hirdetés

Partnereink

Te használod a konyhádban ezeket a hagymákat?

hirdetés

Te használod a konyhádban ezeket a hagymákat?

Sokan csak a vöröshagymát használják sütés-főzéskor, holott a póréhagyma is nagyon jó erre a célra, sőt mi több, salátákba is kiváló, mert nem annyira intenzív az íze, mint a vöröshagymáé. Sokan nem használják a mogyoróhagymát, mert nehéz megtisztítani, most erre is adunk egy jó tippet!

A vöröshagyma íze erőteljes, csípős, és egyúttal kifejezetten édes is, ez akkor mutatkozik meg, amikor hosszasan pirítjuk, és ezzel karamellizáljuk a nedveit. Közeli rokona, a póréhagyma hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, de enyhébb az íze. A keményebb zöld részei alaplékbe és krémlevesbe használhatók fel.

hirdetés

A vöröshagyma aprítása

Vágjunk le egy darabot a hagymából a csúcsos végén, és hántsuk le a héját. Az egészet vágjuk hosszában félbe. Tegyük az egyik felet a vágott felületével lefelé a vágódeszkára. Egy éles késsel 5 mm-es távolságokban vagdossuk be függőlegesen, a tetejétől a gyökérzetéig, anélkül, hogy magát a gyökértövet keresztülvágnánk. A kést vízszintesen tartva vagdossuk be keresztben a hagymát, de a gyökérrészt hagyjuk egyben. Fejjezzük be az aprítást a hagyma csúcsától a gyökeréig egymáshoz közeli függőleges vágásokkal. Dobjuk ki az egyben maradt gyökértövet.

A póréhagyma megtisztítása

A föld, homok vagy más szennyeződés mélyen bekerülhet a póréhagyma rétegei közé. Miután lenyírtunk róla minden rágós külső réteget, vágjuk le a póréhagyma kinyílt, kevésbé puha, zöld végét. Tartsunk meg körülbelül 5 cm sötétzöld részt, ami majd szépen élénk színű lesz, amikor megfőzzük. A közepéig vágjuk végig a hagymát hosszában, és tartsuk folyó víz alá. Az ujjainkkal nyissuk szét a rétegeket, és dörzsöljük ki a közéjük került földet. Ezután nyomkodjuk ki a vizet a rétegek közül, és itassuk le a nedvességet konyhai papírtörlőn, vagy hagyjuk lecsepegtetni egy szűrőben. Használjuk fel egészben, karikára szeletelve vagy apróra vágva.

Apró hagymák hámozása

Ha a mogyoróhagymát vagy bébi hagymát nehéz meghámozni, tegyük hőálló tálba, és öntsük fel forrásban lévő vízzel. Hagyjuk ázni 2 percig, azután jól csepegtessük le. A héj megpuhul, és egy darabban le tudjuk húzni.

És ha már ennyit beszéltünk a hagymákról, jó lenne készíteni is valami különlegeset, nemde? A franciák nagyon szeretik a hagymalevest, így hát úgy gondoltam, választok egy remek és könnyű hagymaleves receptet. A Mindmegettén találtam is egyet, ezt meg is osztom veletek:

Tejszínes hagymaleves sajttal

Hozzávalók:5 dkg vaj, 1 evőkanál olaj, 3 fej vöröshagyma, 1 evőkanál liszt, 2 dl főzőtejszín, 1,5 l víz, 22 db leveskocka, szerecsendió, őrölt fehérbors, 15 dkg reszelt sajt, pirítós.

Elkészítés: A hagymát pucoljuk meg, vékonyan szeleteljük fel. A vajat és az olajat hevítsük fel, adjuk hozzá a vöröshagymát, és néha megkeverve addig pároljuk, míg szép aranybarna színt kap. Ekkor szórjuk meg a liszttel, alaposan keverjük össze, majd öntsük fel a vízzel. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, tegyük bele a leveskockát és ízlés szerint szerecsendiót. Forraljuk fel, majd a hőfokot mérsékelve főzzük kb. 15 percig.

Forrás

Mindmegette 

Képek: Theredish

            Mindmegette 

Hozzászólások

hírdetés

Kapcsolódó cikkek

Egészség

Névnap 10.19.

Ma Nándor napja van.

A gyerekek fele biztonsági korlátozás nélkül netezik

A koronavírus járvány hatását mutatja, hogy a gyerekek 85%-a már iskolai feladatok, tanulás kapcsán használja az internetet, de a többség még mindig e...

  • 2020-10-19 06:20
A közösség erejére épít az E.ON új márkakampánya

A zöldebb jövő, a fenntartható új energiavilág a közösségekben rejlő erőre épül, mondja az E.ON Hungária Csoport most induló új márkakampánya, amelyne...

  • 2020-10-18 17:19
Szigorúbb előírások kellenek az autók széndioxid-kibocsátásának csökkentésére

Évente közel 16 millió új személygépkocsit vettek az uniós lakosok. A jelenlegi uniós szabályokkal lehetetlen elérni azt a célt, hogy a 2030 első felé...

  • 2020-10-18 15:06
A mai szülőkön múlik, hogy a jövő generációja mennyi halat eszik

A magyarok nagy része még mindig a szüleitől átvett vagy tanult étkezési szokásokat követi, azonban 89%-uk már a közösségi médiából és az internetről ...

  • 2020-10-18 12:39
3+1 fontos tanács, hogy ne szálljanak el az építkezés költségei

A 2021. januártól életbe lépő változások számos építtetőt elbizonytalanítanak. Az új rendelkezések hatására többen is attól tartanak, hogy a "közel nu...

  • 2020-10-18 09:53

hirdetés

4 tipp adataink védelmében

Az ENISA (Európai Uniós Kiberbiztonsági Ügynökség) nemzetközi, valamint a Nemzeti Kiberbiztonsági Intézet hazai koordinálásával megkezdődött az októbe...

  • 2020-10-18 07:51
Már kereskedelmi forgalomban is kapható az első magyar közösségi könyv

Miért tűnik el a pasi az első randi után? A férfiak tényleg csak „azt" akarják? A rosszfiúkat sosem lehet megváltoztatni? Miért hűtlenek a férfiak? Ta...

  • 2020-10-18 06:11
Így élünk titokban a HIV-vel

Márta és Éva tanárnők, édesanyák, nagymamák, feleségek. Egy dolog különbözteti meg őket másoktól: minden nap pontosan ugyanakkor gyógyszert kell szedn...

  • 2020-10-17 22:12
Grillezzünk rossz időben is!

Az egyik leghangulatosabb szabadtéri program a közös grillezés. Amíg csak tart a kellemes idő, sütögethetünk kinn, de akkor sem kell lefújni a terveze...

  • 2020-10-17 20:17
Azt hitted, könnyű lesz az otthoni munka? Gondold át újra!

Az otthoni munka elsőre könnyű feladatnak tűnhet, a hétköznapokban azonban hamar szembesülünk vele: rengeteget kivesz belőlünk. Ennek nem csupán mentá...

  • 2020-10-17 19:51

Minden cikk

hirdetés

hirdetés