Csirkés-boros sugo és téli minestrone
hirdetés
A sugo egy nagyon sokoldalú paradicsomszósz, és legalább annyira kedvelt, mint a salsa mártások bármelyike. De ma nem csak egy remek sugo recepttel gazdagodunk, hanem az is kiderül, hogyan készítjük a téli minestronet, vagyis az olaszok kedvelt zöldséglevesét. De a keleti konyha kedvelői se búslakodjanak, hiszen lesz egy curry-s bónuszrecept is!
A paradicsom kedvelői most igen csak örülhetnek, mert egy tartalmas sugo recepttel készültem. ez nem más, mint a csirkés-boros sugo, amihez5 db csirke felsőcomb (filézve, csont és bőr nélkül), 10 dkg sonka (vagy húsos füstölt szalonna), 30 dkg zöldborsó (vagy gomba), 1 közepes db vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 3 ek sűrített paradicsom, 1.5 dl fehérbor (száraz), 2 dl főzőtejszín, bazsalikom, bors, só, valamint 2 ek olívaolaj kell.Ha összekészítettük az alapanyagokat, akkor neki is láthatunk a sugo elkészítéséhez.A filézett csirke felsőcombot (vagy akár egész combot, de azt is filézve) falatnyi darabokra felvágjuk, a hagymát felkockázzuk, a fokhagymát áttörjük. A nyers sonkát (vagy a szalonnát, mert azzal is jó) szintén felkockázzuk. Ha gombát teszünk bele, feldaraboljuk. Készíthetjük fagyasztott zöldborsóval is, mert így is tökéletes. Kevés olívaolajon kicsit átsütjük a sonkát/szalonnát, rádobjuk a hagymát, fokhagymát, és kevergetve üvegesre pirítjuk. Ezután jön a sűrített paradicsom, ezt is kevergetjük. Most tesszük bele a húst, a borsót vagy gombát, jól átforgatjuk, és felöntjük a borral. Fűszerezzük sóval-borssal, szárított vagy friss bazsalikommal. Fedő alatt addig pároljuk, míg minden megpuhul. Ha nagyon sülne, vízzel hígítsuk. Sűrű, de szaftos mártást kell kapnunk. Végezetül beleöntjük a tejszínt, összeforraljuk, de csak annyira sűrítjük be, hogy azért leve is maradjon. Külön kifőzött tésztával, forrón tálaljuk. A tészták közül olyat válasszunk, ami jól fel tudja venni a mártást, ilyen például a penne, a fusilli, vagy a pipette. Reszelt sajttal is megszórhatjuk.
hirdetés
Az olaszok nagyon kedvelt zöldséglevese a minestrone. A télies minestrone-hoz 1 ek szőlőmagolaj, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 közepes szár halványító zeller, 1 db zöldpaprika, 1 db kápia paprika, 1 db chili, 2 gerezd fokhagyma, 0.25 közepes fej karfiol, 2 db sárgarépa, 10 dkg mirelit zöldbab, 140 g sűrített paradicsom, 400 g konzerv paradicsom, 30 dkg előfőzött fejtett bab, 1 db babérlevél, 10 dkg mirelit spenót, 1 tk bazsalikom, 3 tk só, illetve 3 l víz kell. A közepes lángon felhevített olajon pár percig pároljuk a kockára vágott hagymát, paprikákat, a vékonyra szeletelt zellert és a finomra vágott fokhagymát. Gyakran keverjük meg. Amikor már kezd puhulni, adjuk hozzá a rózsáira vágott karfiolt meg a felkarikázott répákat, ezzel is kevergessük néhány percig. Öntsük fel vízzel, a sűrített paradicsommal, kockázott paradicsommal, rakjuk bele a szárazbabot is. Dobjuk bele a babérlevelet, sózzuk, fűszerezzük a bazsalikommal, és felforraljuk. Amikor forr, rakjuk bele a zöldbabot meg a spenótot, és addig főzzük, amíg a bab megpuhul.
Jöjjön a bónuszrecept!
Mint ahogyan azt fentebb ígértem, a keleti ízek kedvelői sem kell szomorkodjanak, mert egy olyan bónuszreceptet találtam, ami minden bizonnyal telitalálat lesz. Aki még nem kóstolta a csirkemellcsíkokat borsos curry mártásban, annak most mindenképp sasolnia kell. Ezek a hozzávalók: 420 g barackbefőtt, 750 g csirkemell filé, 2 ek napraforgó olaj, só, bors, 2 evőkanál finomliszt, 3 tk curry por, 150 g főzőtejszín, 600 ml szárnyas alaplé, 1 ek zöldbors (sós lében eltett).
Elkészítés: A barackot leszűrjük. A húst megmossuk, szárazra töröljük, csíkokra vágjuk. A húst adagonként a forró olajban aranybarnára sütjük. Sóval, borssal ízesítjük. Az húst visszatesszük a serpenyőbe, hozzáadjuk a cikkekre vágott barackokat. Az egészet megszórjuk a liszttel és a curry-vel, felforrósítjuk. Felöntjük a levessel, és a tejszínnel. Hozzáadjuk a zöldborst. Felfőzzük, kb. 5 percig főzzük. Sóval, borssal, curry-vel ízesítünk.
Forrás: NoSalty
Képek: nosalty.hu, nosalty.hu