Curry és csirke az asztalon
hirdetés
A csirkét a keleti konyha egyre nagyobb népszerűségének köszönhetően egyre többen szeretik curryvel ízesíteni. Különleges íze felejthetetlen és megunhatatlan.
Aki szeretne olyan csirkés ételeket készíteni és enni, amiben főszerepet kapott a curry is, akkor most itt van néhány különleges recept.
hirdetés
Csirke curry gombával
Hozzávalók: 1 db csirkemell filé, 1 közepes db vöröshagyma, 100 g curry paszta (1 üveg), 400 g kókusztej (1 doboz), 200 g csiperkegomba (konzerv), 1 dl víz.
Elkészítés:A csirkét felkockázzuk, a hagymát felaprítjuk. A curry pasztát wokban fölmelegítjük, amikor illatozni kezd, megfonnyasztjuk benne a hagymát. (A curry pasztában van olaj, meg só, ezért én nem tettem hozzá.) Ha megfonnyadt a hagyma, megpirítjuk a csirkét, és hozzáöntünk 1 deci vizet, a kókusztejet, és fedő alatt pároljuk. Ha megpuhult, hozzáadjuk a konzerv gombát. Ha nagyon híg lenne, 1 evőkanál étkezési keményítővel besűríthetjük. Néhány percig főzzük, és már kész is. Rizzsel tálalhatjuk.
Csirke-curry mogyoróval és mazsolával
Hozzávalók: 4 ek mogyoróolaj (vagy olívaolaj), 2 tk koriandermag, 1 teáskanál római kömény, 6 db kardamom, 0.25 teáskanál szegfűszeg (őrölt), 0.25 tk fahéj (őrölt), 4 db chili (zöld), 2 db lime, 4 gerezd fokhagyma, 2 g gyömbér, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 dl kókusztej, 1 tk só, 2 teáskanál cukor, 60 dkg csirkemell filé, 1 marék mazsola, 3 ek mogyoróvaj (darabos).
Elkészítés: Az olívaolajat füstölésig hevítjük wokban, majd beletesszük a koriandermagot, római köményt és kardamomot. Kevergetve kb. fél percig sütjük a fűszereket, amíg azok kiadják az íz- és illatanyagukat. Beletesszük a szegfűszeget, fahéjat és az apróra vágott fokhagymát, gyömbért és vöröshagymát, valamint a zöld chilit (magostul). Alaposan átkeverjük, majd beletesszük a zöldcitromok reszelt héját és levét, valamint a kókusztejet (ezt készíthetjük 50 g kókusztejporból is). Sóval és cukorral ízesítjük, majd beletesszük a vékony csíkokra vágott csirkemellet. Lefedjük, és 10-15 percig főzzük, majd belekeverjük a mazsolát. Ha már megpuhult a hús, végezetül hozzákeverjük a mogyoróvajat. Rizzsel tálaljuk és földimogyorót szórunk a tetejére díszítésképpen.
Csirkemell fűszeres joghurtos mártással
Hozzávalók : 300 g csirkemell filé, 1 közepes db vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 ek ghee, 1 teáskanál római kömény, 1 tk koriandermag (őrölt), 1 tk curry, 1 tk fűszerpaprika, 1 tk csípős fűszerpaprika, 150 g joghurt, 0.5 evőkanál étkezési keményítő (1 teáskanál), 1 ek mandulapehely, 0.5 csokor koriander, só és bors ízlés szerint.
Elkészítés: A húst megmossuk, szárazra itatjuk, kockákra vágjuk. A kétféle hagymát meghántjuk, apró kockákra vágjuk. A koriandert megmossuk, jól lerázzuk, kb. 1 evőkanál koriander levelet félre teszünk, a többit apróra vágjuk. A mandulát egy serpenyőben megpirítjuk, kivesszük. Egy serpenyőben a zsiradékot felforrósítjuk, rászórjuk a húst, és körbe megpirítjuk. Sóval, borssal fűszerezzük, kivesszük. A visszamaradt zsiradékban megdinszteljük a kétféle hagymát és az apróra vágott koriandert. Hozzáadjuk a fűszereket, és további 1-2 percig sütjük. A joghurtot simára kavarjuk az étkezési keményítővel és kb. 50 ml vízzel, majd a fűszeres hagymához adjuk. Sózzuk, borsozzuk. A húst a mártáshoz adjuk, és lefedve alacsony hőmérsékleten, kb. 7 percig főzzük. A mandulapehellyel és a maradék koriander levéllel megszórva tálaljuk.
Forrás: NoSalty
Képek: sz-tike-konyhaja.blogspot.ro és jolkifoztem.hu