Te tudod, hogyan készül a zabos bagel?
hirdetés
A tésztához kell majd 21 g friss élesztő, 1 teáskanál méz, 3 dl víz, 300 g finomliszt, 200 g teljes kiőrlésű liszt, 50 g zabpehely, 50 g napraforgómag, 1 teáskanál só, a tetejére pedig 3 evőkanálnyi chia mag, 30 g törött földimogyoró és 30 g napraforgómag.
Elkészítése nagyon egyszerű. A mézes langyos vízbe belemorzsoljuk az élesztőt, és megvárjuk, míg felfut. A finomlisztet, teljes kiőrlésű lisztet, a zabpelyhet és a napraforgómagot a sóval összekeverjük. A felfuttatott élesztőt a lisztkeverék közepébe öntjük, és sima tésztává dagasztjuk (a langyos vizet apránként adagoljuk). A tésztát egy gombolyagba gyúrjuk, és kb. 45 percig meleg helyen kelesztjük (de legalább addig, míg duplájára nem dagad). Amikor megkelt a tészta, 10-12 golyót formálunk belőle, a golyók közepébe ujjunkkal nagyjából 3 centis lyukat fúrunk, és kb. 20-30 percig újra kelesztjük a most már bagel formájú tésztát.
hirdetés
Egy magas falú edényben vizet forralunk mézzel, sóval és szódabikarbónával. A hőt lejjebb vesszük, hogy csak gyöngyözzön a víz, és a bageleket egyenként, vagy edény mérettől függően többet is belehelyezünk, és 45-45 másodpercig főzzük mindkét oldalukat. 2 villa segítségével kivesszük őket, kicsit lecsepegtetjük, és sütőpapírral bélelt, lisztezett tepsibe helyezzük. Tetejüket megszórjuk a tetszőlegesen választott magvakkal (opcionális egy kis olvasztott vajjal vagy tojással lehet megkenni a tetejüket előtte, arra jobban tapadnak a magocskák). Végül 220 fokra előmelegített sütőben nagyjából 20 percig sütjük őket, míg aranybarnák nem lesznek.
Még két remek recept
Ha valami édesebbre vágysz inkább, akkor elkészítheted a túrós-meggyes kígyórétest. Kell hozzá 30 dkg finomliszt, 12 dkg vaj, 1 db tojássárgája, 1 ek gyümölcscukor, 1 csipet só, 1 dl tejföl, valamint 3 g instant élesztő. A töltelék hozzávalói a következők:50 dkg tehéntúró, 50 g búzadara, 8 dkg gyümölcscukor, 1 citromból nyert citromhéj, 1 teáskanál vanília kivonat, 2 db tojássárgája és 15 dkg meggybefőtt. A tészta szobahőmérsékletű hozzávalóit dagasztógép táljába mérjük, majd összedolgozzuk. Amíg a tölteléket készítjük, fóliába csavarva betehetjük a hűtőbe. A túrót, a vaníliával, cukorral, citromhéjjal és a tojások sárgájával, végül a búzadarával összeforgatjuk. Kicsit hűtőbe tesszük hűlni. A tésztát kinyújtjuk 0,5 cm vékonyra, kb. 50x30 cm-es téglalappá. Két szélét 10 cm mélyen, ferdén, kb. 45 fokos szögben bevagdaljuk 3 cm-enként. A túró felét a középső sávra halmozzuk, egyenletesen szétterítjük, majd megszórjuk a magozott meggyel, aztán a túró másik felét egyenletesen eloszlatjuk a meggyszemeken. A tészta két végét felhajtjuk, és alulról, mintha fonnánk, jobbról, majd balról váltakozva áthúzzuk a bevágott tésztát a túró felett a másik oldalra. Végül szinte teljesen takarni fogja a túrót a keresztezett tészta. A maradék tojásfehérjével megkenjük a sütemény tetejét, és 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük, alul-felül sütésen, 40 perc alatt megsütjük.
Igazi különlegesség a vörösboros sütemény, kevés alapanyagból készíthető el és roppant ízletes.Hozzávalók: 20 dkg margarin, 20 dkg cukor, 5 db tojás, 1.25 dl vörösbor (jobb minőségű), 1 csomag sütőpor, 50 dkg finomliszt, 100 g csokoládédara. A lágy margarint a cukorral simára keverjük. Hozzáadjuk a tojásokat, a vörösbort, a csokoládédarát, végül pedig a liszttel elkevert sütőport, és jól összedolgozzuk. Kivajazott-lisztezett kuglóf formába öntjük, 165 fokon alul-felül sütéssel kb. 45 percig (tűpróbáig) sütjük. Nem kell megijedni, ha nagyon feljön vagy púpos lesz a tészta, mert ha sülés után rögtön kiborítjuk egy tányérra hűlni, a púpos rész kerül alulra, és lelapul. A kész sütit megszórjuk porcukorral, esetleg bevonhatjuk a tetejét csokoládéval. Tejszínhabbal is tálalhatjuk.
Képek: nosalty.hu és sutigyar.hu