Francia mákos, gesztenyés piskótatekercs és Oreo-s sajttorta
hirdetés
Ha imádod az édességeket, akkor mindig jól jön egy új recept. Mutatok most néhány finomságot, amit könnyű elkészíteni és bárkit le lehet venni velük a lábáról.
A francia mákos lesz az egyik recept, amit ismertetek veled, remek ízét a finom krém adja, no meg a méz és a mák, ami a piskótákban lapulnak. Ezután megtudhatod, hogyan készíthetsz egy ízletes piskótatekercset gesztenyével, aminek intenzív íze nem csak a gyomrodban, hanem az agyadban is mámort kelt. S végezetül jöjjön majd egy Oreo-s sajttorta, a reformkonyha gyémántjaként, amiben ott a keserűcsokis és a krémes-édes sajt páratlan ízkombinációja.
hirdetés
Francia mákos
Hozzávalók a mézes lapokhoz: 30 dkg finomliszt, 10 dkg porcukor, 2 ek méz, 7.5 dkg margarin, 2 db tojás, 1 késhegynyi szódabikarbóna.
Hozzávalók a mákos piskótához: 6 db tojás, 18 dkg cukor, 3 evőkanál víz, 0.5 dl olívaolaj, 10 dkg mák, 12 dkg finomliszt, 1 csomag sütőpor.
Hozzávalók a krémhez: 35 dkg vaj, 3 db tojássárgája, 15 dkg porcukor, 2 tasak vaníliás pudingpor, 7 dl víz.
Mézes lapok elkészítése: A mézes lapokhoz 30 dkg lisztet, 10 dkg porcukrot, 2 evőkanál mézet 7,5 dkg vajat, 2 db tojást és 1 késhegynyi szódabikarbónát összegyúrjuk. Az így kapott tésztát kettéválasztjuk, kinyújtjuk, és 2 db lapot sütünk belőle annak a tepsinek a hátulján, amiben majd megsütjük a mákos piskótát, és amiben majd összeállítjuk a sütit. 180 fokon kb. 10 perc alatt világosbarna színűre sütjük.
Mákos piskóta elkészítése: 6 db tojássárgáját habosra verünk 18 dkg cukorral, majd hozzáadunk 3 evőkanál vizet és 0.5 dl olívaolajat, végül hozzáadunk 10 dkg mákot. A 6 db tojásfehérjét habbá verjük, és felváltva a sütőporral elkevert liszttel beledolgozzuk a mákos keverékbe. Sütőpapírral kibélelt tepsiben 180 fokon világos színűre sütjük.
Krém elkészítése: A krémhez 3 db tojássárgáját habosra keverjük a 35 dkg vajjal. 2 csomag vaníliás pudingport 15 dkg porcukorral elkeverjük, és a 7 dl vízzel felöntve pudingot főzünk belőle. Amikor már a puding langyos, belekeverjük a tojással habosra kevert vajat.
Süti összeállítása: Ha mindennel megvagyunk, összeállítjuk a sütit. Alulra mézes lap kerül, erre jön a krém fele, majd a mákos piskóta, majd a krém másik fele, és végül a másik mézes lap. Tetejét díszíthetjük a krémmel, vagy akár tejszínhabot is tehetünk rá!
Gesztenyés piskótatekercs dióforgáccsal
Hozzávalók a tekercshez: 5 db tojás, 5 evőkanál hideg víz, 10 ek cukor, 1 teáskanál sütőpor, 10 csapott ek finomliszt.
Hozzávalók a krémhez: 25 dkg gesztenyemassza, 15 dkg mascarpone, 2 marék dió, 3 ek tejszínhab.
A tekercs elkészítése: A tojássárgáját kikeverjük 8 evőkanál cukorral. Hozzáadjuk a hideg vizet, amivel szintén habosra verjük. A lisztet elkeverjük a sütőporral, és a tojáshoz szitáljuk. A végén a maradék 2 evőkanál cukorral habbá verjük a fehérjét, és óvatos mozdulatokkal beleforgatjuk. Sütőpapíros gáztepsibe terítjük a masszát, és megsütjük, de ne túl sokáig, mert akkor kiszárad!! Még melegen feltekerjük sütőpapírral együtt. Miután kihűlt, lehúzzuk róla, és megkenjük a krémmel. Lehűtjük, és éles késsel felszeleteljük.
A krém elkészítése: A gesztenyemasszát összetörjük, vagy krumplinyomón átnyomjuk. A mascarponét elkeverjük a tejszínhabbal, majd elegyítjük a gesztenyével. Teflonban megpirítjuk a diót, majd a krémbe rakjuk.
Könnyű Oreo-s sajttorta
Hozzávalók az alaphoz: 15 db oreo keksz (attól függően, hogy mekkora formát használsz), 5 dkg olvasztott vaj.
Hozzávalók a krémhez: 250 ml habtejszín, 250 g mascarpone, 3 púpozott ek porcukor (ízlés szerint ízesítsd), 2 teáskanál vanília aroma, 4 db oreo keksz.
Hozzávalók a díszítéshez: 2 db oreo keksz, 2 dkg milka oreo csokoládé (2 sor csoki kell).
Az alap elkészítése: Összetörjük az oreot. Ha ez megvolt, akkor hozzáadjuk a megolvasztott vajat. Ezután beletöltjük a tortaformába. És elegyengetjük úgy, hogy mindenhova ugyanannyi massza jusson.
A krém elkészítése: A habtejszínt (a robotgép 2-es fokozatán) krémes állagúra felverjük. A mascarponét és a porcukrot elkeverjük, ezután hozzáadjuk a szétmorzsolt oreo-kat. Aztán ehhez a krémhez hozzákeverjük a felvert habtejszínt. Ezután ráöntjük az alapra a krémet. És ezt is úgy elegyengetjük, hogy mindenhova egyenletesen jusson. Ha ezekkel a lépésekkel megvagyunk, akkor a félkész tortát berakjuk a hűtőbe 2 órára.
A díszítés: Ha meg volt a torta kihűtése, akkor a maradék oreo-t negyedekbe vágjuk, és ráhelyezzük a torta tetejére. És a maradék helyet kitöltjük a csoki kockákkal.
Képek: sutigyar.hu és filantropikum.com