadállatai, akik a nemzetközi állatvédelmi ...

  • 2022-02-15 16:44
Ingyen osztogatja részvényeit a startupper

Már egy 20 ezer forintos diszkont funkciós kártya vásárlásával is a Benefit Barcode Inc. részvényesévé válhatnak az új csatlakozók a startup alapítójá...

  • 2022-02-15 15:10
Itt van a leggyorsabb hamis carbonara!

Lehet, hogy szentségtörésnek fogható fel a következő recept az eredeti carbonara-val szemben. Viszont ez egy sokkal olcsóbb és gyorsabb verziója az ig...

  • 2022-02-15 14:00

hirdetés

Jó hírekkel jelentkezett a SZIN

Nemzetközi sztárokat és egy nagy csokor hazai fellépőt jelentett be első körben a legnagyobb nyárzáró bulink, a Szegedi Ifjúsági Napok. A Tisza-parti ...

  • 2022-02-15 12:30
Édesburgonya-krémleves kókusztejjel

Gyorsan összedobható, szuper krémes édesburgonya-krémleves receptet ajánlunk a figyelmetekbe, ami ráadásul teljesen tejmentes is. Egész évben elkészít...

  • 2022-02-14 12:00
A Kosnak szabadnapokra van szüksége

Lehet, hogy ma különösen kalandvágyónak érezheti magát. Ezért előfordulhat, hogy összeszedi a családját, bepattannak az autóba és elindulnak a hegyek ...

  • 2022-02-14 08:12
A jó főnök című film lett a Valenciában rendezett gála nagy nyertese

A jó főnök (El buen patrón) című film lett a nagy nyertes a legfontosabb spanyol filmes elismerés, a Goya-díj a vasárnap hajnalig tartó átadó ünnepség...

  • 2022-02-13 23:04
Tóth Evelin és Maria Mazzotta a Müpában

Két énekesnő lép színpadra a Müpa Dupla W című világzenei sorozatában február 18-án. Tóth Evelin Ewiwa! nevű formációjával zenél, mellette az olasz Ma...

  • 2022-02-13 21:48

Minden cikk

hirdetés

hirdetés