Bazsalikom a konyhában
hirdetés
A bazsalikom a mediterrán, elsősorban az olasz konyha elengedhetetlen kelléke. Levesek, főzelékek, saláták, szószok, pácok, sültek, daráit húsok, halételek, kolbászáruk, ecetek ízesítéséhez egyaránt használják. Íze paradicsommal, citrommal és fokhagymával kombinálva érvényesül legjobban, de a paprika, a padlizsán és a burgonya is csak jobb ízű lesz vele elkészítve, sőt desszertekhez -gyümölcsturmixba, édes hideg levesekhez, pudingokhoz - is használják.
Kellemes illata-aromája főzés közben hamar elillan, ezért csak röviddel a felszolgálás előtt adják hozzá az ételekhez. A friss leveleket lefagyasztva vagy só-ecet-olíva olaj keverékében eltéve, szántva és morzsolva pedig légmentesen lezárt fűszertartóban tároljuk. Néhány recept:
hirdetés
Fetasajtkrém bazsalikommal, sült paprikával
Hozzávalók: 30 dkg lágy fetasajt- 1,5 dl tejföl - 3 kápia paprika - 2 gerezd fokhagyma -2 evőkanál fekete olajbogyó - maréknyi bazsalikomlevél
A paprikát teflonserpenyőben puhára, foltosra sütjük. Ha minden oldalár feketedik, és belül puha, lefedjük, hagyjuk kihűlni, aztán lehúzzuk a héjái, és kis darabokra vágjuk. A fekete olajbogyót és a bazsalikomot felaprítjuk, a fokhagymát szétnyomjuk. A fetasajtot botmixerrel simára keverjük a tejföllel, majd beleforgatjuk a paprikát, az olajbogyót és a bazsalikomét is. Hűtve, pirítóssal és paradicsomsalátával Kínáljuk.
Bazsalikomos zöldbableves
Hozzávalók: 2 dkg vaj -1 evőkanál olívaolaj -1 szál póréhagyma - 3 kis krumpli - 25 dkg zöldbab - 2 sárgarépa -1 fehérrépa - fél zellergumó -1 evőkanál felaprított kapor -10 bazsalikomlevél felaprítva - só - bors - 2 dl tejföl -1 evőkanál liszt - juhtúró vagy kecskesajt
A zöldségeket megtisztítjuk, és kis darabokra vágjuk. Az olajon megfonnyasztjuk a felkarikázott hagymát, hozzáadjuk a vajat, és rátesszük a zöldségeket, 4-5 percig pirítjuk, majd felöntjük 1,5l vízzel. Sózzuk, borsozzuk, és a forrástól számítva 15-20 percig főzzük. Ha minden megpuhult, hozzátesszük a zöldfűszereket. A tejfölt simára keverjük a liszttel és pár evőkanál forró lével. Visszaöntjük a levesbe, jól kiforraljuk, és ha szükséges, még ízesítjük. Tálaláskor friss juhtúrót vagy kecskesajtot morzsolunk a tetejére.
Diós-bazsalikomos pesto
Hozzávalók: 2 marék bazsalikomlevél - 3 gerezd fokhagyma - 1 csipet durva szemű tengeri só - 8 evőkanál olívaolaj - 10 dkg dió- 2 dkg parmezán sajt - 2 dkg pecorino sajt
A bazsalikomot megmossuk, lecsepegtetjük, papírtörlőn leszárítjuk. A durvára vágott diót serpenyőben 2-3 perc alatt megpirítjuk, hogy intenzívebb legyen az íze. A fokhagymát felaprítjuk. A bazsalikomleveleket a sóval együtt mozsárban szétzúzzuk, hozzáadjuk a diót, a fokhagymát, és addig zúzzuk, amíg sűrű pépet nem kapunk. Beletesszük a sajtokat is. majd az olívaolajat kanalanként adagolva alaposan összekeverjük. A kifőtt spagettit összekeverjük a pestóval, és megszórjuk reszelt parmezánnal.
Tőkehal pikáns paradicsommártásban
Hozzávalók: 50 dkg tőkehalfilé - 2 evőkanál olívaolaj -1 fej vöröshagyma - 2 gerezd fokhagyma - 20 dkg sűrített paradicsom - 10 bazsalikom levél felaprítva és 10 a díszítéshez - bors - só -1 kávéskanál szárított rozmaring -1 kávéskanál aprított kapor -1 evőkanál méz - fél citrom leve
A hagymát fölszeleteljük, a fokhagymát apró darabokra vágjuk, és olívaolajon mindkettőt üvegesre pároljuk. Beleöntjük a sűrített paradicsomot, hozzáadjuk a fűszereket, a mézet és a citromlevet. Jói Összekeverjük, és 5 percig főzzük. Egy hőálló tál aljái kevés olívaolajjal meglocsoljuk, és a megsózott halszeleteket a tálba fektetjük. Egyenletesen elosztva ráöntjük a szószt, alufóliával letakarjuk, és 180 Cesius fokon 30-35 perc alatt készre sütjük. Bazsalikom levelekkel díszítve, főtt burgonyával tálaljuk.
Forrás: NoSalty
Képek: gyongy.i-design.hu és mytaste.hu