Fejedelmi ételek, fejedelmi alkalmakra
hirdetés
Mindenki életében vannak jeles napok. Amennyiben tuti recepteket keresel e napokra, itt megtalálod!
Pulykás-baconös rakott zöldbab
hirdetés
Hozzávalók:
1 kg zöldbab
60 dkg darált pulykahús
2 zacskó gyorsrizs
1 fej hagyma
5 gerezd fokhagyma
só
frissen őrölt bors
pirospaprika
petrezselyem
őrölt kömény
sok-sok tejföl
bacon
A rizst főzzük meg, a zöldbabot pedig pároljuk puhára. A hagymát vágjuk apróra, olajon futtassuk át, adjuk hozzá a darált húst, s addig pirítsuk, míg fehér és darabos nem lesz. Sózzuk, borsozzuk, reszeljük rá a fokhagymát, szórjuk meg pirospaprikával, kevés őrölt köménnyel, és pár percig rotyogtassuk. Egy tűzálló tálat vajazzunk ki, aztán a következő sorrendben rétegezzük: rizs, zöldbab, hús, rizs, zöldbab. Közben a rétegekre kenjünk tejfölt is. A tetejére tejföl és bacon kerül, majd 180 fokon 30 perc alatt aranybarnára sütjük. Elkészítési ideje e receptnek 5O perc, költsége pedig 12OO forint.
Parasztpecsenye juhtúrós burgonyával
Hozzávalók:
40 dkg sertéscomb, só 20 dkg darált sertéshús
1 gerezd fokhagyma őrölt bors, pirospaprika 3 evőkanál olaj
a körethez:
60-70 dkg burgonya, só
5 dkg vaj
15 dkg juhtúró
2 dl tejföl
2 tojássárgája
1 csokor petrezselyem
A sertéscombot 4 egyforma szeletre vágjuk, alaposan kiverjük, besózzuk, és állni hagyjuk. A darált húst a tört fokhagymával, sóval, borssal és pirospaprikával jól összedolgozzuk, majd négyfelé osztjuk. Minden hússzeletre l-l adag fűszeres húsvagdalékot halmozunk, majd a húst félbehajtjuk. Hústűvel vagy fogvájóval megtűzzük, és forró olajban mindkét felén szép pirosra sütjük. Ezután egy kevés vizet öntünk alá, és lefedve puhára pároljuk, végül fedő nélkül zsírjára sütjük. Közben a burgonyát meghámozzuk, kis kockákra vágjuk, és sós vízben megfőzzük. Utána leszűrjük, lecsöpögtetjük, és a vajban megpirítjuk. A juhtúrót a tejföllel meg a tojások sárgájával simára dolgozzuk, az apróra vágott petrezselyemmel fűszerezzük, és a burgonyával összekeverjük. A húsokat félbevágva - hogy a töltelékük szépen látsszék - tálra fektetjük, és a juhtúrós burgonyával kínáljuk.
Elkészítési idő: 1 óra 10 perc
Egy adag: 3340 kJ/799 kcal
Italajánlat: mint az előételhez
Póréhagyma-krémleves
Hozzávalók:
2 szál póréhagyma
1 -1 sárgarépa és petrezselyemgyökér
3 evőkanál olaj
1 csapott evőkanál liszt só, őrölt bors
2 dl tejszín citromlé
A póréhagymát, a sárgarépát meg a gyökeret megtisztítjuk, karikákra vágjuk, és az olajon kissé megpároljuk. A liszttel megszórjuk, kevergetve még néhány pillanatig a tűzön hagyjuk. Ezután kb. 1,5 liter vízzel fölengedjük, megsózzuk, megborsozzuk. Lefödve puhára főzzük, majd ha kissé kihűlt turmixoljuk vagy áttörjük. Végül a tejszínnel dúsítjuk, ha kell utána sózzuk, és citromlével kellemesen pikánsra ízesítjük. Nem túl forrón, csészékben tálaljuk. Vajban pirított zsemlekockát is kínálhatunk hozzá.
Elkészítési idő: 35 perc
Egy adag: 1154 kJ/276 kcal
Italajánlat: száraz fehérbor, például somlói hárslevelű
Fekete-erdői kehely
Hozzávalók:
40 dkg fekete cseresznyéből készült befőtt 2-3 evőkanál édes likőr
1 csomag csokoládé ízű krémpor (főzés nélkül elkészíthető)
3 dl tej a tetejére:
2 dl tejszín
reszelt csokoládé és 4 szem cseresznye
A cseresznyét, kimagozzuk, majd a likőrrel meglocsolva félretesszük. A krémport a tejjel simára keverjük. A „pityókás" cseresznye felét a kelyhekben elosztjuk, majd a csokoládékrémmel befedjük. Először a maradék gyümölcsei, majd a keményre vert tejszínhabbal díszítjük. A tetejére reszelt csokoládét szórunk, (de olvasztva is rácsorgathatjuk), és l-l szép szem cseresznyével koronázzuk.
Elkészítési idő: 10 perc
Egy adag: 1309 kJ/313 kcal
Italajánlat: édes vörösbor, például portói
Forrás: recepttar.hu
Képek: anyafoz.hu és storyonline.hu