Édes csodák a következő hétvégére
hirdetés
A hétvége a pihenés ideje és ilyenkor van lehetőségünk arra is, hogy finom desszerteket, édes nyalánkságokat készítsünk magunknak és családtagjainknak. Ha már unod a megszokott édességeket, akkor itt az ideje, hogy kikísérletezd a legújabb családi kedvencet.
Ha a családból senki sem allergiás a dióra, akkor ezen a hétvégén érdemes kipróbálni a diós-mazsolás muffin receptjét, ami most kivételesen fehér- és tejcsokival készül. Kell hozzá40 dkg finomliszt, 25 dkg cukor, 1.5 dl napraforgó olaj, 2 csomag vaníliás cukor, 1 csomag sütőpor, 3 db tojás, 10 dkg mazsola, 10 dkg csokoládé (1 tábla tej- vagy étcsoki), 10 dkg fehér csokoládé (1 tábla fehér csoki), 330 ml joghurt (nagy poharas), 1 kávéskanál fahéj, 5 ml rumaroma, 1 dkg só (finom szemű), és persze 20 dkg dió. Amúgy diópótló keverékkel is elkészíthető. A mazsolát átöblítjük, majd beáztatjuk forró rumaromás vízbe, 1-2 órára (természetesen a víz majd ki fog hűlni). Az egész tojásokat, csapott kávéskanál sót, cukort és a vaníliás cukrot gyors fokozaton géppel (habverő fejjel) krémesre keverjük. Közben hozzáadjuk az étolajat, majd a joghurtot is. Lassabb fokozaton hozzákeverjük a lisztet, sütőport, fahéjat és a diót vagy a diópótló tölteléket. Újra gyors fokozatra kapcsolva egynemű (nem csomós), habos tésztát keverünk. Lassú fokozaton hozzákeverjük a már lecsöpögtetett mazsolát és az apróra vágott kétféle csokoládét, vigyázva, hogy a gép ne törje össze sem a tésztát, sem a csokit és a mazsolát. Ebből a tészta mennyiségből 20-24 db muffin jön ki. Egyenletesen szétosztjuk a muffin formákba, kb annyit rakjunk egy formába, 3/4 magasságig érjen, ne folyjon mellé, mert a kifolyt tészta sütés közben megég, kellemetlen szaga lesz. Előmelegített sütőben 25-28 percig sütjük 170-180 °c-on, alsó-felső sütést kiválasztva. Ha papírkosarakat használunk, azt is helyezzük a muffin sütő formába, magában nem fogja megtartani a tésztát. Ha teljesen kihűlt, könnyen lefejthető a papírkosár.
hirdetés
Ha ennél lágyabb és krémesebb édességre vágyunk és akad még otthon egy-két megkezdett zacskó babapiskóta, akkor készíts krémes babapiskótát. A tésztához szükséged lesz a következőkre:40 db babapiskóta, 10 dkg tejcsokoládé, 2.5 dl növényi tejszín (vagy sima + 1 csomag habfixáló), 0.5 dl tej (mártogatáshoz), 2 teáskanál rum (mártogatáshoz, de el is maradhat). A tetejére jöhet 3 dkg étcsokoládé és 1 teáskanál napraforgó olajból készült glazúr. A tejcsokoládét vízgőz felett olvasszuk fel, majd hagyjuk egy kicsit hűlni. A tejszínt egy magasabb falú edényben kezdjük el felverni, és közben csorgassuk bele folyamatosan az olvasztott csokoládét. Jó keményre készítsük el. A babapiskóták alját egy kicsit mártsuk bele a rummal elkevert tejbe (ne áztassuk), és sorakoztassuk egy tálcára őket. 20 db-ot tegyünk egymás mellé, és habzsák segítségével nyomjuk rájuk a csokoládés habot. A csokihab tetejét fedjük be a másik 20 db piskótával. Tetszés szerint díszítsük a tetejét az olvasztott étcsokoládéval. Azért tegyük egy pár órára a hűtőbe tálalás előtt, így még jobb lesz.
De van még egy finomság a tarsolyomban, ez pedig nem más, mint a banános-almás zabsüti. Elkészítésé nagyon egyszerű, kell majd hozzá 200 g őrölt zabpehely, 3 közepes db banán, 2 közepes db alma, 1 késhegynyi szódabikarbóna, 2 db tojás, 1 dl víz, 2 ek tejföl, 2 marék mazsola, 1 marék dió, 1 teáskanál fahéj. A zabpelyhet kávédarálóval ledaráljuk, hogy lisztes állaga legyen. A szódabikarbónát és a fahéjat belekeverjük. A banánokat egy mélyebb tálba tesszük, villával szétnyomkodjuk. Az almákat meghámozzuk, és lereszeljük a banános tálba. A tojásokat is hozzáadjuk, és jól elkeverjük. A zabpelyhet beleöntjük a banános tálba, hozzáadjuk a vizet, illetve a tejfölt. Egészet elkeverjük. Ha nehezen tudjuk keverni, önthetünk hozzá még egy pici vizet. Eztán jöhet a mazsola és a dió, amit jól belekeverünk. A masszát sütőpapírral bélelt 26-os kapcsos tortaformába (lehet kisebb is, illetve szinte bármilyen formába kb. 36x14x6 cm-es) öntjük, majd 170 fokon körülbelül 30-35 percig sütjük.
Válogatni van miből, most mar csak az a kérdés, te melyiket készíted el ezen a héten?
Képek: mahl-zeit.blogspot.ro és savaborsa.com